Venäjän avaruushallinnon Roskosmosin johtaja Dmitri Rogozin sai päähänsä uhitella somessa avaruusaseman putoamisesta länsimaiden päälle seurauksena Venäjää vastaan kohdistetuista pakotteista. Venäläisen avaruuspomon esittämä uhkaus kuitenkin lässähti, sillä Teslan ja SpaceX:n johtaja Elon Musk ilmoitti vähäsanaisesti, ettei muuten tule onnistumaan.

Venäjän avaruushallinnon Roskosmosin johtaja Dmitri Rogozin on äskettäin julkaissut sosiaalisessa mediassa uhkauksen, jonka mukaan Venäjä saattaa antaa kansainvälisen avaruusaseman ISS:n syöksyä maahan.

Rogozin uhkailee Twitterissä, että länsimaiden Venäjää vastaan kohdistamat pakotteet voivat johtaa siihen, että kansainvälinen avaruusasema ISS saattaa pudota Eurooppaan, Yhdysvaltoihin, Intiaan tai Kiinaan.

Rogozin esittää, että avaruusasema ISS:n tukena on tällä hetkellä venäläinen Progress-avaruusalus. ISS-avaruusasema olisi siis riippuvainen venäläisistä avaruusaluksista pysyäkseen kiertoradalla.

Avaruusasemalla on tällä hetkellä neljä yhdysvaltalaista ja kaksi venäläistä astronauttia sekä yksi Euroopan avaruusjärjestön ESA:n astronautti.

Uhittelua riskien toteutumisella

Venäjän avaruushallinnon Roskosmosin johtaja sai ilmeisesti päähänsä alkaa uhitella avaruusaseman pudottamisesta paitsi Venäjä-pakotteiden vuoksi, myös siltä varalta, että Yhdysvallat ja muut avaruusohjelmaan osallistuvat maat potkisivat Venäjän pois ISS-ohjelmasta.

– Kuka pelastaa ISS:n hallitsemattomalta kiertoradalta ja sen putoamiselta Yhdysvaltoihin tai Eurooppaan? On myös mahdollista, että 500 tonnin rakennelma romahtaa Intiaan tai Kiinaan. ISS ei lennä Venäjän yli, joten kaikki riskit ovat siellä päässä, Dmitri Rogozin uhittelee mafiamaiseen tyyliin.

Pelastajaksi ilmoittautuva vastasi kuvalla

Kun Rogozin kysyi Twitterissa, kuka estäisi ISS:n putoamisen joko Yhdysvaltoihin, Eurooppaan, Intiaan tai Kiinaan, SpaceX-avaruusyrityksen toimitusjohtaja Elon Musk liittyi keskusteluun ja vastasi yhdellä kuvalla SpaceX:stä.

Twiitin selventämiseksi Musk vahvisti myöhemmin – kolme kirjainta sisältävällä sanalla – että hän todella tarkoitti, että hänen yrityksensä estää ISS:n törmäyksen maahan.

Maailman rikkain hyväntekijä

SpaceX-pomo Musk on ottamassa jo toisen kerran suuren hyväntekijän roolia Venäjän Ukrainassa aloittaman sodan aikana.

Sodan keskellä Ukrainan varapääministeri Mykhailo Fedorov pyysi jo aiemmin viime viikolla Muskilta apua sekä kalustoa SpaceX:n Starlink-verkkoa varten, koska Venäjän hyökkäys on johtanut verkkoyhteyden katkoksiin.

Musk vastasi ja kertoi Starlink-palvelun olevan aktivoitu Ukrainassa. Lisäksi Musk mainitsi, että lisää päätelaitteita on tulossa Ukrainaan. Muskin lahjoitus helpottaa suuresti yhteydenpitoa Ukrainassa sekä reaaliaikaisen tiedon välittämistä maailmalle.

Uutistoimisto Reutersin mukaan SpaceX toimitti jo maanantaina erän Starlink-satelliitti-internetin terminaaleja Ukrainaan.

50-vuotias Elon Musk tunnetaan sähköautoyhtiö Teslan perustajana ja toimitusjohtajana sekä Paypalin ja SpaceX:n perustajana. Musk on hieman vajaan 250 miljardin Yhdysvaltain dollarin omaisuudellaan maailman rikkain ihminen. Hän on myös aiemmin lahjoittanut megaomaisuudestaan useita miljoonia hyväntekeväisyyteen.

SUOMEN UUTISET