Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää otti kantaa pohjalaispoliitikoille suunnatussa Ylen kyselyssä varuskuntien sijoitteluun. Valtion median mukaan idän uhka on saanut pohjalaiset kansanedustajat kaipaamaan omaa varuskuntaa entisen Vaasan läänin alueelle. Mäenpää kannattaa lentosotakoulun palauttamista Kauhavalle.

Tällä hetkellä entisen Vaasan läänin alueella ei ole yhtään varuskuntaa, muistuttaa Yle. Rannikkopatteriston toiminta päättyi Vaasassa yli 20 vuotta sitten. Vuonna 2006 Puolustusvoimat vetäytyi Kokkolassa sijaitsevalta asevarikolta, ja vuonna 2014 Pohjanmaan viimeinen varuskunta sulki ovensa, kun Kauhavan lentosotakoulu (tunnettiin välillä myös nimellä Ilmasotakoulu) lakkautettiin. Lentokenttää on kuitenkin käytetty Ilmavoimien lentoharjoituksiin nykyäänkin.

– Kauhavan Ilmasotakoulu olisi aivan loistava sijainniltaan, kaukana itärajalta, valmis kenttä ja hangaarit, toteaa Juha Mäenpää Ylelle.

”Jos Natoon mennään, demilitarisaatio pitäisi purkaa”

Yle kysyi myös Ahvenanmaan demilitarisoinnista. Ahvenanmaa on demilitarisoitu alue, jota koskee sopimus Venäjän kanssa. Mäenpää näkee, että mikäli Natoon liitytään, tulee Ahvenanmaalla asuville määrätä asevelvollisuus.

– Joukkojen sijoitus Ahvenanmaalle on hyvä ajatus. Jos Natoon mennään, demilitarisaatio pitäisi purkaa, linjaa Mäenpää.

Suomen Uutiset