Asevelvollisuuden on jatkossa koskettava myös ahvenanmaalaisia, vaati perussuomalaisten kansanedustaja Vilhelm Junnila tänään Pohjolan päivänä pohjoismaisen yhteistyön tulevaisuudesta käydyssä eduskuntakeskustelussa pitämässään puheenvuorossa.

– Ahvenanmaan demilitarisaatiota valvoo Venäjän federaatio, jonka hyökkäys Ukrainaan on kasvattanut suomalaisten maanpuolustustahtoa. Ahvenanmaalla ei ole asevelvollisuutta, ja vapaaehtoisten määrä Uudenmaan prikaatissa on edelleen vähäinen, Vilhelm Junnila muistutti.

Demilitarisaatiosta on sovittu

Ahvenanmaan demilitarisaatiosta on sovittu vuoden 1922 sopimuksella, jonka lisäksi asiasta on erikseen sovittu vuonna 1940 Suomen ja Neuvostoliiton välillä. Molemmat sopimukset kieltävät Suomea rakentamasta alueelle mitään kiinteitä puolustuslaitteita, sotilaslentokenttiä tai muita sotilaallisiin tarkoituksiin suunniteltuja laitteita.

– Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa ei ole enää perusteita ahvenanmaalaisten erivapaudelle. Venäjän toiminta ja Ahvenanmaan strateginen asema on vahva syy ulottaa asevelvollisuus koskettamaan ahvenanmaalaisia samoin kuin muitakin Suomen kansalaisia, vaati Junnila.

Suomen Uutiset