Parturikampaamossa Helsingin Kontulassa sattuneista tapahtumista seurasi käräjillä rangaistuksia neljälle ulkomaalaistaustaiselle miehelle. Tuomioita tuli muun muassa laittomasta uhkauksesta, ampuma-aserikoksesta, huumausaineen käyttörikoksesta ja pakottamisesta.

Syyttäjän teonkuvauksen mukaan 23- ja 26 -vuotiaat ulkomaalaistaustaiset, ampuma-aseella varustautuneet veljekset menivät tammikuussa kahden muun henkilön kanssa Helsingin Kontulassa sijaitsevaan parturiliikkeeseen etsimään siellä parturiyrittäjänä toiminutta tuttavaansa tarkoituksenaan käyttää asetta ja muuta väkivaltaa.

Tuttava ei kuitenkaan ollut paikalla. Tämän havaittuaan 26-vuotias alkoi uhkailla parturiliikkeessä olleita sekä sinne tulleita henkilöitä, jotta nämä kutsuisivat 26-vuotiaan tuttavan paikalle. Syyttäjän mukaan 26-vuotias oli myös vaatinut paikalla olleilta henkilöiltä rahaa uhkaamalla leikata jalat irti, mikäli rahaa ei maksettaisi. 23- ja 26-vuotiailla oli tekohetkellä myös hallussaan amfetamiinia ja kokaiinia.

Parturiliikkeessä sattui olemaan myös 23- ja 26-vuotiaiden etsimän miehen veli, jota käsiaseella uhaten pyydettiin soittamaan veljensä paikalle. Veljeen saatiin puhelinyhteys, mutta hän ei saapunut paikalle, vaan otti itse yhteyttä hätäkeskukseen. Tilanne raukesi lopulta poliisien saavuttua paikalle.

Tunteet nousivat pintaan

Tapahtuman taustalla oli 26-vuotiaan halu selvitellä välejä parturituttavansa kanssa. Oikeudessa 26-vuotias kertoi, että syy lähteä etsimään parturituttavaa oli siinä, että hän oli kuullut tuttavansa tahallaan aiheuttaneen kolarin, jossa 26-vuotiaan sisko oli loukkaantunut. Miehelle oli tuolloin tullut myös riitaa oman puolisonsa kanssa ja tunteet nousivat pintaan, joten 26-vuotias päätti mennä selvittämään kolariasiaa. 26-vuotiaan mukaan hänellä oli myös sellainen käsitys, että parturituttava oli uhannut hänen siskoaan.

26-vuotias myönsi, että oli tuolloin nauttinut reilusti alkoholia ja piristeitä ja että hän oli vihainen ja tunteidensa vallassa. Käsiaseensa hän oli hankkinut muutama viikko ennen tapahtumia.

26-vuotias otti mukaan 23-vuotiaan veljensä sekä pari muuta miestä, ja he menivät autolla Kontulaan parturiliikkeeseen etsimään parturituttavaansa. 26-vuotiaan mukaan mistään väkivallasta ei kuitenkaan oltu etukäteen sovittu.

Käsiase piilotettiin vessaan

Käräjäoikeuden mukaan 26-vuotias – yhdessä 23-vuotiaan kanssa – muun muassa pakotti aseella uhaten soittamaan puhelun, ja samalla hän syyllistyi viiteen laittomaan uhkaukseen, joissa kaikissa uhattiin tappamisella.

23-vuotiaan syyksi käräjäoikeus luki pakottamisen, kaksi laitonta uhkausta ja huumausainerikoksen. Teoista ankarimmin rangaistava oli pakottaminen, johon liittyi ampuma-aseella tehostettua aseella uhkaamista. Käräjäoikeuden mukaan 23-vuotiaan osuus tapahtumissa oli kuitenkin pienempi.

Mukana ollut veljeksien tuttava piilotti veljeksillä mukana olleen käsiaseen patruunoineen parturiliikkeen vessan välikattoon poliisien ollessa tulossa paikalle. Veljesten toisella mukana olleella tuttavalla oli parturiliikereissulla mukanaan kaasusumutin ja nyrkkirauta.

Ehdollisia vankeusrangaistuksia ja sakkoja

Syyttäjä vaati 26-vuotiaalle rangaistusta törkeästä henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta sekä törkeästä kiristyksen yrityksestä, mutta käräjäoikeus hylkäsi nämä syytteet. 26-vuotias tuomittiin pakottamisesta, viidestä laittomasta uhkauksesta, ampuma-aserikoksesta sekä huumausaineen käyttörikoksesta yhteensä vuoden ja kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

23-vuotias tuomittiin pakottamisesta, kahdesta laittomasta uhkauksesta sekä huumausainerikoksesta yhteensä kahdeksan kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Veljesten tuttavista toinen tuomittiin sakkoihin ampuma-aserikoksesta ja toinen sakkoihin varallisen esineen hallussapidosta sekä lievästä ampuma-aserikoksesta.

SUOMEN UUTISET