Oikeudenkäynti viime keväänä Lontoossa tapahtuneessa BLM-aktivistin ampumisessa päättyi jo ennen kuin ehti alkaa: silminnäkijät eivät ole suostuneet puhumaan poliisille. Mustan naisen elämällä ei ollutkaan väliä. Neljä epäiltynä ollutta mustaa nuorukaista julistettiin syyttömiksi.

Viime vuoden toukokuun lopussa BLM (Black Lives Matter) -liikkeen aktivisti Sasha Johnson haavoittui vakavasti, kun neljän mustan miehen ryhmä tunkeutui pihajuhliin alkaen ampua juhlijoita. Yksi laukaus osui Johnsonia päähän.

Mustiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan taistellut aktivisti jäi henkiin kuin ihmeen kaupalla, mutta BBC luonnehtii hänen päähänsä kohdistuneita vammoja ”pysyviksi ja katastrofaalisiksi”. Hän tulee todennäköisesti olemaan loppuikänsä sairaalahoidossa.

Väitettiin ensin rasistiseksi rikokseksi

Välittömästi ammuskelun jälkeen monet poliitikot ja aktivistit pyrkivät leimaamaan tapauksen rasistiseksi rikokseksi. Todellisuudessa ei kuitenkaan ollut pienintäkään viitettä siitä, että Johnson olisi joutunut ammutuksi BLM-aktivisminsa tai ihonvärinsä takia.

Kaikki neljä Johnsonin ampumisesta syytteeseen asetettua nuorta miestä ovat mustia. Ampuminen liittyi ilmeisesti kahden mustan jengin välisiin erimielisyyksiin. Tapahtumien todelliset taustat tuskin tulevat ikinä ilmi, koska silminnäkijät eivät ole suostuneet puhumaan poliisille. Juttua tutkineet etsivät kertovat, että heitä vastassa oli ”hiljaisuuden muuri”.

Sasha Johnsonin äiti ja sisko ovat vedonneet paikalla olleisiin, jotta nämä kertoisivat poliisille mitä ovat nähneet. He vetoavat siihen, että Sasha taisteli George Floydin puolesta, kun tämä sai surmansa poliisin käsissä. Nyt hän tarvitsee oman yhteisönsä tukea.

– Nyt on aika ihmisten puhua hänen auttamisekseen, Sashan sisar kirjoittaa.

Kannatti rasistirekisterin käyttöönottoa

Johnson oli Britannian tunnetuimpia BLM-aktivisteja. Hän edusti kovaa linjaa ja vaati muun muassa ”rasistirekisterin” käyttöönottoa. Rasistirekisteri muistuttaisi seksuaalirikollisten rekisteriä.

Siihen rekisteröitäisiin esimerkiksi sellaiset ihmiset, jotka ovat syyllistyneet ”mikroaggressioihin” työpaikallaan. Rasistirekisterin perusteella henkilön työllistyminen vaikkapa opettajaksi voitaisiin kieltää.

Epäillyt julistettiin syyttömiksi

Oikeudenkäynnin Sasha Johnsonin ampumisesta epäiltyjä neljää nuorukaista vastaan piti alkaa 7. maaliskuuta. Sitä ennen pidetyssä valmistelevassa istunnossa kuitenkin todettiin, että syyttäjällä ei ole esittää riittäviä todisteita, koska silminnäkijät eivät suostu todistamaan.

Syyttäjällä olisi ollut vain aihetodisteita, kuten valvontakameravideoita ja televalvontatietoja, jotka todistivat kaikkien neljän olleen yksissä tuumin paikalla tapahtumahetkellä. Nämä todisteet eivät kuitenkaan riittäneet ilman silminnäkijöiden lausuntoja, joten tuomari oli pakotettu julistamaan kaikki epäillyt syyttömiksi.

BLM-aktivistin elämän tuhonnut ampumavälikohtaus päättyi siis vapauttavaan tuomioon. Mustan aktivistin elämällä ei ollut hänen omille ystävilleen sen vertaa väliä, että he olisivat suostuneet puhumaan poliisille.

SUOMEN UUTISET