

LEHTIKUVA
Marinin hallitus ja Helsingin kaupunki yhteistyössä maailman nuoria johtajia liehittelevän hämärän eliittiverkoston kanssa
Pääministeri Sanna Marinin (sd) johtaman hallituksen monista yhteistyöhankkeista varsin vähälle huomiolle on jäänyt jo toissa vuonna alkanut yhteistyö maailman talousfoorumin (WEF) kanssa. WEF on suuryritysten rahoittama yksityinen säätiö, joka vetää puoleensa silmäätekeviä, rahamiehiä ja nuoria valtiojohtajia ympäri maailmaa. Marin itse sekä valtiovarainministeri Annika Saarikko kuuluvat myös WEF:n alaisuudessa toimivaan nuorten huippujohtajien globaaliin YGL-verkostoon.
Valtioneuvoston aiemman tiedotteen mukaan Maailman talousfoorumi (WEF), liikenne- ja viestintäministeriö ja Helsingin kaupunki aloittavat yhteistyön, jonka tavoitteena on digitalisaation, datatalouden ja automaatiokehityksen vauhdittaminen.
Yhteistyön puitteissa hallitus on integroinut WEF-yhteistyöhön mukaan Helsingin kaupungin, johon suunnitellaan lähitulevaisuudessa avattavaksi WEF:n toimipistettä. Osapuolet ovat solmineet yhteistyösopimuksen jo kesällä 2020.
Helsingin yhteistyökuvio jo käynnissä
WEF-yhteistyöstä on toistaiseksi tiedotettu varsin niukasti. Tosin viime syksynä kerrottiin opetusministeri Li Anderssonin osallistumisesta WEF:n kestävän kehityksen vaikutuksien huippukokoukseen, jonka teemaksi kerrottiin ratkaisujen etsiminen eri maiden koulutusjärjestelmissä koronapandemian johdosta syntyneisiin oppimisvajeisiin.
Niin ikään viime vuonna WEF-yhteistyöstä Helsingin kaupungin osalta kertoi pormestari Juhana Vartiainen, joka kertoi yhteistyön puitteissa toteutettavan henkilödataan liittyvän hankkeen jonka ensimmäiset tulokset olivat tuolloin käsillä.
Mistä henkilödataan liittyvässä hankkeessa todella on kyse, on hankala saada selkoa ainakaan tiedotteen perusteella, jossa kerrotaan projektiin kootun kansainvälinen asiantuntijaryhmän kirjoittamasta julkaisusta, joka ottaa kantaa eri näkökulmista ihmislähtöisen datan hyödyntämisen tärkeyteen ja mahdollisuuksiin.
Lisäksi Helsingin kaupunki on aloittanut data-analytiikkakokeilun, jonka puitteissa rakennettiin henkilödatan käsittelyn mahdollistava tekninen ympäristö sekä anonymisointiprosessi.
Suuryritysten rahoittama säätiö
Suomen, Helsingin ja WEF:n välisessä yhteistyössä ei ole kyse valtiollisesta tai hallinnollisesta yhteishankkeesta, sillä WEF on puhtaasti yksityinen toimija.
WEF on suuryritysten rahoittama säätiö, jonka tarkoituksena on edistää globalisaatiota, vapaakauppaa sekä julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyötä. WEF:n puheenjohtajana on saksalais-sveitsiläinen taloustieteilijä Klaus Schwab, joka käynnisti WEF:n toimintaa jo 1970-luvun alussa.
WEF kokoontuu vuosittain Sveitsin Davosissa konventissa, jonne kutsutaan valtioiden ja yritysten johtajia, tutkijoita, kansalaisjärjestöjen edustajia ja julkkiksia diskuteeraamaan ajankohtaisista globaaleista aiheista. Suomalaisia osallistujia ovat aiemmin olleet esimerkiksi tasavallan presidentti Sauli Niinistö, ex-pääministerit Jyrki Katainen ja Alexander Stubb sekä nykyisin Suomen Pankin pääjohtajana toimiva Olli Rehn.
Maailman talousfoorumi julkaisee raportteja ja julkilausumia, mutta monelta osin WEF:n toiminta ja kokoukset ovat salaisia, mikä on omiaan nostattamaan epäluuloja.
WEF:n ja erityisesti johtohenkilönsä Schwabin esittämänä ajatuksena tunnetaan erityisesti teoria ”Great Reset” (suuri uudelleenkäynnistys), joka viittaa talouden, teknologian ja poliittisten hallintomallien uudelleenjärjestämiseen, johon on katsottu olevan otollinen hetki koronapandemian myötä.
Nuoret huippujohtajat verkostoituvat
WEF:n alaisuudessa toimii nuorten huippujohtajien globaali verkosto The Forum of Young Global Leaders (YGL), jonka sanotaan tarjoavan nuorille johtajille mahdollisuuden verkostoitua muiden äärimmäisen menestyneiden ihmisten kanssa sekä lisätä heidän vaikutustaan verkostoitumisen avulla.
Suomesta verkostoon kuuluvat tällä hetkellä pääministeri Marin, valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) ja kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen (kok). Muita tunnettuja YGL-verkoston jäseniä ovat esimerkiksi Facebookin perustaja Mark Zuckerberg, Teslan perustaja Elon Musk sekä näyttelijä Leonardo DiCaprio. YGL:n jäseniä kurssitetaan ja koulutetaan osana WEF:n toimintaa.
Myös YGL:n toimintaa leimaa salamyhkäisyys ja samalla politiikan vaikuttajien ja suuryritysten edustajien verkostoitumisessa on nähty piilevän riskejä sekä vaikuttamisyritysten mahdollisuuksia.
Kuvaavaa on, että Marin ja Saarikko eivät mainitse YGL-jäsenyyttään valtioneuvoston sidonnaisuusilmoituksessa. Ministerit eivät myöskään ole kommentoineet YGL-jäsenyyttään missään – saati kertoneet julkisuudessa YGL:n kokouksien sisällöstä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- YGL-verkosto yhteishankkeet vaikuttajat WEF Maailman talousfoorumi Klaus Schwab Leonardo DiCaprio verkostoituminen Mark Zuckerberg yhteistyö Suuryritykset Elon Musk Helsingin kaupunki Annika Saarikko Vapaakauppa Globalisaatio Sanna Marin politiikka Sauli Niinistö Sanni Grahn-Laasonen Alexander Stubb Li Andersson Olli Rehn jäsenet Jyrki Katainen hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kaksinaismoralismin karnevaalit Skotlannissa: 400 yksityistä suihkukonetta rahtaa maailman johtajia ilmastohuippukokoukseen

Venäjän uhkaus: Avaruudesta romahtaa 500 tonnia rautaa USA:n tai Euroopan päälle – maailman rikkain mies ilmoitti yhdellä sanalla ja kuvalla estävänsä suurtuhon

Woketus ja cancel-kulttuuri uhkaavat tuhota komedian, varoittaa joukko julkkiksia – mukana myös Elon Musk

Poliittinen ”salaseura” säikähti – populistien nousu Euroopassa puhuttaa Bilderberg-kokouksessa

Olli Rehnin presidentinvaalikampanja alkoi töppäyksellä – rahankeräys käynnistyi, mutta taustayhdistys ei muistanut hakea rahankeräyslupaa
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.