Sisäministeriön mukaan EU ei salli Suomen rajan sulkemista missään tilanteissa. Sisäministeri Krista Mikkosen (vihr.) mielestä asiasta ei saisi edes keskustella.

Suomen presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin ovat tänä aamuna ilmoittaneet kannattavansa Nato-jäsenyyden hakemista.

Venäjä on ilmoittanut ryhtyvänsä vastatoimiin. On mahdollista, että Venäjä ohjaisi siirtolaismassoja Suomen rajalle, kuten se teki vuonna 2015.

Komissio ei puuttunut muidenkaan maiden kohdalla

Perussuomalaiset ovat huolestuneita tästä uhasta ja kysyi eduskunnan kyselytunnilla, millaisiin konkreettisiin toimiin hallitus ryhtyisi, jos siirtolaisasetta käytettäisiin Suomea vastaan.

Samoin perussuomalaiset kysyivät, piiloutuuko hallitus tässä asiassa EU:n taakse, sillä monet muut EU-maat ovat aiemmin sulkeneet rajansa, eikä niille tullut mitään seuraamuksia. Monilla muilla mailla on valmiina lainsäädäntöä kyseiseen uhkaan vastaamiseen, mutta Suomessa hallitus ei ole sellaista tehnyt.

– Onkin erikoista, että miten tämä voi olla mahdollista? Komissio ei ole puuttunut rajojen sulkemiseen Kreikan, Puolan tai Liettuankaan tapauksissa. Miten Suomi eroaa näistä muista EU-maista? perussuomalaisten kansanedustaja Petri Huru kysyi hallitukselta.

Sisäministeri Krista Mikkonen (vihr) toisteli vastauksessaan tyhjiä korulauseita hybridiuhkaan varautumisen tärkeydestä, ja jätti vastaamatta, miksi Suomella ei ole oikeutta puolustautua siirtolaisaseen käyttöä vastaan.

Vihervasemmistolainen sumutus pahimmasta päästä

Perussuomalaiset ovat kuukausia esittäneet epäilyksensä, että hallitus piiloutuu EU:n taakse Suomen rajan sulkemista koskevassa kysymyksessä. Tänään se varmistui.

– Ministeri Saarikko on sanonut useasti, että hybridihyökkäyksen koittaessa Suomen raja voidaan sulkea kokonaan. Miten te aiotte nyt toimia? tivasi Huru valtiovarainministeri Saarikolta.

Saarikko tyytyi toteamaan EU:n kannan olevan valitettava.

Törkein vastaus kuultiin kuitenkin sisäministeri Mikkoselta, joka totesi perussuomalaisten rajaturvallisuutta koskevien kysymysten olevan osaltaan hybridivaikuttamista.

Sisäministeri syytti tänään eduskunnassa oppositiota hybridivaikuttamisesta yrittäessään kääntää huomion pois siitä, ettei hallitus suostu suojelemaan Suomea. Suomen Uutiset haastatteli ps-kansanedustajia heti kyselytunnin jälkeen. Äänessä Mari Rantanen, Sebastian Tynkkynen ja Veikko Vallin.

SUOMEN UUTISET