Valamiehistö totesi kolmea BLM-mellakoijaa ampuneen nuoren miehen toimineen hätävarjeluna. Mutta oliko hän rasistinen valkoisen ylivallan kannattaja, vai kunnollinen, hyväntahtoinen nuorukainen, joka halusi vain suojella ihmisiä ja rakennuksia tuhopolttajilta?

Viikko sitten vapauttavan tuomion saanut Kyle Rittenhouse oli äskettäin Tucker Carlsonin haastateltavana konservatiivisella Fox News -kanavalla. Haastattelu sai viisi miljoonaa katsojaa eri puolilla maailmaa, ja osa siitä on katsottavissa YouTubessa.

Kyle Rittenhouse oli syytteessä kolmen valkoisen miehen ampumisestä Kenoshan BLM-mellakan aikana elokuussa 2020. Kaksi miehistä sai surmansa. Valamiehistö totesi Rittenhousen toimineen hätävarjelutilanteessa miesten hyökättyä hänen kimppuunsa yksi toisensa perään.

Ohjelman aluksi Tucker Carlson käy läpi yleisimpiä mediassa liikkuneita väärinkäsityksiä Kenoshan tapaukseen liittyen. Carlson pitää valtamedian uutisointia monilta osin täysin valheellisena.

– Rittenhouse ei ole valkoisen ylivallan kannattaja, Carlson sanoo. Hän ei ollut minkään aseellisen järjestön jäsen. Hän ei ylittänyt osavaltion rajaa ase mukanaan.

– Kenoshan protesti ei ollut rauhanomainen mielenosoitus vaan mellakka. Myös monilla mellakoitsijoilla oli aseet mukanaan.

– Kaikki kolme ammutuksi tullutta olivat valkoisia ja heillä kaikilla oli rikosrekisteri.

Suomessa Ylen juttu Rittenhousen oikeudenkäynnistä lukuisine korjauksineen (kts. korjauslista Ylen jutun lopussa) on hyvä esimerkki valtamedian asenteellisuudesta ja ammattitaidottomuudesta.

Halusi suojella omaa yhteisöään

Carlson korostaa, että Rittenhouse ei mennyt Kenoshaan ulkopuolisena rähinöitsijänä, vaan hänellä on siteitä kaupunkiin, koska hänen isänsä asuu siellä ja hän työskenteli tuolloin hengenpelastajana paikallisessa uimahallissa.

Kyle Rittenhouse kertoo jääneensä mellakoiden aikaan kaverinsa luokse yöksi Kenoshaan. Pojat olivat katselleet videoita BLM-mellakoitsijoiden tuleen sytyttämistä autoliikkeistä ja muista rakennuksista.

Seuraavana aamuna kaverukset olivat päättäneet mennä paikalliselle yläasteelle siivoamaan mellakoitsijoiden jättämiä graffititöhryjä seinistä. Sillä reissulla he olivat törmänneet autoliikkeen omistajiin ja ehdottaneet, että voisivat tulla suojelemaan heidän liikettään illalla, jotta sitäkin ei poltettaisi.

Illalla Rittenhouse otti mukaansa ensiapupakkauksen ja puoliautomaattikiväärin. Wisconsinin osavaltion lain mukaan 16 vuotta täyttäneellä on oikeus kantaa avoimesti kivääriä. Kantolupa vaaditaan vain silloin, kun pistoolia kannetaan piilotettuna esimerkiksi kainalokotelossa. Vyökotelossa näkyvissä olevaan pistooliin ei vaadita kantolupaa.

”Mä aion tappaa teidät [N-sanat]”

Rittenhouse oli autoliikkeen edustalla kyselemässä ihmisiltä tarvitseeko kukaan ensiapua, kun hän kohtasi aggressiivisesti ja sekavasti käyttäytyneen Joseph Rosenbaumin, joka uhkaili liikettä suojannutta ryhmää.

– Jos mä näen jonkun teistä kusipäistä yksin, niin mä tapan teidät, Rosenbaum oli uhannut Kyle Rittenhousea.

– Mä aion v*ttu tappaa teidät, mä aion leikata teiltä v*tun [N-sanoilta] sydämen ulos rinnasta, Rosenbaum oli jatkanut uhkailujaan.

Myös Black Lives Matter -mielenosoittajat suhtautuivat Rosenbaumiin torjuvasti, koska hän viljeli N-sanaa vähän joka suuntaan räyhätessään, Kyle kertoo.

Hyökkääjiä toisensa perään

Hieman myöhemmin illalla Joseph Rosenbaum sai kaipaamansa tilaisuuden, kun 17-vuotias Kyle Rittenhouse oli jäänyt yksin mellakoitsijoiden keskelle. Rosenbaum ilmeisesti kuvitteli, että nuori, pienikokoinen poika on helppo uhri aseestaan huolimatta. Kun Rosenbaum hyökkää Rittenhousen kimppuun ja tarttuu tämän aseeseen, Rittenhouse ampuu Rosenbaumin.

Tämän jälkeen Rittenhouse yrittää juosta karkuun kohti poliisien muodostamaa ketjua antautuakseen poliiseille. Väkijoukko lähtee juoksemaan hänen perässään huutaen ”ottakaa se kiinni, tappakaa se”. Rittenhousen kimppuun hyökätään ja hänet kaadetaan maahan. Yksi hyökkääjistä potkaisee maassa makaavaa Rittenhousea hyppypotkulla ja toinen lyö häntä skeittilaudalla päähän.

Rittenhouse ampuu häntä skeittilaudalla lyöneen hyökkääjän. Sen jälkeen paikalle tulee Gaige Grosskreutz, joka vetää esiin pistoolin ja osoittaa sillä Rittenhousea. Rittenhouse ampuu häntä pistoolikäden hauikseen. Sivumennen sanoen Grosskreutz syyllistyi rikokseen kantaessaan pistooliaan piilotettuna, vaikka hänen aseenkantolupansa ei ollut enää voimassa.

Tämän kolmannen ampumisen jälkeen Rittenhouse kertoo yrittäneensä antautua poliiseille, mutta nämä olivat vain viittoilleet häntä menemään kotiin. Hän meni seuraavana aamuna poliisiasemalle antautumaan.

Juristit yrittivät rahastaa

Rittenhouse vietti 87 päivää tutkintavankeudessa, ennen kuin hänet vapautettiin takuita vastaan odottamaan oikeudenkäyntiä. Hän kritisoi alkuperäisiä asianajajiaan siitä, että nämä keskittyivät rahankeruuseen suurelta yleisöltä ja oman julkisuuteensa edistämiseen sen sijaan, että olisivat yrittäneet saada hänet vapaaksi. Lakimiesten mukaan Kyle oli paremmassa turvassa vankilassa kuin kotonaan.

Toinen asianajajista väitti myös perusteettomasti, että Rittenhouse olisi kuulunut johonkin epämääräiseen aseelliseen ryhmään. Myöhemmin asianajajiksi vaihtuivat Mark Richards ja Corey Chirafisi, joita Rittenhouse ylistää.

– Tässä oikeudenkäynnissä oli kyse jokaisen ihmisen oikeudesta puolustaa itseään, Rittenhouse sanoo Tuckerille. Jos minut olisi tuomittu, kellään ei enää olisi oikeutta puolustaa henkeään hyökkääjiä vastaan.

– Ilmeisesti monen vasemmistolaisen mielestä oman yhteisönsä suojeleminen on laitonta, Rittenhouse sanoo.

SUOMEN UUTISET