Media on tänä kesänä vyöryttänyt rasismiin liittyvää informaatiota valtavalla volyymilla, eikä rasismia ole päässyt pakoon missään mediakanavassa. Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius pitää kuitenkin ongelmallisena sitä, että nykyään yhteiskunnallisessa keskustelussa rasismilla usein tarkoitetaan asioita ja ilmiöitä, joita rasismilla ei ole aiemmin tarkoitettu.

Lavennettu ja epämääräinen uudehko näkemys rasismista on johtanut esimerkiksi Helsingin yliopiston taannoiseen ulostuloon, jonka mukaan lautapeliklassikko Afrikan tähti on rasistinen.

Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius katsoo, että rasismin käsite alkaakin olla hieman inflatoitunut, eli menettänyt arvoaan.

-Meillä puhutaan jo, että eräät jäätelöpuikot tai lautapelit olisivat rasistisia. Mukana puheessa on jopa instituutioita. Puhutaan esimerkiksi Eskimo-jäätelöpuikoista tai Afrikan tähdestä. Se johtaa ikävä kyllä siihen, että ihmisten käsitykset rasismista ja sen määritelmästä ovat alkaneet erkaantua siitä, miten rasismia on esiintynyt Suomessa, Vigelius sanoo.

Vaihtelevat käsitykset rasismista ovatkin tosiasia jo nyt.

-Toisille rasismi voi tarkoittaa jopa väkivallantekoja tai syrjintää työnhaussa. Toisinaan rasismi kuitenkin alkaa yhteiskunnallisessa keskustelussa tarkoittamaan – myös instituutioiden määritelmissä – asioita joita rasismilla ei ole yleensä tarkoitettu, Vigelius sanoo. Hän oli maanantai-iltana Ylen A-studiossa keskustelemassa rasismista edustajakollegoidensa Mari-Leena Talvitien (kok) ja vihreiden puheenjohtajan Sofia Virran seurassa.

Tasa-arvon käsite jaetaan Suomessa laajasti jo nyt

Vihreiden puoluepomon Virran mukaan hallituksella ei ole vihreiden luottamusta. Hän kommentoi Vigeliuksen puheenvuoroa väittäen sitä sumuttamiseksi.

– Olen kohdannut lukuisia ihmisiä, jotka kokevat joka päivä tämän tyyppisiä tilanteita (rasismia ja syrjintää). Samaan aikaan me keskustelemme jäätelöpuikoista, se on sumuttamista. Puhutaan siitä, mikä on oikea ongelma. Ongelma on se, että meillä on ministereitä, jotka eivät ole riittävästi irtisanoutuneet rasismista, Virta pauhasi.

Vigelius huomautti, että Suomessa melko laajasti jaetaan yhteinen käsitys siitä, että tasa-arvo tarkoittaa yksilöiden yhdenvertaisuutta ja samanarvoista kohtelua.

-Monissa keskusteluissa rasismin määritelmät alkavat silti kumpuamaan asioista, jotka eivät enää vastaa rasismin klassista määritelmää.

Vigelius arvosteli myös kesän aikana hallituksen toiminnasta käytyä keskustelua, johon liittyen on pyritty muun muassa tulkitsemaan yli 15 vuoden takaisia verkkokeskusteluja.

-Vanhat kirjoitukset eivät liity mitenkään hallituksen toimintaan. Ne eivät myöskään ole perussuomalaisen puolueen ohjelmista, joissa ei muutenkaan ole mitään rasistista, kuten ei ole muidenkaan hallituspuolueiden ohjelmissa.

-Hallitus ei ole tehnyt eikä aiokaan tehdä mitään rasistista. Vierastan sitä, että rasismikeskustelua viedään hallituksen toimintakykyyn aikana, jolloin ihmiset ovat äänestäneet hallituksen valtaan täysin muista syistä.

Vihreät haluaa kytkeä maalittamisenkin rasismiin

Vigelius huomautti myös, että jo nyt rasismia pyritään eri tavoilla estämään Suomen lainsäädännössä.

-Jo tällä hetkellä monesta laista, kuten perustuslaista, rikoslaista, yhdenvertaisuuslaista ja tasa-arvolaista nousee ja kumpuaa merkittäviä rasismin kieltäviä pykäliä.

Vihreiden puoluepomo Virta kysyi Vigeliukselta, onko rikoslakiin mahdollisesti tulossa kirjaus ”järjestäytyneestä rasismista”. Virta alkoi myös kysellä – rasismiin liittyen – ollaanko virkamieheen tai luottamushenkilöön kohdistuvaa maalittamista kriminalisoimassa hallituksen toimesta.

Maalittaminen on jo hyvinkin eri asia kuin rasismi. Vigelius huomauttikin, että juuri tätä hän tarkoitti rasismin käsitteen inflatoitumisella.

-Kun ensin puhutaan rasismista, niin aletaankin seuraavaksi puhua maalittamisesta, joka kohdistuu virkamieheen, eikä siinä ole enää kyse etnisyydestä tai ihonväristä. Minusta on ihan hyvä, että käydään keskustelua siitä, kohdellaanko ihmisiä tasavertaisesti Suomessa – kyllä pitää kohdella ja se on perussuomalaistenkin linja. Rasismia ei kuitenkaan voi käyttää keppihevosena sellaisen lainsäädännön tuomiseen, joka ei edes liity rasismiin.

Tutkimus: Suomessa onnellisimmat maahanmuuttajat

Rasismista pauhaaminen vaikuttaakin hieman erikoiselta sen valossa, että aiemmissa tutkimuksissa, joissa on mitattu maahanmuuttajien viihtymistä uudessa kotimaassaan, on usein saatu Suomen osalta tuloksia, jotka kertovat muusta kuin rasismista.

Eri valtioiden asukkaiden onnellisuutta omilla kriteereillään mittaavan World Happiness Reportin tutkimuksissa on havaittu, että maailman onnellisimmat maahanmuuttajat asuvat Suomessa.

Yliopistojen valkoisuus ja riisi ovat rasistisia?

Illalla Vigelius twiittasi pitkän listan asioita, jotka vihervasemmisto kokee rasistiseksi. Listaan ovat päässeet pesukarhut, makeiset, kysymykset etnisestä taustasta, englannin kielen käyttö ihmistä lähestyttäessä, burkhan kritisointi, tiernapojat, ’kulttuurinen omiminen, sombrerot ja intiaanipäähineet, jäätelöpuikot, tiukka maahanmuuttolinja, yliopistojen ”valkoisuus”, riisipaketit, lipuntarkastajat, pakenevan kiinniotto, lautapelit ym.

SUOMEN UUTISET