

Puheenjohtaja Riikka Purra on saanut positiivista palautetta perussuomalaisten maahanmuuttolinjauksista sekä kantasuomalaisilta että maahanmuuttajilta. / MATTI MATIKAINEN
Maahanmuuttajatkin äänestävät nyt perussuomalaisia: ”Poliittisen eliitin tulisi tiedostaa maahanmuuton ongelmat eikä sortua populistisiin heittoihin äänestäjien valloittamiseksi”
Viime aikoina useat maahanmuuttajat ovat ottaneet kantaa maahanmuuton ongelmiin. Tämä on terve piirre, sillä kuka muu kuin kulttuurista kotoisin oleva voisi paremmin tuoda esiin islamotrauman ja sukupuolirasismin, joita maahanmuuton myötä on Suomeen tuotu. Niitä ovat esimerkiksi kunniaväkivalta, pienen tytön pukeminen hijabiin ja sukuelinten silpominen.
Kolme iranilais-suomalaista kertoo Suomen Uutisille, mitä he haluavat muuttaa Suomen politiikassa.
Suomeen Iranista muuttaneet puhuvat avoimesti siitä, että Suomessa on tehty viime vuosikymmeninä valtavasti töitä esimerkiksi naisten tasa-arvon edistämiseksi. Tästä on kiittäminen suomalaisia rohkeita feministejä. Samaan aikaan Lähi-idästä tai Afrikasta saapuneisiin vakaviin tasa-arvo-ongelmiin ja ihmisoikeusrikoksiin puuttuminen on ollut rasismisyytösten pelossa hyvin vaikeaa. Hyvää tarkoittava suvaitsevainen ajatus ei ole toiminut, sillä Suomesta viedään yhä lapsia silvottavaksi esimerkiksi Somaliaan ja pieniä tyttöjä pakkohuivitetaan lasten oikeuksista välittämättä.
Suomessa yhdeksän vuotta asunut helsinkiläinen Tayebeth Mirdeylami pitää isänmaallisuutta tärkeimpänä poliittisena arvona.
– Isänmaallisuuteen liittyy tietenkin se, että maat auttavat toisiaan. Auttamisen pitää kuitenkin pysyä maan oman kantokyvyn rajoissa, hän tarkentaa.
Sanna Marin pelottelee maahanmuuttajia
Palkkatietoasiantuntijana työskentelevä Mirdeylami haluaa mukaan politiikkaan. Hän on kiinnostunut ehdokkaaksi asettumisesta tulevaisuudessa.
– Tällä hetkellä minulla ei kuitenkaan ole siihen tarvittavaa aikaa, sillä työni on liian vaativaa.
Hän sanoo, että pääministeri Sanna Marinin lyömä rasistipuolueen leima on vain poliittista retoriikkaa.
– Minusta se on pelkkää maahanmuuttajien pelottelua. Hän ei halua, että maahanmuuttajat äänestävät isänmaallista puoluetta.
Mirdeylamille tulevat eduskuntavaalit ovat ensimmäiset, joissa hän saa käyttää äänioikeuttaan.
– Ehdokas ei ole vielä selvillä, mutta puolue on perussuomalaiset. Se edustaa suomalaisten kansallisia etuja, joista minulle tärkeitä ovat talous ja kulttuuri. Luotan isänmaalliseen ääneen.
Nykypolitiikka haitallista myös maahanmuuttajille
Kahdeksan vuotta Suomessa asunut suomalais-iranilainen nainen ei halua esiintyä omalla nimellään. Hän haluaa kuitenkin osallistua haastatteluun ja poliittiseen vaikuttamiseen, sillä hän pitää suomalaista maahanmuuttokeskustelua epäterveenä.
– Olen äänestänyt jo useissa vaaleissa. Ääneni on mennyt perussuomalaisille, sillä puolue on ainut, jolla on järkevä ote maahanmuuttopolitiikkaan ja siihen, miten sitä tulisi muuttaa. Nykyinen maahanmuuttopolitiikka on Suomen kannalta haitallista. Se satsaa resursseja maahanmuuttajiin, jotka eivät halua hyväksyä suomalaisia arvoja ja lakeja.
– Maahanmuuttopolitiikka on myös haitallista niille maahanmuuttajille, jotka haluavat integroitua. Se lisää kahtiajakautuneisuutta. Mielestäni sosiaaliturvaa pitää muuttaa niin, että se on enemmän velvoittava ja esimerkiksi osin kansalaisuusperusteinen.
Maahanmuuttopolitiikan tolkullistamisen ohella hänelle politiikassa tärkeitä asioita ovat terveydenhuolto, koulutus ja verotus sekä valtion menojen resurssiviisas hallinta. Rasismikorttia heilutelleelle pääministerille hänellä on suora viesti:
