Chicagon taidemuseo päätti hankkiutua eroon vapaaehtoisista näyttelyoppaistaan. Oppaat olivat käyneet läpi perusteellisen koulutuksen ja tekivät työtään ilman palkkaa, mutta ongelmaksi nousi se, että opasjoukkko ei ollut ihonväriltään riittävän monimuotoinen vastatakseen nykyajan edistyksellisiä vaatimuksia.

Art Institute of Chicago on yksi Yhdysvaltain vanhimmista ja suurimmista taidemuseoista. Jo 60 vuoden ajan se on hyödyntänyt vapaaehtoisia näyttelyoppaita, jotka käyvät läpi vaativan koulutuksen päästäkseen vetämään opastettuja kierroksia museovieraille. Oppaat ovat työskennelleet palkatta.

Palkattomat työntekijät eivät enää kelvanneet

Äskettäin Chicagon taidemuseo kuitenkin päätti antaa potkut kaikille vapaaehtoisille oppailleen. Heille lähetettiin sähköposti, jossa ilmoitettiin, että heidän palveluksiaan ei enää tarvita. Kiitokseksi palkattomasta työstään oppaat saivat kahden vuoden vapaalipun museoon, kertoo New York Post -lehti.

Museon palveluksessa on ollut satakunta opasta, jotka ovat käyneet läpi puolentoista vuoden koulutuksen kahtena päivänä viikossa saadakseen pätevyyden oppaan tehtäviin. He ovat tutustuneet museon kokoelmiin perin pohjin. Eräs oppaista kuvaa tätä palkatonta vapaaehtoistyötä ”lähes kokopäivätyöksi”.

Tarvittiin lisää ”diversiteettiä”

Joukkoirtisanomisen syynä pidetään sitä, että museon oppaat olivat pääsääntöisesti valkoisia, iäkkäämpiä naisia. Useimmat heistä olivat myös varakkaita, joten heillä oli mahdollisuus tehdä vapaaehtoistyötä ilmaiseksi.

Opastustoiminnasta vastaava museojohtaja Veronica Stein perustelee potkuja sillä, että museon on löydettävä uusia tapoja osallistaa kaikkia tulotasoja ja yhteiskuntaluokkia edustavia yhteisön jäseniä heidän taloudellisista mahdollisuuksistaan riippumatta. Museon hallituksen puheenjohtaja on samoilla linjoilla.

– Me tarvitsemme kriittistä itsereflektiota ja osallistavaa toimintaa, jos haluamme pysyä mielenkiintoisina niille muuttuville yleisöille, jotka etsivät kosketusta taiteeseen, museon hallituksen puheenjohtaja Robert Levy kirjoitti.

”Rotu- ja ikäsyrjintää”

Näiden kapulakielisten korulauseiden rivien välissä on luettavissa, että ongelmana oli nimenomaan nykyisten oppaiden liiallinen valkoisuus. Chicago Tribune -lehden pääkirjoituksessa todetaan, että mikäli potkut saaneet oppaat olisivat olleet museon palkkalistoilla, museo olisi saanut syytteen rotu- ja ikäsyrjinnästä irtisanottuaan enimmäkseen valkoisista, eläkeikäisistä naisista koostuneen opasjoukkonsa.

Chicago Tribune -lehti ihmettelee, miksi kaikille nykyisille oppaille piti antaa potkut. Eikö opaskaartia olisi voitu täydentää uusilla, ”monimuotoisemmilla” oppailla? Taidemuseon johto puolestaan pitää syytöksiä käänteisestä rasismista täysin perusteettomina.

SUOMEN UUTISET