Useat Euroopan maat ovat päättäneet karkottaa venäläisiä diplomaatteja Ukrainan Butšan tapahtumien tultua julki. Kaupungista on paljastunut joukkohautoja ja laajamittaista siviilien tappamista venäläisten sotilaiden toimesta. Tapahtumat tulivat ilmi Venäjän joukkojen vetäydyttyä alueelta.

Venäjä on kiistänyt syyllisyytensä ja väittänyt kuvamateriaalia väärennetyksi. YK:n ihmisoikeusviraston mukaan kaikki merkit viittaavat siihen, että siviiliväestöä kohtaan on hyökätty tahallisesti.

– Venäläisten sotilaiden raakalaismaiset teot ovat järkyttäneet koko maailmaa, ja tekijät on saatettava oikeuden eteen vastaamaan teoistaan. Monet Europan maat ovat vastatoimena karkottaneet venäläisiä diplomaatteja. Myös Suomen tulee karkottaa kaikki diplomaattisen koskemattomuuden turvin Suomessa tiedustelua harjoittavat diplomaatit sekä sulkea Venäjän Ahvenanmaalla sijaitseva konsulaatti. Venäjän konsulaatti demilitarisoidulla Ahvenanmaalla on selkeä turvallisuusuhka Suomelle ja se on suljettava välittömästi, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii.

Venäjä ei kunnioita sopimuksia

Diplomaattien karkotukset sekä Venäjän ja lännen kiristyneet välit uhkaavat katkaista diplomaattisuhteet täysin. Muun muassa Venäjän entinen presidentti Dmitri Medvedev uhkasi suurlähetystöjen sulkemisella ja totesi, että tämän jälkeen länsimaat ja Venäjä voivat katsella toisiaan ainoastaan aseen tähtäimen välityksellä.

– Venäjä käyttäytyy kuin raakalaismainen roistovaltio ja maan hallinnolla on vielä otsaa valittaa pakotteista ja ”epäreilusta kohtelusta”. Viimeistään Venäjän hyökkäys Ukrainaan näytti Venäjän hallinnon todelliset kasvot. Venäjällä ei ole aikomustakaan kunnioittaa ihmisoikeuksia, saati Geneven sopimuksia, vaan venäläiset sotilaat syyllistyvät surutta siviiliväestön tappamiseen muista sotarikoksista puhumattakaan. Vähintä mitä Suomi voi tässä tilanteessa tehdä on karkottaa Venäjän laskuun vakoilevat diplomaatit, Antikainen toteaa.

SUOMEN UUTISET