Floridan osavaltio aikoo kieltää niin kutsutun ”kriittisen rotuteorian” opettamisen kouluissa. ”Rakenteellisen rasismin” käsitteeseen perustuvan teorian katsotaan luovan vihamielistä ilmapiiriä kouluissa ja saavan lapset vihaamaan toisiaan ihonvärin perusteella. Uusi laki antaisi myös yritysten työntekijöille mahdollisuuden kieltäytyä ”monimuotoisuuskoulutuksista”.

Kuvernööri Ron DeSantis julkisti viime viikolla lakiesityksen, joka kieltää niin kutsutun ”kriittisen rotuteorian” opettamisen Floridan kouluissa, kertoo NBC. Laki kattaisi kaikki koulut esikouluista lukioihin asti. Rotuteorian opettamisen lisäksi laki kieltäisi koulupiirejä ja yliopistoja palkkaamasta kriittiseen rotuteoriaan erikoistuneita konsultteja.

Lakiesitys tunnetaan nimellä Stop WOKE (Wrongs against Our Kids and Employees) eli ”pysäyttäkää vääryydet lapsia ja työntekijöitä vastaan”. Lain tarkoitus on siis suojella koululaisia ja yritysten henkilökuntaa kriittisen rotuteorian aiheuttamalta vihamieliseltä ympäristöltä.

– Me nousemme Floridassa vastustamaan sitä valtion hyväksymää rasismia, joka tunnetaan kriittisen rotuteorian nimellä, DeSantis sanoi tiedotteessaan.

– Me emme halua, että Floridan verovaroja käytetään siihen, että lapsia opetetaan vihaamaan meidän maatamme tai toisiaan.

Rakenteellinen rasismi ja orjuus kaiken keskipisteenä

Kriittisen rotuteorian lähtökohtana on se, että yhteiskunnan rakenteissa esiintyy järjestelmällistä, rakenteellista rasismia, joka ylläpitää valkoisten ylivaltaa. Teoriaan kuuluu, että Yhdysvaltain historiaa tarkastellaan orjuuden kautta.

Tätä ideologiaa kuvernööri DeSantis ei siis halua kouluissa opetettavan. Vastaavia hankkeita on meneillään muissakin republikaanien johtamissa osavaltioissa.

Myös suuryritysten työntekijät saavat suojaa

Uusi laki antaisi vanhemmille mahdollisuuden haastaa koulupiiri oikeuteen, mikäli heidän lapsilleen opetetaan kriittistä rotuteoriaa. Lisäksi laki antaisi yritysten työntekijöille mahdollisuuden kieltäytyä ”monimuotoisuuskoulutuksista” ja muista Woke-kulttuurin ilmentymistä yrityksissä.

– Meidän on suojeltava työntekijöiltä siltä vihamieliseltä työympäristöltä, joka syntyy, kun suuryritykset pakottavat työntekijänsä osallistumaan kriittiseen rotuteoriaan perustuviin koulutuksiin, DeSantis sanoo. Esimerkkeinä tällaista harjoittaneista yrityksistä hän mainitsee Googlen, Bank of American ja Raytheonin.

Mahdollinen presidenttiehdokas

Kuvernööri Ron DeSantis otti esille myös Martin Luther Kingin kuuluisan Minulla on unelma -puheen, jossa tämä toivoi, että ihmisiä ei arvioitaisi heidän ihonvärinsä vaan heidän luonteensa perusteella. Kriittisessä rotuteoriassa ihmisiä arvotetaan nimenomaan ihonvärin perusteella.

Ron DeSantisia pidetään mahdollisena republikaanien presidenttiehdokkaana vuoden 2024 vaaleissa, mikäli Donald Trump ei enää lähde ehdolle. Hänet saatetaan nähdä vaaleissa myös Trumpin rinnalla varapresidenttiehdokkaana.

SUOMEN UUTISET