Sisäministeri Mari Rantanen totesi eilen demarikansanedustaja Timo Harakalle, että tämän dramaattiset retoriset maalailut ja vanhoissa asioissa vellominen kielivät lähinnä vasemmisto-opposition haaveista kaataa hallitus, minkä Harakka lopulta myös itse vahvisti. SDP:n päämotiivi Orpon hallituksen kritisoinnille on se, että SDP haluaa itse siihen mukaan.

Sisäministeri Mari Rantanen ja kansanedustajat Pia Kauma (kok.) ja Timo Harakka (sd.) olivat keskiviikkona Verkkouutiset-median Sanna Ukkola Show’n vieraana keskustelemassa hallituksen tilanteesta sekä hallitusohjelmasta.

SDP:n Harakka kuitenkin esitti runsaasti viime viikkoina tutuksi tullutta dramaattista maalailua ja päivittelyä rasismista, jota Harakka on näkevinään siellä täällä. Harakka meni populismissaan ja äänestäjiensä miellyttämisessä niin pitkälle, että hän jopa esitti valtiovarainministeri Riikka Purralle näytösluonteista vierailukäyntiä moskeijassa.

– Koko kesä on vietetty kansallisessa painajaisessa. Kohut aiheutuvat ministerien esiin tuomista etnisistä ennakkoluuloista. On äärioikeistolaisuutta ja flirttailua fasismin kanssa. Pidän kuitenkin tervetulleena hallituksen työtä, joka jatkaa edellisen hallituksen rasismin vastaista ohjelmaa. Kysymys on kuitenkin siitä, kuinka uskottavaa se on, Harakka päästeli.

Menneisyyteen ei kannata jäädä vellomaan

Sisäministeri Rantanen totesi, että Harakan dramaattiset maalailut ja vanhoissa asioissa vellominen kielivät lähinnä opposition haaveista kaataa hallitus. Rantanen myös huomautti Harakalle, että jo perussuomalaisten kaikki poliittiset linjaukset ja ohjelmat lähtevät syrjimättömyydestä.

– Tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa ei pidä sotkea tähän. Ne ovat normaaleja politiikkatoimia. Jos taas viitataan hallitusohjelmaan, sinne on tehty yleispohjoismaalainen linja, joka on nykyistä tiukempi. Maahanmuuttopolitiikassa Suomi on menossa samaan veneeseen esimerkiksi Ruotsin kanssa. Kaikki tehdään kunnioittaen perustuslakia, kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia ja EU-lainsäädäntöä. Siltikin on tiukennettavaa, Rantanen sanoi.

Hän huomautti Harakalle, että menneisyyttä ei voi muuttaa, vain tulevaisuuteen voidaan vaikuttaa.

– Suomen ongelmat, muun muassa vaikea taloustilanne, eivät ole kesän aikana kadonneet minnekään. Asioita voidaan muuttaa paremmaksi tulevaisuudessa, ja sitä olemmekin hallituksessa tekemässä.

Hallituksen toimintakyky kunnossa

Rantasen mukaan hallituksen toimintakyvyssä ei ole ongelmia.

– Pikemminkin ongelma on siinä, että emme ole vielä päässeet työssä alkua pidemmälle. Ymmärrän hyvin sen, että ministerit ovat muita tarkemman syynäyksen alla myös aiemmista puheistaan. Tuskin kuitenkaan on liikaa toivottu, että hallitusta arvioitaisiin sen perusteella, mitä oikeasti teemme ja miten voimme viedä hallitusohjelmaa eteenpäin.

Rantanen huomautti, että hänen oman ministeriönsä alalta on tulossa useita suomalaisten turvallisuutta parantavia toimia.

– Toimia, joiden tarkoitus on parantaa suomalaisten turvallisuutta sekä parantaa viranomaisten kykyä toimia nykyisessä, haastavassa turvallisuusympäristössä. Tuotan hyvin mielelläni sisäministeriöstä eduskunnalle sellaisia asioita ja lakiesityksiä.

Työperäiseenkin maahanmuuttoon tiukennuksia

Uusi hallitus on tehostamassa työperäiseen maahanmuuttoon liittyvää valvontaa ja alkaa estää väärinkäytöksiä. Jatkossa tavoitteena on, että työperäisen maahanmuuton on vahvistettava julkista taloutta. Työperusteinen oleskelulupa sidotaan nykyistä vahvemmin kiinni työhön siten, että jatkossa Suomesta on poistuttava, jos henkilön työsuhde loppuu eikä hän ole kolmen kuukauden kuluessa solminut uutta työsuhdetta.

Harakka kuitenkin – demareille tyypilliseen tapaan – haluaisi haalia Suomeen lisää ulkomaista työvoimaa, vaikka suuri osa edellisistäkin tulijoista on työtä vailla.

– Olen huolissani siitä, tuleeko meille ulkomailta työvoimaa. Se on äärimmäisen keskeistä Suomen taloudellisen menestyksen kannalta, Harakka hehkutti.

Kokoomuksen Kauma huomautti Harakalle, että viime vuosina maahanmuuttajien työttömyys on tosiasiassa ollut jopa kaksi kertaa suurempaa kuin kantaväestöllä.

– Sen takia ollaan tekemässä toimenpiteitä, joilla ollaan kannustamassa ja osin pakottamassakin aktiivisuuteen. Jos tämä on muukalaisvastaisuutta, niin olen kyllä aika pettynyt tulkinnasta.

Harakan motiivi paljastui jo alussa

Sisäministeri Rantasen huomio siitä, että Harakan puheiden ja laajemminkin opposition retoriikan todellinen päämäärä – eli vallanhimo – sai vahvistuksen haastattelulähetyksen lopussa. Harakka ilmoitti, että SDP olisi valmis keskusteluun hallitukseen osallistumisesta, mikäli olisi ”aitoa keskusteluyhteyttä”.

Rantanen toistikin kertoneensa jo aiemmin Harakan motiivista.

– Kuten aluksi sanoin, nyt halutaan kaataa hallitus keskustelulla vanhoista asioista. Vasemmisto ei vain ole tyytyväinen oloonsa oppositiossa, ja siksi eivät halua tehdä normaalia oppositiopolitiikkaa. Siksi myös esimerkiksi RKP:ta nyt törkitään.

Suomen Uutiset