– Kaikella kunnioituksella, rouva pääministeri. Uskon, että poliittisen eliitin tulisi tiedostaa maahanmuuton ongelmat eikä sortua populistisiin heittoihin äänestäjien valloittamiseksi.
Haaviston poseeraus herätti paheksuntaa
Suomessa 13 vuotta asunut kirjailija Arvin Adriyan on perussuomalainen. Hän on ollut ehdolla viime kuntavaaleissa.
– Äänestän perussuomalaisia suojatakseni suomalaista demokratiaa. Moderni demokratia on erittäin herkkä järjestelmä. Se voi sortua siihen, että kulttuurisista syistä esimerkiksi ihmisoikeusrikoksista vaietaan. Näin on käynyt esimerkiksi islamotraumatisoituneiden kohdalla.
– Perussuomalaisuus merkitsee minulle ihmisoikeuksien puolustamista, naisten oikeuksien edistämistä ja lasten oikeuksien parantamista. Perussuomalaiset ei kumartele poliittiselle islamille. Se tuomitsee jyrkästi Iranin hirmuhallinnon ihmisoikeusrikokset. Olemme keskustelleet MAMUPERSUT ry:n perustamisesta maahanmuuttajapersujen keskuudessa, hän kertoo.
Adryan arvostelee myös kovin sanoin Suomen ihmisoikeuspolitiikkaa. Hän viittaa ulkoministeri Pekka Haaviston pitkään hymyilevään tervehtimiseen Sveitsissä Iranin ulkoministerin Hossein Amir-Abdollahianin kanssa. Haaviston esiintyminen sai myös laajaa kansainvälistä paheksuntaa erityisesti #WalkoutIRI ja #WomanLifeFreedom -ihmisoikeustaistelijoiden keskuudessa.
Haavisto edusti Suomea YK:n ihmisoikeusneuvoston konferenssissa Sveitsin Genevessä 26.–27. helmikuuta.
”Rasismileiman heittäminen on iso vitsi”
Pääministerin rasismisyytöstä perussuomalaisia kohtaan Adryan pitää halpana heittona.
– Rasismileiman heittäminen isänmaallisten ja kansallismielisten puolueiden niskaan on iso vitsi, enkä ota sitä vakavasti. Minulla on kuitenkin pointti pääministeri Marinille. Rasismi tarkoittaa, että olet jotain rotua vastaan.
Artikkelia on muokattu 31.3.2023 klo 17.53.
Heli-Maria Wiik
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Mohammed Reza Pahlavi Tayebeth Mirdeylami islamotrauma äänestäjien sumutus sukupuolirasismi perussuomalaisuus Arvin Adriyan Hossein Amir-Abdollahian perättömät rasismisyytökset poliittinen eliitti maahanmuuton ongelmat sukuelinten silpominen Hijab kunniaväkivalta Isänmaallisuus maahanmuuttajat Poliittinen islam Maahanmuuttopolitiikka Erkki Tuomioja Sanna Marin Pekka Haavisto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tanskan ja Ruotsin puolueet näyttävät esimerkkiä – maahanmuuttokriittisyys johtaa vaalimenestykseen

Hallituksen vaivihkaa valmistelema humanitaarinen viisumi olisi täyskatastrofi: Suomeen pääsisi ilman passia – tulijalla ei velvollisuutta palata lähtömaahan

Kokoomus esitti ensin satojen miljoonien sosiaaliturvan leikkaamista – muutama tunti myöhemmin halusi tarjota toimeentulotukea laittomasti maassa oleville

Perussuomalaiset haluaa lopettaa haitallisen maahanmuuton ja vaatii kovempia rangaistuksia rikoksista – vanhat puolueet jatkaisivat jengirikollisten kotouttamista

Uudenmaan piiri painaa täyttä höyryä kohti vaalivoittoa – ”Kaikki ovat tehneet valtavasti töitä tämän homman eteen”

Perussuomalaisten kannatus Pirkanmaalla poikkeuksellisen hyvää – ”Lopputulos tulee olemaan todella kova”

Riikka Purra: Rakas Suomi, mikä on kaikkein tärkeintä

Vigelius: SDP voisi ottaa maahanmuuttopolitiikassa oppia Tanskan sosialidemokraateilta

Vaalikampanjoihin upotetaan jopa omakotitalon verran rahaa – Tynkkysen lakialoite rajoittaisi kampanjabudjettien paisumista
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.