Saksan hallitus on hyväksynyt Strela-ilmatorjuntaohjusten lähettämisen Ukrainaan. Asiassa on vain yksi pieni mutta: ainakin kolmasosa DDR:n aikaisista ohjuksista on täysin käyttökelvottomia. Homeisissa varastoissa kymmeniä vuosia lojuneet ohjukset joudutaan tarkastamaan ennen Ukrainaan lähettämistä.

Ukrainaan lähdössä olevat Strela-2-ilmatorjuntaohjukset ovat peräisin DDR:n kansanarmeijan varastoista. Lahjoitettavia Strela-ohjuksia on kaikkiaan 2700.

Kuusikymmentäluvulla kehitetty Strela-2 on neuvostovalmisteinen olalta laukaistava lähi-ilmatorjuntaohjus, jota myös Suomen armeija on käyttänyt viime vuosituhannella nimellä ItO 78. Ase on varmasti entuudestaan tuttu myös monelle vanhemman polven ukrainalaissotilaalle.

Käyttökiellossa Saksassa jo vuodesta 2012

Ongelmaksi on kuitenkin noussut se, että DDR:n aikaiset ohjukset ovat ainakin 35 vuotta vanhoja. Ne laitettiin Saksassa käyttökieltoon jo vuonna 2012 ajopanoksessa ilmenneiden mikromurtumien ja hapettumisen takia, kertoo Bild-lehti.

Kun ohjusten puisia laatikoita alettiin kaivaa varaston perukoilta, ne olivat niin sankassa homeessa, että laatikoita kantavien sotilaiden terveysturvallisuus oli vaarassa. Alustavassa tarkastuksessa havaittiin, että noin kolmasosa ohjuksista on käyttökelvottomia.

Enemmän vaaraa käyttäjälle?

Ennen Ukrainaan toimittamista puolustusmateriaalilaitoksen tarkastajien on tutkittava ohjukset varmistaakseen, että niistä ei ole käyttäjälleen enemmän vaaraa kuin viholliselle. Strelojen toimitus Ukrainaan tulee siis viivästymään jonkin verran.

Onneksi Saksa ehti jo viime viikolla toimittaa Ukrainaan 500 modernia Stinger-ilmatorjuntaohjusta. Kuten Suomen Uutiset aiemmin kertoi, Saksassa on Ukrainan tilanteen takia alettu kiivaasti keskustella yleisen asevelvollisuuden palauttamisesta ja puolustusmäärärahojen lisäämisestä.

SUOMEN UUTISET