Viime aikoina useat maahanmuuttajat ovat ottaneet kantaa maahanmuuton ongelmiin. Tämä on terve piirre, sillä kuka muu kuin kulttuurista kotoisin oleva voisi paremmin tuoda esiin islamotrauman ja sukupuolirasismin, joita maahanmuuton myötä on Suomeen tuotu. Niitä ovat esimerkiksi kunniaväkivalta, pienen tytön pukeminen hijabiin ja sukuelinten silpominen.

Kolme iranilais-suomalaista kertoo Suomen Uutisille, mitä he haluavat muuttaa Suomen politiikassa.

Suomeen Iranista muuttaneet puhuvat avoimesti siitä, että Suomessa on tehty viime vuosikymmeninä valtavasti töitä esimerkiksi naisten tasa-arvon edistämiseksi. Tästä on kiittäminen suomalaisia rohkeita feministejä. Samaan aikaan Lähi-idästä tai Afrikasta saapuneisiin vakaviin tasa-arvo-ongelmiin ja ihmisoikeusrikoksiin puuttuminen on ollut rasismisyytösten pelossa hyvin vaikeaa. Hyvää tarkoittava suvaitsevainen ajatus ei ole toiminut, sillä Suomesta viedään yhä lapsia silvottavaksi esimerkiksi Somaliaan ja pieniä tyttöjä pakkohuivitetaan lasten oikeuksista välittämättä.

Suomessa yhdeksän vuotta asunut helsinkiläinen Tayebeth Mirdeylami pitää isänmaallisuutta tärkeimpänä poliittisena arvona.

– Isänmaallisuuteen liittyy tietenkin se, että maat auttavat toisiaan. Auttamisen pitää kuitenkin pysyä maan oman kantokyvyn rajoissa, hän tarkentaa.

Sanna Marin pelottelee maahanmuuttajia

Palkkatietoasiantuntijana työskentelevä Mirdeylami haluaa mukaan politiikkaan. Hän on kiinnostunut ehdokkaaksi asettumisesta tulevaisuudessa.

– Tällä hetkellä minulla ei kuitenkaan ole siihen tarvittavaa aikaa, sillä työni on liian vaativaa.

Hän sanoo, että pääministeri Sanna Marinin lyömä rasistipuolueen leima on vain poliittista retoriikkaa.

– Minusta se on pelkkää maahanmuuttajien pelottelua. Hän ei halua, että maahanmuuttajat äänestävät isänmaallista puoluetta.

Mirdeylamille tulevat eduskuntavaalit ovat ensimmäiset, joissa hän saa käyttää äänioikeuttaan.

– Ehdokas ei ole vielä selvillä, mutta puolue on perussuomalaiset. Se edustaa suomalaisten kansallisia etuja, joista minulle tärkeitä ovat talous ja kulttuuri. Luotan isänmaalliseen ääneen.

Nykypolitiikka haitallista myös maahanmuuttajille

Kahdeksan vuotta Suomessa asunut suomalais-iranilainen nainen ei halua esiintyä omalla nimellään. Hän haluaa kuitenkin osallistua haastatteluun ja poliittiseen vaikuttamiseen, sillä hän pitää suomalaista maahanmuuttokeskustelua epäterveenä.

– Olen äänestänyt jo useissa vaaleissa. Ääneni on mennyt perussuomalaisille, sillä puolue on ainut, jolla on järkevä ote maahanmuuttopolitiikkaan ja siihen, miten sitä tulisi muuttaa. Nykyinen maahanmuuttopolitiikka on Suomen kannalta haitallista. Se satsaa resursseja maahanmuuttajiin, jotka eivät halua hyväksyä suomalaisia arvoja ja lakeja.

– Maahanmuuttopolitiikka on myös haitallista niille maahanmuuttajille, jotka haluavat integroitua. Se lisää kahtiajakautuneisuutta. Mielestäni sosiaaliturvaa pitää muuttaa niin, että se on enemmän velvoittava ja esimerkiksi osin kansalaisuusperusteinen.

Maahanmuuttopolitiikan tolkullistamisen ohella hänelle politiikassa tärkeitä asioita ovat terveydenhuolto, koulutus ja verotus sekä valtion menojen resurssiviisas hallinta. Rasismikorttia heilutelleelle pääministerille hänellä on suora viesti:

– Kaikella kunnioituksella, rouva pääministeri. Uskon, että poliittisen eliitin tulisi tiedostaa maahanmuuton ongelmat eikä sortua populistisiin heittoihin äänestäjien valloittamiseksi.

Haaviston poseeraus herätti paheksuntaa

Suomessa 13 vuotta asunut kirjailija Arvin Adriyan on perussuomalainen. Hän on ollut ehdolla viime kuntavaaleissa.

– Äänestän perussuomalaisia suojatakseni suomalaista demokratiaa. Moderni demokratia on erittäin herkkä järjestelmä. Se voi sortua siihen, että kulttuurisista syistä esimerkiksi ihmisoikeusrikoksista vaietaan. Näin on käynyt esimerkiksi islamotraumatisoituneiden kohdalla.

– Perussuomalaisuus merkitsee minulle ihmisoikeuksien puolustamista, naisten oikeuksien edistämistä ja lasten oikeuksien parantamista. Perussuomalaiset ei kumartele poliittiselle islamille. Se tuomitsee jyrkästi Iranin hirmuhallinnon ihmisoikeusrikokset. Olemme keskustelleet MAMUPERSUT ry:n perustamisesta maahanmuuttajapersujen keskuudessa, hän kertoo.

Adryan arvostelee myös kovin sanoin Suomen ihmisoikeuspolitiikkaa. Hän viittaa ulkoministeri Pekka Haaviston pitkään hymyilevään tervehtimiseen Sveitsissä Iranin ulkoministerin Hossein Amir-Abdollahianin kanssa. Haaviston esiintyminen sai myös laajaa kansainvälistä paheksuntaa erityisesti #WalkoutIRI ja #WomanLifeFreedom -ihmisoikeustaistelijoiden keskuudessa.

Haavisto edusti Suomea YK:n ihmisoikeusneuvoston konferenssissa Sveitsin Genevessä 26.–27. helmikuuta.

”Rasismileiman heittäminen on iso vitsi”

Pääministerin rasismisyytöstä perussuomalaisia kohtaan Adryan pitää halpana heittona.

– Rasismileiman heittäminen isänmaallisten ja kansallismielisten puolueiden niskaan on iso vitsi, enkä ota sitä vakavasti. Minulla on kuitenkin pointti pääministeri Marinille. Rasismi tarkoittaa, että olet jotain rotua vastaan.

Artikkelia on muokattu 31.3.2023 klo 17.53.

Heli-Maria Wiik