Aku Ankan Jouluparaati on 60 vuoden ajan virittänyt kansan joulutunnelmaan. Tänä aattona Ruotsin valtiollisen TV:n katsojilta saattoi mennä janssoni ja lihapullat väärään kurkkuun, kun Disney piirretyn lopputeksteissä pyysi anteeksi piirretyn mahdollisia ”haitallisia vaikutuksia”.

Väittömästi Samu Sirkan oli kajautettua Jouluparaatin viimeisen laulun, telkkaria tuijottavien ruotsalaisten hämmästyneiden silmien eteen ilmestyi teksti:

”Tämä ohjelma sisältää ihmisten ja kulttuurien kielteistä ja/tai tuomittavaa kohtelua. Tällaiset stereotypiat olivat vääriä aikanaan ja vääriä ne ovat myös nyt.”

”Pyrimme luomaan inspiroivia tarinoita”

Lopputekstin oli allekirjoittanut Walt Disney Company. Yhtiö kertoo pyrkivänsä luomaan inspiroivia tarinoita, jotka kuvaavat maailman monimuotoisuutta: ”Sisällön poistamisen sijasta haluamme tunnustaa sen haitalliset vaikutukset ja oppia sekä kannustaa keskustelua, jotta voimme yhdessä luoda osallistuvamman tulevaisuuden.”

Varoitustekstistä ei käy täysin selväksi, mistä on kyse, mutta yhtiö on lisännyt vastaavia varoituksia myös muihin elokuviin ja tv-ohjelmiin.

SVT:n ohjelmajohtaja sanoo ymmärtävänsä Disneyn vanhempiin piirrettyihin liittyviä linjauksia. Hakematta tulee mieleen pohdinta, mitäpä lukee vaikkapa ”Maantiekiitäjän” lopputeksteissä…

SUOMEN UUTISET