Las Vegasissa tapahtui marraskuun alussa pahoinpitely, jossa ainakin kymmenen nuoren ryhmä hakkasi ja potki yhtä koululaista ja hyppi hänen päällään. Uhri sai vakavia vammoja ja hänet todettiin myöhemmin sairaalassa aivokuolleeksi. Video leviää somessa, mutta valtamedia vaikenee, koska potkijat ovat mustia ja uhri valkoinen.

Pahoinpitely tapahtui koulun läheisyydessä koulupäivän päätyttyä. Se kuvattiin videolle, jota on levitetty sosiaalisessa mediassa. Pahoinpitelijät ovat tunnistettavissa videolta. Siitä huolimatta kesti kaksi viikkoa, ennen kuin poliisi teki pidätyksiä.

Tiistaina poliisi tiedotti vanginneensa kahdeksan 13-17-vuotiasta henkilöä epäiltynä taposta, kertoo NCB News. Ainakin kaksi pahoinpitelyyn osallistunutta henkilöä on vielä tunnistamatta ja kiinni saamatta.

Riita varastetuista kuulokkeista

Pahoinpitelyn seurauksena kuolleen Jonathan Lewisin saman niminen isä kertoo, miltä tuntui pitää kädestä aivokuollutta, kivusta tärisevää poikaansa sairaalassa, ennen kuin hengityskone kytkettiin pois päältä. Hän toivoo poikansa saavan oikeutta.

Isän mukaan Jonathan oli mennyt puolustamaan pienikokoisempaa ystäväänsä, joka oli joutunut tappeluun koulukiusaajien kanssa näiden varastettua tältä kuulokkeet. Aluksi Jonathan oli pärjännyt tappelussa hyvin, mutta lopulta hänen kimpussaan oli 10-15 koulukiusaajaa. Jonathan kaatui maahan, jolloin häntä potkittiin porukalla ja hänen päällään hypittiin.

”Rotumellakoita, jos osat olisivat toisin päin”

Pahoinpitelystä kuvattu video on herättänyt paljon kohua somessa. Videolta näkyy, että kaikki pahoinpitelijät ovat mustia tai värillisiä.

Monet tubettajat – myös mustat tubettajat – ovat tuoneet esille sen, että jos osat olisivat toisin päin, kyseessä olisi kansallinen kohu-uutinen, jota reviteltäisiin kaikissa medioissa: ”Viisitoista valkoista potki mustan koululaisen kuoliaaksi”. Mutta nyt kun uhri oli valkoinen, valtamedia jättää osapuolten ihonvärit mainitsematta.

Musta mediavaikuttaja Greg Foreman sanoo Black Conservative Perspective -kanavallaan, että jos potkijat olisivat olleet valkoisia, kaikkialla Yhdysvalloissa olisi rotumellakoita kaduilla. Foreman ihmettelee myös sitä, miksi poliisilta kesti niin kauan saada tekijät kiinni. Hän pohtii, että Yhdysvalloissa taitaa todellakin olla ”rakenteellista rasismia”, mutta se kohdistuu valkoisiin.

Miksi presidentti ei sano mitään?

Toinen musta tubettaja ihmettelee, miksi Yhdysvaltain presidentti ei ole vielä kommentoinut tätä tapausta. Brandon Tatum on konservatiivinen poliittinen kommentaattori, kirjailija ja radiojuontaja. Hän on pelannut yliopistotasolla amerikkalaista jalkapalloa ja työskennellyt poliisina.

Myös Tatum korostaa sitä, että tässä raa’assa pahoinpitelyssä oli viisitoista mustaa yhden valkoisen kimpussa. Hänen mielestään jokainen pahoinpitelyyn osallistunut pitäisi tuomita 25 vuodeksi vankeuteen taposta.

– Jos osat olisivat toisin päin, Joe Biden olisi jo pitänyt lehdistötilaisuuden ja puhunut rasismista, Tatum sanoo.

”Vapauttaako n-sanaan vetoaminen vastuusta?”

Hänen mielestään ei ole epäilystäkään, etteikö teon motiivina olisi ollut rasismi: siis mustien rasismi valkoista poikaa kohtaan. Kyseisen koulun oppilaista peräti 93 prosenttia edustaa ”rodullisia vähemmistöjä”. Suurin osa on latinoja.

Brandon Tatum ennustaa, että epäillyt aikovat käyttää puolustuksenaan sitä, että uhri sanoi n-sanan. Tämäkö muka vapauttaa kaikesta vastuusta ja ”oikeuttaa” kuolemaan johtaneen pahoinpitelyn, Tatum kysyy.

SUOMEN UUTISET