Murtomiesporukat raivaavat tiensä kauppoihin kaikkien silmien edessä. Rikolliset seuraavat julkisuudesta tunnettuja ihmisiä ja ryöstää heidän kotinsa. Viime viikolla kohua herätti ryöstö, jossa 81-vuotias hyväntekijä ammuttiin kotiinsa Beverly Hillsin hienostoalueella, L.A. Times uutisoi.

Suurkaupungin väkivaltarikollisuus on kasvussa jo toista vuotta peräkkäin. Demokraattipuolueen hallitsemassa Kaliforniassa on L.A. Timesin mukaan tehty vuosikymmenten ajan rikosoikeudellisia uudistuksia, jotka tähtäävät lieventämään tiukkoja rangaistuksia ja vähentämään vankien määrää.

Viime vuonna tehdyssä kyselyssä näille uudistuksille on kansalaisten tuki, mutta vastapuoli on viime aikoina saanut ääntään paremmin kuuluviin. Käynnissä on keskustelu, jossa tehtyjen uudistusten tarkoituksenmukaisuutta arvioidaan puolin ja toisin.

Epäillyt vapaaksi odottamaan oikeudenkäyntiä

Los Angelesin pormestari Eric Garcetti ja kaupungin poliisipäällikkö Michel Moore kertoivat, että useampi rikollinen tulisi teljetä lukkojen taakse. Pandemia-ajan politiikassa väkivallattomista rikoksista epäiltyjä on vapautettu ilman takuita odottamaan oikeudenkäyntiä.

Garcetti ja Moore kyseenalaistavat tällaisen käytännön. Poliisipäällikkö kertoo, että usea epäilty on pidätetty murroista, mutta heidät on laskettu vapaaksi oikeudenkäyntiä odottamaan. Pormestarin mukaan kaikkia epäiltyjä ei ole tarpeen teljetä, mutta rikosten uusijat tulisi voida pitää telkien takana.

L.A. Timesin mukaan samojen virkamiesten sanoma on muuttunut merkittävästi viime vuodesta, jolloin Black Lives Matter -liike käynnistyi Minneapolisin poliisin surmattua tummaihoisen George Floydin pidätyksen yhteydessä. Poliisi on tuomittu rikoksestaan, mutta hän on valittamassa tuomiostaan.

Aktivistien mielestä ylireagointia

Poliisiväkivaltaa vastustavan BLM-liikkeen sisällä on havahduttu keskustelukulttuurin muutokseen. Aktivistien mukaan nyt ei ole sopivaa ”ylireagoida” suurkaupungin tilanteeseen, vaan jatkaa edistykselliseksi politiikaksi kutsuttua rikoksista epäiltyjen lempeämpää kohtelua.

Kaupungin BLM-osaston toinen perustaja kertoo liikkeen tuomitsevan rikollisuuden, mutta käteistakuiden lisääminen ei ole toimiva ratkaisu.

Hänen mukaansa tärkeämpää on huolehtia työpaikoista, joiden palkoilla tullaan toimeen. Varojen tulisi riittää asumiseen.

Rikollisuus raaistunut

Automurtoja lukuunottamatta omaisuusrikokset ovat alle vuoden 2019 tason. Sen sijaan väkivaltarikollisuus on kasvanut loikkamaisilla harppauksilla.

Henkirikokset ovat kasvaneet kaupungissa 46,7 prosentilla vuodesta 2019. Ampuma-aseilla surmattujen lukumäärä on kasvanut 51,4 prosenttia samassa ajassa.

Päättäjien miettiessä tilannetta on moni kansalainen ja liikkeenharjoittaja ryhtynyt omiin toimiin suojautuakseen omaisuusrikoksilta. Arvokkaan rannekellon sijaan ranteeseen pujotetaan rahallisesti arvoton ajannäyttäjä. Töihin mennessä otetaan ase mukaan. Yrittäjät asentavat autojen rekisterikilpiä lukevia valvontakameroita.

Henri Alakylä