Waukeshan kaupungissa viisi ihmistä autollaan tappanut ja kymmeniä haavoittanut mies on tunnistettu. Hän on musta räppäri, jonka biisien sanoitukset hehkuvat vihaa erityisesti poliiseja kohtaan. Valtamedia ei juurikaan uutisoi miehen valkoisia kohtaan lietsomasta vihasta, vaan pyrkii keksimään lieventäviä selityksiä sille, miksi hän ajoi autollaan väkijoukkoon.

Wisconsinin joulukulkueeseen ajanut mies on tunnistettu, kertoo CNN. Hän on 39-vuotias Darrell Edward Brooks. Brooks on musta amatööriräppäri, jonka pitkä rikosrekisteri kattaa koko hänen aikuisikänsä.

Darrell Brooks on aiemmin tuomittu useista pahoinpitelyistä, huumeiden hallussapidosta, ampuma-aserikoksista, poliisin vastustamisesta sekä alaikäisen tytön seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja raskaaksi saattamisesta. Hänestä on pidätysmääräys Nevadan osavaltiossa, koska rekisteröitynä seksuaalirikollisena hänen olisi pitänyt ilmoittaa muuttavansa toiseen osavaltioon.

Pari viikkoa sitten Brooks pääsi tuhannen dollarin takuusummaa vastaan vapaalle jalalle odottamaan oikeudenkäyntiä, jossa häntä syytetään lapsensa äidin pahoinpitelyistä. Brooks oli lyönyt ex-naisystäväänsä ja myöhemmin ajanut tämän päälle autollaan huoltoaseman pihalla. Nyt syyttäjä myöntää, että tuhannen dollarin takuu oli naurettavan pieni rikosten vakavuuteen nähden.

Ei ollut takaa-ajettuna

Juuri ennen jouluparaatiin tekemäänsä tuhoisaa iskua Brooks oli ollut mukana jonkinlaisessa välikohtauksessa, jossa oli mahdollisesti käytetty veistä. Jotkut mediat kehittivät tästä teorian, että Brooks olisi ajanut joulukulkueen sekaan eksyttääkseen häntä seuranneet poliisit ja että kulkueen osallistujien päälle ajaminen ei olisikaan ollut tahallista.

Suomessa esimerkiksi Yle ja Iltalehti ovat levittäneet tätä pakenemisteoriaa. Iltalehden mukaan Brooks ”lähti autolla karkuun kovaa vauhtia ja ajo päättyi keskelle väkijoukkoa”. Waukeshan poliisipäällikkö Dan Thompsonin mukaan mitään takaa-ajoa ei kuitenkaan ollut. Poliisi ei edes ehtinyt väitetyn veitsitappelun tapahtumapaikalle.

Viisi kuollutta ja 48 loukkaantunutta

Nyt Brooks joutuu syytteeseen viidestä murhasta. Iskussa kuolleet olivat kaikki ikäihmisiä. Iältään 52-81-vuotiaat uhrit olivat mukana Milwaukeen tanssivat isoäidit -nimisessä ryhmässä, joka esiintyy erilaisissa paraateissa.

Loukkaantuneista parikymmentä oli lapsia. Osa sairaalaan joutuneista on yhä kriittisessä tilassa.

Poliisin mukaan kyseessä ei ollut terroriteko. Alustavassa tutkinnassa ei myöskään ole löydetty viitteitä siitä, että teko olisi liittynyt Kyle Rittenhousen äskettäin saamaan vapauttavaan tuomioon.

Räppäsi vihaa valkoisia kohtaan

BLM-mellakoihin erikoistunut tutkiva toimittaja Andy Ngô kertoo, että MathBoi Fly -taiteilijanimellä räppäävä Brooks oli Facebook-tilillään muun muassa syyttänyt poliiseja siitä, että poliisit usuttavat valkoisia ajamaan mustien BLM-mielenosoittajien päälle. Brooks itse on toteuttanut tällaisen teon ainakin kerran aikaisemmin, sillä häntä odottaa syyte lapsensa äidin yliajosta.

Toisessa Facebook-päivityksessään Brooks eli MathBoi Fly kirjoittaa valkoisten ihmisten tyrmäämisestä. Hän yllyttää fanejaan tyrmäämään erityisesti vanhoja valkoisia ihmisiä. Kaikki Brooksin sosiaalisen median tilit on yliajon jälkeen suljettu.

Brooksin sanoitukset heijastelevat yleistä vihaa valkoisia ihmisiä ja etenkin poliiseja kohtaan. Yhdessä biisissään hän jopa kutsuu itseään terroristiksi.

Waukeshan poliisipäällikkö Dan Thompson ei pidä Brooksin tekoa terrori-iskuna. Hän ei myöskään näe teolla yhteyksiä Rittenhousen tuomioon tai BLM-mellakoihin. Vuonna 2020 George Floydin kuoleman johdosta pidetyssä mielenosoituksessa poliisipäällikkö Thompson – joka on itse musta – piti mielenosoittajille puheen ja hänen johtamansa poliisit polvistuivat Floydin muistoa kunnioittaakseen.

SUOMEN UUTISET