

Woke-ilmiön suvaitsemattomuus räjähti suomalasiten olohuoneisiin Renaz Ebrahimin (vasemmalla) ja Esko Valtaojan cancel-kulttuuria käsitelleessä kohukeskustelussa Ylen Sannikka-ohjelmassa. / Yle
Woketus ja cancel-kulttuuri uhkaavat tuhota komedian, varoittaa joukko julkkiksia – mukana myös Elon Musk
Vuosi 2021 tullaan muistamaan aikana, jolloin höyrypäinen woke-liike ja cancel-kulttuuri joutuivat vastatuuleen sekä viihdemaailmassa että poliittisessa keskustelussa. Loppuvuoteen mennessä kasvava joukko maailman tähtiä yksi toisensa jälkeen astui julkisuuteen ja jakoi huolensa poliittisesti suvaitsemattomasta asenneilmapiiristä. Viime viikkoina viihdemaailman tähdet ovat varoitelleet herännäisyyden ja cancel-kulttuurin olevan uhka perinteiselle viihteelle. Tuoreessa haastattelussaan myös maailman rikkain mies Elon Musk varoitteli, että herännäisyys pyrkii kieltämään kaiken hauskan.
Vuoden 2021 aikana maailman rikkaimmaksi mieheksi noussut Elon Musk osallistui joulun alla satiirimedia Babylon Been haastatteluun. Hän sanoi, että herännäisyys (wokeness) on sairaus, joka pyrkii tappamaan viihteen.
”Woke-liike yksinkertaisesti haluaa tehdä komediasta laitonta, mikä ei ole siisti juttu”, Musk sanoi.
Hän jatkoi: ”Tarkoitan, siis Chappelle, mitä v*ttua? Yrittävät hiljentää Chappellen? Come on, se on hullua. Eli haluammeko huumorista vapaan yhteiskunnan ja lähinnä tuomitsemista ja vihaa?”
Amerikkalaiskoomikko Dave Chappelle joutui lokakuussa keskelle kohua kritisoituaan woke-liikettä Netflix-spesiaalijaksossaan. Hän sanoi sukupuolen olevan fakta, ja että seksuaalivähemmistöaktivistit ovat ”liian herkkiä”. Netflixin sisältöpäällikkö Ted Sarandos riensi pahoittelemaan ja myönsi ”mokanneensa”. Chappelle kertoi, että tämän myötä useat tuotantoyhtiöt, studiot ja filmifestivaalit kieltäytyivät esittämästä hänen ohjelmaansa.
Kasvava joukko maailman luokan julkkistähtiä on hiljattain kritisoinut herännäistä cancel-kulttuuria. Heidän joukossaan ovat mm. Aaron Rodgers, Bill Burr, Charles Barkley, Chris Pratt, Joe Rogan ja Ricky Gervais.
Elon Musk on vielä vaikutusvaltaisempi. ”Maailman rikkaimpana ihmisenä ja 278 miljardin dollarin omaisuudella hänellä on mahdollisuus vaikuttaa asioihin”, kirjoittaa Daily Caller -lehti. Nyt hän käyttää vaikutusvaltaansa ja näkyvyyttään muistuttaakseen ihmisiä yksinkertaisesta asiasta: ei ole mitään väärää nauraa, vitsailla, nauttia viihteestä saati muistuttaa siitä, että vihainen herännäisväki tulisi sivuuttaa kaikin tavoin.
Daily Caller -lehti tylyttää, että woke- ja cancel-kulttuurin tukijat ovat katkeraa ja saamatonta väkeä, jolta puuttuu usein omat saavutukset: ”Sen sijaan, että he yrittäisivät luoda jotain mielenkiintoista ja auttaa ihmisiä menestymään, he mielummin vetävät muita alas omalle tasolleen. Ei ole enää epäselvää, mistä on kyse.”
Saman suuntaisia äänenpainoja on kuultu viime aikoina enemmänkin. Brittiläinen pitkän linjan näyttelijä, kirjailija ja koomikko Maureen Lipman kertoi tuoreeltaan BBC:n haastattelussa, että cancel-kulttuuri uhkaa koko länsimaista komediaa. Hänen mukaansa koomikot ovat jatkuvasti huolissaan, että joku loukkaantuisi, ja että ohjelmia peruttaisiin.
”On kyse siitä, saammeko enää olla hauskoja”, hän sanoi. ”Kaikki ne asiat, joita on sensuroitu korrektiuden vuoksi ovat, pelkään pahoin, kaikkea sellaista, joka saa ihmiset nauramaan.”
