Woke-henkinen ihmisten maalittaminen on yhä voimissaan. Aikoinaan Suomessa ”canceloitiin” Herra Heinämäen Lato-orkesterin intiaanihahmo ja juuri nyt kamppaillaan Katariina Sourin saamelaisnaisesta. Yhdysvalloissa viimeisin ”kulttuurisen omimisen” kohu liittyy siihen, saako yhdeksänvuotias poika käyttää sulkapäähinettä jalkapallopelissä, jos hän itse on intiaaniheimon jäsen.

Yhdysvalloissa yhdeksänvuotiaan jalkapallofanin intiaanipäähineestä ja kasvomaaleista noussut rasismikohu on malliesimerkki siitä, että woke-henkinen ihmisten vainoaminen ja maalittaminen on yhä voimissaan. Urheiluun erikoistuneen Deadspin-nettilehden blogisti Carron J. Phillips päätti ryhtyä maalittamaan pikkupoikaa nähtyään kuvan, jossa poika on jalkapallokentän katsomossa sulkapäähine päässään ja kasvot maalattuina.

Phillips kirjoitti jutun, jossa hän syytti yhdeksänvuotiasta pikkupoikaa blackface-kasvomaalauksen käytöstä ja rasismista sekä mustia että intiaaneja kohtaan. Toimittaja Phillips valitsi tarkoituksella kuvituskuvan, jossa pojan kasvot näyttivät kokonaan mustiksi maalatuilta, vaikka todellisuudessa pojan kasvojen toinen puoli oli maalattu punaiseksi hänen fanittamansa joukkueen tunnusvärin mukaan.

Toimittaja johti harhaan

On vaikea ymmärtää, miksi Phillips päätti tarkoituksella valita harhaanjohtavan kuvituskuvan. Carron J. Phillips on kokenut urheilutoimittaja, joka on saanut useita journalistipalkintoja mustien toimittajien yhdistyksiltä.

Yksi syy koko jutun kirjoittamiselle saattaa olla se, että Deadspin-nettilehden ja sen kirjoittajien tulot perustuvat hyvin suurelta osin mainostuloihin, joita tulee sitä enemmän, mitä enemmän jutut saavat klikkauksia ja lukijoita. Toinen syy lienee kirjoittajan antirasistinen agenda, joka näkyy jutussa vahvasti.

– Ei ole helppoa halveerata kahta ihmisryhmää samalla kertaa, Phillips kirjoittaa. Mutta sunnuntaina Las Vegasissa yksi Kansas City Chiefs -joukkueen faneista onnistui vihaamaan sekä mustia että Amerikan alkuperäisasukkaita yhdellä kertaa.

Phillips sai pikkupojan peliasusta aiheen pitkään vuodatukseen amerikkalaisen jalkapallon NFL-liigan rasistisesta historiasta ja systemaattisesta rasismista. Hänen mielestään NFL:n olisi pitänyt jo aikoja sitten vaatia Kansas City Chiefs (”Kansas Cityn päälliköt”) -joukkuetta muuttamaan nimensä, kuten Washington Redskins (”punanahat”) joutui tekemään. Myös kaikki fanien käyttämät, intiaaneihin viittaavat asut ja eleet, kuten tomahawk-kirveen iskua jäljittelevä kädenliike pelikatsomossa tulisi ehdottomasti kieltää.

Meikki käy, kasvomaali ei

Rasismikohu oli sitä myöten valmis ja sosiaalisessa mediassa alkoi ankara vääntö siitä, oliko pikkupoika syyllistynyt rasismiin vai ei. Joidenkin mielestä oli, kun taas toiset olivat sitä mieltä, että antakaa pojan pukeutua peliin miten haluaa.

Fox News -uutiskanavan toimittaja Jesse Waters naureskeli, että nykymaailmassa pojat voivat käyttää meikkiä ja kaikki lapset voivat vapaasti valita sukupuolensa, mutta eivät nähtävästi sitä, missä asussa tai kasvomaalissa haluavat mennä katsomaan peliä.

Monet kommentoijat kehottivat pojan vanhempia nostamaan Amerikan tyyliin suurinumeroisia vahingonkorvauskanteita kaikkia häntä rasistiksi solvanneita vastaan. Muutama vuosi sitten Nick Sandmann -niminen nuori mies joutui tahtomattaan sotketuksi median nostamaan intiaanikohuun. Lopputulos oli se, että CNN-uutistoimisto joutui maksamaan nuorelle miehelle miljoonakorvaukset.

Pojan äiti: ”Lopettakaa jo!”

Pojan äiti kirjoitti Facebookin viestin, jossa hän pyysi jättämään poikansa rauhaan. Lisäksi äiti kertoi, että itse asiassa hänen poikansa on alkuperäiskansan jäsen. Tämän jälkeen media tutki asiaa ja sai selville, että pojan isoisä istuu kalifornialaisen chumash-heimon valtuustossa.

Kaikille toimittajille tämä tieto ei riittänyt pikkupojan jättämiseksi rauhaan. Urheilutoimittaja ja journalismin opettaja Kevin Blackistone – joka on myös saanut mustien toimittajien yhdistyksen journalistipalkinnon – otti yhteyttä chumash-heimoon kärttääkseen heiltä virallisen kannanoton rasismikohuun.

Alkuperäistä Deadspinin juttua on myöhemmin päivitetty chumash-heimon vanhimpien kannanotolla, jossa todetaan, että heimon jäsenten tekemiset ovat heidän oma asiansa, mutta heimo ei virallisesti suosittele käyttämään sulkapäähinettä osana ”naamiaispukua”. Päivitys on laitettu jutun alkuun, ikään kuin se olisi alun perinkin ollut toimittajan närkästymisen perusteena.

SUOMEN UUTISET