

PS ARKISTO
Halla-aho: Venäjä on laajentumishaluinen ja pidäkkeetön gangsterivaltio
Ruplan kurssi ja Venäjän osakemarkkinat syöksyvät alaspäin lännen massiivisten talouspakotteiden seurauksena. Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho arvioi, että ennemmin tai myöhemmin Venäjä on luhistumassa taloudellisesti. Samalla syntyy kuitenkin mahdollisuuksia katkaista Euroopan energiariippuvuus Venäjästä.
Sijoittajien luottamus Venäjään on romahtanut. Talouden syöksykierteellä on vääjäämättä vaikutuksia myös Vladimir Putinin asemaan.
Jussi Halla-aho arvioi eilen Ylen A-Talkissa, että Putinin aika on käymässä vähiin.
– Ne ihmiset, joiden rahalla ja tuella Putin on vallassa, kärsivät suuresti nykytilanteesta, eikä se voi jatkua loputtomiin. Olivat hänen suunnitelmansa Ukrainan sodan suhteen mitä hyvänsä, niin Putin on kuitenkin jo nyt tilanteessa, jossa hän ei voi enää saavuttaa siedettävää lopputulosta.
– Mitä sen jälkeen tapahtuu, on arvoitus, sillä jo vuosi 1917 ja elokuu 1991 osoittavat, että taitekohdista voidaan lähteä yllättäviinkin suuntiin, koska niissä kohdissa kaaosteoria vaikuttaa voimakkaasti. Me emme tiedä, mitä Putinin jälkeen on tulossa.
EU ja länsi yhdistyneet päättäväisesti Venäjää vastaan
Talouspakotteet heijastuvat myös Suomeen ja koko muuhun maailmaan. Halla-aho kuvaa tilannetta taloudelliseksi sotatilaksi.
– Ja se maksaa, kuten perinteinenkin sota maksaa. Tässä on kuitenkin selkeä ja oikeutettu tavoite, ja nyt on vain maksettava se hinta, joka täytyy maksaa.
Halla-aho arvioi, että tilanne tarjoaa tulevaisuutta ajatellen samalla mahdollisuuksia puhdistaa länsimaailman rahamarkkinoita hämärästä venäläisestä rahasta.
– Syntyy myös mahdollisuuksia katkaista Euroopan energiariippuvuus Venäjästä. Pidän näitä molempia tärkeinä asioina.
Venäjän hyökättyä Ukrainaan EU ja kaikki länsimaat ovat yhdistyneet nopeasti ja päättäväisesti Venäjää vastaan. Halla-aho sanoo yllättyneensä iloisesti reaktion voimakkuudesta.
– Perussuomalaisten ja omakin EU-linjani on se, että EU:n pitää keskittyä niihin asioihin, joissa se tuottaa lisäarvoa jäsenmaille ja tekee asioita tehokkaammin kuin mihin jäsenmaat pystyisivät yksinään.
Avautunut Nato-keskustelu tervetullutta
Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka on liikkeessä. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö matkusti eilen Yhdysvaltoihin, jossa hän tapaa tänään presidentti Joe Bidenin Valkoisessa talossa. Presidenttien asialistalla on keskustelua Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, sodan vaikutuksista Euroopan turvallisuusjärjestykseen sekä Suomen ja Yhdysvaltain kahdenvälisestä yhteistyöstä.
Asialistalle noussee myös Suomen Nato-suhteet samaan aikaan, kun Suomessa Nato-keskustelu on vauhdittunut ennennäkemättömästi. Kansalaisista enemmistö toivoo jäsenyyttä, ja eduskuntaan on menossa peräti kaksi yli 50 000 allekirjoitusta kerännyttä Nato-kansalaisaloitetta.
Halla-aho pitää virinnyttä keskustelua tervetulleena ilmiönä.
– Olen odottanut tätä 1990-luvulta saakka. Ihmisten on saatava nyt itse muodostaa omat Nato-kantansa.
Viime päivinä maailma on muuttunut nopealla aikataululla, ja muutos jatkuu. Halla-aho varoittelee, että Venäjän talouden luhistumisella voi olla yllättäviä seurauksia, joka heijastuu myös kansalaiskeskusteluun.
– Levottomuus Venäjällä lisääntyy kaiken aikaa. En yllättyisi, jos lähitulevaisuudessa Venäjällä julistettaisiin poikkeustila, johon liittyy osin ennustamattomia seurauksia, jotka panevat kaiken taas uusiksi, jolloin tätä keskustelua joudutaan käymään taas aivan uusista lähtökohdista.
Venäjä on vaarallinen ja laajentumishaluinen
Halla-aho korostaa, että tällä hetkellä Venäjä on laajentumishaluinen ja pidäkkeetön.
– Venäjä on vaarallinen kaikille naapurimailleen, sanoisin jopa, että Venäjä on gangsterivaltio. Kenelläkään ei ole tietoa Venäjän motiiveista tai ketkä, Putinin ohella, tekevät sotaan liittyviä ratkaisuja.
– Selvää on myös, että Venäjä ei halua rajanaapureitaan Natoon. Se ei johdu siitä, että Venäjä pelkäisi Natoa, vaan siitä, että Nato-jäsenyys muodostaa pelotteen, joka estää Venäjää toteuttamasta omia intressejään, Halla-aho sanoo.
Hänen mukaansa on keskeistä punnita, mihin Venäjä reagoi.
– Ukrainan kohdalla Venäjä perusteli hyökkäystään huolella siitä, että Ukraina tulevaisuudessa liittyisi Natoon. Sama peruste pätee tietysti kaikkiin Venäjän rajanaapureihin, joilla on Nato-optio. Venäjä varmasti reagoi jollain vihamielisellä tavalla jäsenyysprosessin alkamiseen. Toisaalta, jos Suomi ei hanki pelotetta, se jättää Venäjälle pysyvästi auki mahdollisuuden uhata Suomea tai jopa ryhtyä voimatoimiin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- rajanaapurit rahamarkkinat vaarallinen Nato-jäsenyys energiariippuvuus Hyökkäys sota Joe Biden laajentuminen länsimaat Osakemarkkinat Eurooppa Vladimir Putin Sauli Niinistö Talouspakotteet Ukraina Yhdysvallat Venäjä perussuomalaiset kansalaisaloite Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Oikeusprofessori esitti oudon väitteen Ylen A-studiossa: Suomen aseapu Ukrainaan voitaisiin katsoa hyökkäystoimeksi

Venäjän uhkaus: Avaruudesta romahtaa 500 tonnia rautaa USA:n tai Euroopan päälle – maailman rikkain mies ilmoitti yhdellä sanalla ja kuvalla estävänsä suurtuhon

Tavio: Rajan määrärahoja nostettava pikaisesti ja pysyvästi

EU-komissio esittää: Tilapäinen suojelu tuomassa unionin alueelle myös Ukrainaan aiemmin saapuneita turvapaikanhakijoita – hallintovaliokunta haluaa rajata tulijat

Pelaako Putin ”hullu johtaja” -korttia uhkaillessaan ydinaseilla?

Saksa kaivaa homeisista DDR-varastoista ohjuksia Ukrainaan – kolmasosa käyttökelvottomia

Luukkanen: Valheellinen ja väärä kuva Venäjästä on vaihtunut realismiin

Venäläiset oligarkit eivät voi pysäyttää Putinia – Halla-aho: Tarkoitus ei ole rangaista venäläistä kansaa, mutta venäläiset voivat tehdä muutoksen

Mäkelä: Turvallisuusympäristömme on muuttunut – ”Suomen on otettava käyttöön kaikki tarvittavat keinot”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.