Huoli ei ole tuulesta temmattu. Tuoreen YouGov-tutkimuksen mukaan yli puolet briteistä on lopettanut ilmaisemasta poliittisia ja yhteiskunnallisia näkemyksiään seurausten pelossa.
Myös Dynastia-sarjassa näytellyt Joan Collins kommentoi tuoreeltaan cancel-kulttuurin ”tylsyyttä” ja ”traagisuutta”:
”Mielestäni on traagista, että ihmisiä voidaan sensuroida sen takia, että heillä on vallitsevasta muodista poikkeavia ajatuksia. Se tukahduttaa debattia ja estää mielenkiintoisia keskusteluja syntymästä.”
Monty Pythonista tunnettu näyttelijä John Cleese kuohutti maailmanlaajuista yleisöä aiemmin marraskuussa saman suuntaisilla kommenteilla: cancel-kulttuuri tekee elämästä ”tylsää.”
Cleese oli twiitannut: ”Mies menee baariin. Baarimikko kysyy: ”oletko rasisti?” Mies vastaa: ”en missään nimessä. Inhoan rasismia kaikessa muodossaan. Baarimikko vastaa: ”Olen sataprosenttisesti samaa mieltä”. Cleese lisäsi: ”Ei hauskaa, mutta ei millään tavalla ongelmallistakaan. (Ja lupaan, etten puolusta rasismia)”
Cleesen irvailu turvalliselle vastuuhuumorille sai kiukkuisia vastareaktioita.
Ilmiö on paljon viihdemaailmaakin laajempi ja juurtunut jo syvälle yhteiskunnan instituutioihin. Woke- ja cancel-kulttuuri ovat herättäneet kiivasta poliittista keskustelua loppuvuoden aikana niin maailmalla kuin Suomessakin.
Suomen uutiset on raportoinut ilmiöstä useissa artikkeleissaan. Lokakuussa globalistisen Economist-lehden numeron pääteemana oli huoli nykyisestä herännäisestä asenneilmapiiristä. Samoihin aikoihin Ranskan hallitus ilmoitti ryhtyvänsä tietoisesti kamppailemaan woke-kulttuuria vastaan puolustaakseen tasavaltalaisia, länsimaisen valistuksen ihanteita. Herännäisyys nähdään myös uhkana länsimaiselle elämänmuodolle ja geopoliittiselle turvallisuudelle. Aiemmin loppukesästä Ayaan Hirsi Ali varoitti, että islamistit tavoittelevat länsimaissa valtaa hyödyntämällä sinisilmäistä woke-vasemmistoa.
Suomessa syksyn puhutuimpia tapauksia olivat mm. Afrikan tähti -kohu sekä Renaz Ebrahimin ja Esko Valtaojan cancel-kulttuuria käsitellyt kohukeskustelu Ylen Sannikka-ohjelmassa. Myös Björn Wahlroos kritisoi woke-liikettä ja Suomen oikeusjärjestelmään levinnyttä mielipidekontrollia, jota harjoitetaan mm. kiihotuspykälän avulla.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ei ole todellista: Yle-toimittaja raivostuu silmittömästi Esko Valtaojalle N-sanan käytöstä – sama toimittaja tanssii Pasilan tornissa ja hoilaa itse N-sanoja

Rasmus ry:n hyllytetty toiminnanjohtaja Ossi Mäntylahti: ”En puhuisi enää canceloinnista vaan ideologisesta puhdistuksesta”

EU:ta syytettiin joulun ”cancelloinnista” – komissaari joutui vetämään wokelluksensa takaisin

Pelastusarmeija sortui wokettamaan – joulupadat tyhjillään USA:ssa

Joulun perinteinen Aku Ankka woketuksen uhrina: Disney pahoitteli piirretystä paistavaa ihmisten ja kulttuurien kaltoinkohtelua

Identiteettipolitiikka mennyt överiksi – jopa Obama säikähti?

Suur-Lontoon poliisin naisjohtaja eroaa naisviha- ja rasismikohun takia

Venäjän uhkaus: Avaruudesta romahtaa 500 tonnia rautaa USA:n tai Euroopan päälle – maailman rikkain mies ilmoitti yhdellä sanalla ja kuvalla estävänsä suurtuhon

Marinin hallitus ja Helsingin kaupunki yhteistyössä maailman nuoria johtajia liehittelevän hämärän eliittiverkoston kanssa
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.