Britannian aselaki on yksi maailman tiukimmista, joten ampuma-aseiden sijasta rikolliset käyttävät teräaseita. Monikulttuurisessa Lontoossa on viime aikoina nähty poikkeuksellisen paljon viidakkoveitsiä heiluttelevia jengejä keskellä päivää julkisilla paikoilla. Poliisi pelkää tilanteen vain pahenevan kesän mittaan.

Lontoossa on parin viime viikon aikana tapahtunut poikkeuksellisen paljon teräaseväkivaltaa, joka on johtanut vakaviin loukkaantumisiin ja jopa kuolemiin. Pitkiä viidakkoveitsiä heiluttelevia jengejä on riehunut näkyvästi julkisilla paikoilla. Tilanne on niin paha, että Scotland Yard päätti julkaista machetemiesten kuvia vedoten yleisöön heidän tunnistamisekseen.

Kuuluisassa Hyde Parkin puistossa tapahtui reilu viikko sitten jengitappelu, jossa joukko viidakkoveitsin aseistautuneita nuoria jahtasi toisiaan pitkin puistoa (video). 17-vuotias poika joutui sairaalaan veitsenhaavojen takia.

Poliisin edustaja pitää pöyristyttävänä sitä, että aurinkoisesta päivästä puistossa nauttineet ihmiset joutuivat todistamaan tällaista raakaa väkivaltaa. Poliisi lupaa lisätä partiointiaan puistossa, jotta Hyde Park olisi turvallinen tila aivan kaikille.

Heti seuraavana päivänä viidakkoveitset heiluivat Thames-joen eteläpuolella Greenwichin kaupunginosassa, kun joukko mustia nuorukaisia tappeli kadulla pitkillä veitsillä aseistautuneina keskellä kirkasta päivää (video). Yksi riitapukareista vietiin sairaalaan kriittisessä tilassa.

Tiukka aselaki ei auta

Britanniassa on erittäin tiukka aselaki, joka tekee lyhyiden käsiaseiden laillisesta hankkimisesta käytännössä mahdotonta. Laki säädettiin Dunblanessa Skotlannissa 1996 tapahtuneen kouluammuskelun jälkeen. Ampuma-aserikokset sinällään eivät ole loppuneet, ja maassa uskotaan liikkuvan jopa satoja tuhansia laittomia aseita, kertoo Yle.

Ampuma-aseiden sijasta Britannian rikolliset suosivat erilaisia teräaseita. Esimerkiksi viidakkoveitset ja samuraimiekat ovat suosittuja väkivaltarikollisten työkaluja.

”Painekeitin odottaa poksahtamistaan”

Poliisien ammattijärjestön puheenjohtaja John Apter luonnehtii kaduilla vallitsevaa tilannetta ”painekeittimeksi”. Väkivalta voi räjähtää millä hetkellä hyvänsä ja ihmiselämä on halpa, poliisimies kuvailee.

Apterin mukaan kyse ei ole pelkästään rikollisjengien keskinäisestä väkivallasta, vaan koronarajoitusten lieventäminen ja kesähelteiden alkaminen vaikuttavat tilanteeseen yleisemminkin. Joka tapauksessa teräaseisiin turvaudutaan entistä hanakammin.

– Puistoissa kokoontuu suuria joukkoja ja veitset vedetään esiin heti kun tulee riitaa, Apter sanoo. Tuntuu, että ihmishenki on tällä hetkellä hyvin halpa.

Mustat miehet ampuivat BLM-aktivistia

Teräaseväkivallan lisäksi Britanniassa tapahtuu yhä myös ampuma-aserikoksia. Toukokuun lopussa BLM (Black Lives Matter) -liikkeen aktivisti Sasha Johnson haavoittui vakavasti, kun neljän mustan miehen ryhmä tunkeutui pihajuhliin riehumaan, kertoo BBC. Johnsonia ammuttiin päähän.

Mustiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan taistellut aktivisti on yhä sairaalassa kriittisessä tilassa. 18-vuotias musta mies on asetettu syytteeseen Sasha Johnsonin ampumiseen liittyen.

Suomessa viidakkoveitset on toistaiseksi jätetty takakonttiin

Helsingissä käydään parhaillaan käräjiä maaliskuun lopulla Pikku Huopalahdessa tapahtuneesta väkivallanteosta, jossa on peräti 15 syytettyä. Syyttäjän mukaan miehet kaatoivat 16-vuotiaan uhrinsa maahan ja löivät häntä pesäpallo­mailoilla, kertoo Helsingin Sanomat.

Poliisi pysäytti epäillyt myöhemmin ja takavarikoi heidän autoistaan useita pesäpallomailoja, kaksi viidakkoveistä, teräaseita sekä ampuma-aseen. Arsenaalia oli siis valmiina pahempaankin väkivaltaan.

SUOMEN UUTISET