Tiesittekö, että turvapaikanhakuoikeutta ei tulla keskeyttämään nyt eikä myöhemminkään? Näin on kertonut Suomen sisäministeriö.

Kyllä, luit aivan oikein.

Turvapaikkahakemusten käsittelyä ei siis voitaisi keskeyttää, vaan korkeintaan keskittää. Mutta samaan aikaan hallitus on valmis puuttumaan, tuosta noin vain, suomalaisten omistusoikeuteen ja omaisuudensuojaan. Hallitus on esittämässä asuntoja ja ajoneuvoja otettavaksi turvapaikanhakijoille kriisitilanteessa.

Luit oikein tämänkin. Eli: Suomen hallitus ei aio suojata suomalaisia. Ei edes silloin, kun uhkana on hybridioperaatio.

Perussuomalaisten Riikka Purra painotti hallitukselle, että Suomella on oikeus laittaa oma kansallinen turvallisuus edelle, ohi turvapaikanhakijoiden oikeuksien.

– Te ette ole valmiita laittamaan suomalaisten oikeuksia muiden edelle, Purra jyrähti.

Katso Riikka Purran haastattelu (juttu jatkuu videoikkunan alla):

Ministerit ylenkatsovat tavallisia suomalaisia

Eduskunnan kyselytunnilla nähtiin irvokas näytelmä, jossa perussuomalaiset kyselivät rajaturvallisuuden perään, mutta ministerit soimasivatkin perussuomalaisia.

– Mielellänne hämminkiä aiheutatte, puuskutti valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.).

Vielä pidemmälle meni oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rkp) vihjailuillaan.

– Perussuomalaiset eivät näe kokonaistilannetta. Teiltä myös vuodetaan asiakirjoja julkisuuteen.

Oikeusministerin omituinen vihjailu lienee tulkittavissa harhautusyritykseksi.

Mitä ihmettä nämä ministerit juttelevat?

Perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran mielestä väitteet ovat ”kertakaikkisen karmeita, käsittämättömän väärin ja hyvin suurta ylenkatsetta.”

– Tämä on hallitukselle tyypillistä retoriikkaa, Purra sanoo ja viittaa ministereihin, joiden mielestä keskeisin ongelma ei nyt olisikaan Venäjä, siirtolaisase ja lainsäädäntömme puutteet, vaan… yllätys: perussuomalaiset.

Perussuomalaisten välikysymys oli kaukaa viisas

Ydinongelma ei kuitenkaan ole viestintuoja (siis perussuomalaiset) ja asioista puhuminen, vaan se, mitä tosiasiassa tapahtuu.

– Venäjä kyllä tuntee meidän lainsäädäntömme ja tietää haavoittuvuutemme. Me haluamme, että hallitus tekee asialle jotakin, Purra sanoo ja muistuttaa Perussuomalaisten välikysymyksestä viime vuoden marraskuulta, jolloin Valko-Venäjä käytti siirtolaisasetta.

Tuolloin oppositio jätti yhteisen välikysymyksen hybridiuhkista, sillä Suomi oli varautunut huonosti siirtolaisten käyttämiseen painostuskeinona. Oppositio halusi, että lainsäädäntöön kirjataan pikaisesti hätätilapykälät, joilla turvapaikan hakemisen voi keskeyttää ja Suomen rajat sulkea, jos rajan takana on paljon siirtolaisia.

Katso myös Riikka Purran ja Mauri Peltokankaan haastattelu marraskuulta 2021 (juttu jatkuu videoikkunan alla):

Hallituksella ollut puoli vuotta aikaa säätää pykälät kuntoon

Välikysymyksen yhteydessä hallitus sanoi havahtuneensa hybridisodan uhkaan. Nyt havahtumisesta on kulunut jo puoli vuotta ja Venäjä hyökännyt Ukrainaan.

Edelleenkään Itärajan tilannetta vain ei ole saatu kuntoon. Eikä saada, sillä luvassa ei ole lainsäädäntöä, jolla pystyttäisiin torjumaan hybridiuhkaa, kuten aiemmin on pystytty muissa suvereeneissa valtioissa kuten Kreikassa, Liettuassa ja Puolassa.

Sen sijaan oikeusministeriö diskuteerailee EU-komission kanssa ja valtiovarainministeri Saarikko toistelee napakkaan tyyliinsä, että kaikki on kunnossa, älkää peljätkö.

– Kyllä on kieroa peliä, Purra tiivistää.

MARIA ASUNTA