Pääministeri Sanna Marinin (sd) johtaman hallituksen monista yhteistyöhankkeista varsin vähälle huomiolle on jäänyt jo toissa vuonna alkanut yhteistyö maailman talousfoorumin (WEF) kanssa. WEF on suuryritysten rahoittama yksityinen säätiö, joka vetää puoleensa silmäätekeviä, rahamiehiä ja nuoria valtiojohtajia ympäri maailmaa. Marin itse sekä valtiovarainministeri Annika Saarikko kuuluvat myös WEF:n alaisuudessa toimivaan nuorten huippujohtajien globaaliin YGL-verkostoon.

Valtioneuvoston aiemman tiedotteen mukaan Maailman talousfoorumi (WEF), liikenne- ja viestintäministeriö ja Helsingin kaupunki aloittavat yhteistyön, jonka tavoitteena on digitalisaation, datatalouden ja automaatiokehityksen vauhdittaminen.

Yhteistyön puitteissa hallitus on integroinut WEF-yhteistyöhön mukaan Helsingin kaupungin, johon suunnitellaan lähitulevaisuudessa avattavaksi WEF:n toimipistettä. Osapuolet ovat solmineet yhteistyösopimuksen jo kesällä 2020.

Helsingin yhteistyökuvio jo käynnissä

WEF-yhteistyöstä on toistaiseksi tiedotettu varsin niukasti. Tosin viime syksynä kerrottiin opetusministeri Li Anderssonin osallistumisesta WEF:n kestävän kehityksen vaikutuksien huippukokoukseen, jonka teemaksi kerrottiin ratkaisujen etsiminen eri maiden koulutusjärjestelmissä koronapandemian johdosta syntyneisiin oppimisvajeisiin.

Niin ikään viime vuonna WEF-yhteistyöstä Helsingin kaupungin osalta kertoi pormestari Juhana Vartiainen, joka kertoi yhteistyön puitteissa toteutettavan henkilödataan liittyvän hankkeen jonka ensimmäiset tulokset olivat tuolloin käsillä.

Mistä henkilödataan liittyvässä hankkeessa todella on kyse, on hankala saada selkoa ainakaan tiedotteen perusteella, jossa kerrotaan projektiin kootun kansainvälinen asiantuntijaryhmän kirjoittamasta julkaisusta, joka ottaa kantaa eri näkökulmista ihmislähtöisen datan hyödyntämisen tärkeyteen ja mahdollisuuksiin.

Lisäksi Helsingin kaupunki on aloittanut data-analytiikkakokeilun, jonka puitteissa rakennettiin henkilödatan käsittelyn mahdollistava tekninen ympäristö sekä anonymisointiprosessi.

Suuryritysten rahoittama säätiö

Suomen, Helsingin ja WEF:n välisessä yhteistyössä ei ole kyse valtiollisesta tai hallinnollisesta yhteishankkeesta, sillä WEF on puhtaasti yksityinen toimija.

WEF on suuryritysten rahoittama säätiö, jonka tarkoituksena on edistää globalisaatiota, vapaakauppaa sekä julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyötä. WEF:n puheenjohtajana on saksalais-sveitsiläinen taloustieteilijä Klaus Schwab, joka käynnisti WEF:n toimintaa jo 1970-luvun alussa.

WEF kokoontuu vuosittain Sveitsin Davosissa konventissa, jonne kutsutaan valtioiden ja yritysten johtajia, tutkijoita, kansalaisjärjestöjen edustajia ja julkkiksia diskuteeraamaan ajankohtaisista globaaleista aiheista. Suomalaisia osallistujia ovat aiemmin olleet esimerkiksi tasavallan presidentti Sauli Niinistö, ex-pääministerit Jyrki Katainen ja Alexander Stubb sekä nykyisin Suomen Pankin pääjohtajana toimiva Olli Rehn.

Maailman talousfoorumi julkaisee raportteja ja julkilausumia, mutta monelta osin WEF:n toiminta ja kokoukset ovat salaisia, mikä on omiaan nostattamaan epäluuloja.

WEF:n ja erityisesti johtohenkilönsä Schwabin esittämänä ajatuksena tunnetaan erityisesti teoria ”Great Reset” (suuri uudelleenkäynnistys), joka viittaa talouden, teknologian ja poliittisten hallintomallien uudelleenjärjestämiseen, johon on katsottu olevan otollinen hetki koronapandemian myötä.

Nuoret huippujohtajat verkostoituvat

WEF:n alaisuudessa toimii nuorten huippujohtajien globaali verkosto The Forum of Young Global Leaders (YGL), jonka sanotaan tarjoavan nuorille johtajille mahdollisuuden verkostoitua muiden äärimmäisen menestyneiden ihmisten kanssa sekä lisätä heidän vaikutustaan verkostoitumisen avulla.

Suomesta verkostoon kuuluvat tällä hetkellä pääministeri Marin, valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk) ja kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen (kok). Muita tunnettuja YGL-verkoston jäseniä ovat esimerkiksi Facebookin perustaja Mark Zuckerberg, Teslan perustaja Elon Musk sekä näyttelijä Leonardo DiCaprio. YGL:n jäseniä kurssitetaan ja koulutetaan osana WEF:n toimintaa.

Myös YGL:n toimintaa leimaa salamyhkäisyys ja samalla politiikan vaikuttajien ja suuryritysten edustajien verkostoitumisessa on nähty piilevän riskejä sekä vaikuttamisyritysten mahdollisuuksia.

Kuvaavaa on, että Marin ja Saarikko eivät mainitse YGL-jäsenyyttään valtioneuvoston sidonnaisuusilmoituksessa. Ministerit eivät myöskään ole kommentoineet YGL-jäsenyyttään missään – saati kertoneet julkisuudessa YGL:n kokouksien sisällöstä.

SUOMEN UUTISET