Brooklynissa tapahtui tiistaina New Yorkin metron historian pahin ampumavälikohtaus. Kymmenen ihmistä haavoittui luodeista. Poliisi etsii ammuskeluun liittyen ”kiinnostavaa henkilöä”, jonka YouTube-kanava on täynnä sekavia yksinpuheluja joukkoammuskeluista, väkivallasta, rasismista, orjalaivoista ja mustien identiteetistä.

New Yorkin metrossa tapahtui tiistaiaamuna joukkoammuskelu, jossa loukkaantui 23 ihmistä, kertoo New York Times -lehti. Kymmenen ihmistä haavoittui luodeista, ja heistä viiden tila on vakava. Muut 13 ihmistä loukkaantuivat hengitettyään savua tai jäätyään toisten jalkoihin paniikin aiheuttamassa tungoksessa.

N-linjan metrojunaan nousi aamuruuhkan aikaan huomioliiviin, rakennustyömiehen suojakypärään ja kaasunaamariin pukeutunut mustaihoinen mies, joka heitti metrovaunun lattialle kaksi savukranaattia ja alkoi sitten ampua ihmisjoukkoon.

Ammuttuaan yli kolmekymmentä laukausta mies pakeni paikalta. Häneltä jäi vaunuun kassi, jossa oli Glock-pistooli, kolme lipasta, kirves, ilotulitteita ja bensiiniä. Lisäksi kassista löytyi vuokratun pakettiauton avaimet. Poliisi löysi pakettiauton myöhemmin muutaman korttelin päästä.

Ammuskelu tapahtui Brooklynin kaupunginosassa. Metron N-linja kulkee maahanmuuttajavaltaisten työläiskaupunginosien läpi. Suurin osa ammuskelun uhreista on ilmeisesti aasialaisia ja latinoja.

Vuokra-auto johti poliisit jäljille

Ampumiseen liittyen poliisi on julkaissut ”poliisia kiinnostavasta henkilöstä” kuvia, joiden perusteella toimittajat ovat jäljittäneet hänen käyttämiään sosiaalisen median tilejä. Kyseinen henkilö on 62-vuotias musta mies, joka Facebook-postauksiensa perusteella kannattaa BLM-liikettä ja Malcolm X:n kaltaisia mustia vallankumouksellisia.

CNN-uutistoimiston mukaan poliisi ei vielä ole nimennyt kyseistä henkilöä ammuskelusta epäillyksi, mutta haluaa kuulustella tätä, koska ampujaan liittyvä pakettiauto oli vuokrattu hänen nimellään. Poliisia kiinnostava henkilö on kotoisin Milwaukeesta.

Sekavia monologivideoita orjalaivoista

Mies on julkaissut YouTube-kanavallaan useita pitkiä ja sekavia yksinpuheluja, joissa hän puhuu muun muassa joukkoampumisista ja väkivallasta. Myös orjalaivat ja orjuus ovat hänen videoillaan usein toistuvia teemoja.

Eräällä videollaan mies käsittelee Ukrainan sotaa. Hän puhuu ukrainalaisten valmistamista polttopulloista ja antaa itsekin jonkinlaisia pomminrakennusohjeita. Miehen mielestä ukrainalaisten olisi pitänyt valmistautua paremmin sotimiseen. Hän vertaa Ukrainan sotaa Yhdysvaltain mustien tilanteeseen ja kehottaa kaikkia mustia valmistautumaan sotaan.

Ajatusmaailmaltaan mies tuntuu edustavan mustaa separatismia. Hänen mielestään mustien ja valkoisten ei tulisi elää samassa yhteiskunnassa. Mies kuvailee N-sanaa hokien, miten Yhdysvaltain mustat ovat liian ”leimautuneita” valkoisten kulttuuriin, joten heidän pitäisi pyrkiä löytämään uudelleen oma, musta identiteettinsä.

SUOMEN UUTISET