Venäjän hyökkäys Ukrainaan jättää jälkeensä silvottujen ruumiiden ja liekehtivien talojen lisäksi valtavan määrään sotamateriaalia. Hylätyt venäläispanssarit voivat päätyä Ukrainan armeijalle tai maanviljelijän traktorin perässä rauhantöihin. Venäläinen sotakalusto kiinnostaa monia muitakin.

Sosiaalinen media tulvii meemejä, jotka käsittelevät Venäjän hyökkäystä Ukrainaan myös groteskissa sävyssä. Paikallisten maanviljelijöiden ponnistukset venäläisten hylkäämän tai osuman saaneen sotakaluston talteen ottamisessa ovat saaneet suurta huomiota. Teksti menee esimerkiksi näin:

– Älä koskaan kysy naiselta hänen ikäänsä, mieheltä mitä hän tienaa tai ukrainalaiselta maanviljelijältä, mistä hän on saanut ilmapuolustusjärjestelmänsä.

Satojen miljoonien sotakoneet

Ukrainan sodasta leviää videoita, joissa maanviljelijät vihreissä traktoreissaan hinaavat kotitilalleen panssarivaunuja, panssaroituja miehistönkuljetusajoneuvoja tai tykistöä. Kaikki materiaali on venäläisjoukkojen hylkäämää tai taistelussa siipeensä saanutta, mutta vielä liikuteltavaa.

Materiaali on joutunut maanviljelijöiden käsiin sen jälkeen, kun se on menetetty yhteenotossa, venäläiset sotilaat ovat paenneet tai vain luovuttaneet aseensa ukrainalaisille. On myös mahdollista, että taisteluajoneuvosta on yksinkertaisesti loppunut polttoaine tai se on jäänyt kiinni kuraan.

Arvokkaimpiin maanviljelijöiden yksittäisiin löydöksiin kuuluu 24 miljoonan euron arvoinen ilmatorjuntapanssarivaunu, jonka isänmaalliset tuottajat luovuttivat Ukrainan puolustusvoimille. Ilmeisen paljon sotakalustoa jää myös maanviljelijöille itselleen, jotka sitten purkavat panssarit varaosiksi, käyttävät niitä tilan töissä tai säilövät sotamuistoksi.

Uteliaita riittää

Twitterissä ja Facebookin ryhmissä leviää informaatiota toki myös toisen tyyppisistä keräilijöistä: länsimaiden tiedustelupalvelut ovat saaneet haltuunsa todellisia aarteita, joiden hankkiminen perinteisin menetelmin olisi ollut vähintäänkin aikaa vievää.

Uteliaiden käsiin on tiettävästi joutunut muun muassa elektronisen sodankäynnin laitteistoja, 300 kilometriin yltävä vastatykistötutka, T80-panssarivaunun uniikki kehitysversio, droneja sekä pudotetuista lentokoneista ja helikoptereista läjäpäin mielenkiintoista avioniikkaa ynnä räjähtämättömistä ohjuksista harhautus- ja maalinosoitusjärjestelmiä.

Ota ja omista

Ukrainan hallinto on ilmoittanut, että venäläisen sotamateriaalin talteen ottamisesta ei tarvitse tehdä selkoa viranomaisille.

– Oletko ottanut talteen venäläisen taisteluajoneuvon ja huolestuit, miten asian kanssa tulisi toimia? Ole ihan rauhassa ja jatka isänmaan puolustamista, ilmoittaa Ukrainan korruption vastaisen taistelun virasto lehdistötiedotteessaan.

SUOMEN UUTISET