Kokoomuksen linja ailahtelee ja poukkoilee eduskuntavaalien alla. Kokoomus näyttää ottaneen strategiaksi sen, että puheet pidetään tarvittaessa kovalla tasolla koskien niin taloutta kuin haittamaahanmuuttoa, mutta eduskunnan äänestyksissä linja myötäilee vihervasemmiston politiikkaa.

SAK:n perjantaina aamulla järjestämässä eduskuntavaalipaneelissa kokoomusta edustanut Kai Mykkänen paalutti kokoomuksen leikkauspolitiikkaa ilmoittamalla, että kokoomus leikkaisi esimerkiksi sosiaaliturvasta.

Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Mykkäsen mukaan kokoomus leikkaisi valtion menoja yhteensä neljällä miljardilla vaalikaudessa. Mykkäsen puheiden mukaan sosiaaliturvassa olisi jopa satoja miljoonia leikkausvaraa.

Kevyttä puhetta

Mykkäsen puheet osoittautuivat kevyeksi, sillä perjantaina – muutamaa tuntia myöhemmin – eduskunta äänesti toimeentulotukea koskevasta hallituksen esityksestä, jonka mukaisesti toimeentulotukea maksettaisiin myös laittomasti maassa oleville.

Jo valiokuntakäsittelyssä perussuomalaiset esitti vastalauseessa esitykseen, että toimeentulotuki kuuluu vain laillisesti Suomessa oleskeleville henkilöille.

Perussuomalaiset katsoo, että toimeentulotuen maksaminen laittomasti maassa oleskeleville yhdistettynä hallituksen pyrkimyksiin laajentaa laittomasti maassa oleskeleville tarjottavia terveyspalveluita kiireettömiin palveluihin edistää merkittävästi mahdollisuuksia ulkomaalaislain rikkomiseen sekä toimii kannusteena sosiaaliturvan ja terveyspalveluiden helpon saatavuuden motivoimaan laittomaan maahantuloon.

Kokoomus sumutti äänestäjiä

Valiokunnassa annettuun perussuomalaisten ryhmän vastalauseeseen lähti mukaan myös kokoomuksen edustajia. Kokoomuksen linja kuitenkin muuttui päätöksenteon hetkellä. Vastalauseen mukaisesti – siis hallituksen esitystä vastaan – eduskunnassa äänesti lopulta vain neljä kokoomuksen kansanedustajaa. Peräti 18 kokoomuksen edustajaa äänesti hallituksen esityksen puolesta, eli sen puolesta, että jatkossa myös laittomasti maassa oleskelevat kuuluvat veronmaksajien kustantaman toimeentulotuen piiriin.

Mykkäsen puheet näyttäytyvätkin äänestäjien sumutuksena ja osoituksena kaksilla rattailla ajelemisesta. Kokoomuksen äänestyslinja osoittaa myös kokoomuksen olevan valmis edistämään haitallisen maahanmuuton vetovoimatekijöitä.

Kokoomuksen pelin politiikasta kertoo sekin, että eduskunnan asiakirjojen mukaan kokoomuksen ryhmästä äänestyshetkellä olisi ollut poissa 14 edustajaa, heidän joukossaan kolmikko Heikki Autto, Sari Multala ja Atte Kaleva. Asiakirjaan on merkitty kellonaika 13.27. Tosiasiassa kaikki kolme kokoomusedustajaa olivat salissa äänestyksen aikaan paikalla, sillä he äänestivät minuuttia aikaisemmin, kello 13.26 hallituksen rikoslain muutosesitystä koskevasta esityksestä.

Pakka sekaisin jo edellisenä päivänä

Kokoomuksen ailahteleva linja on oireilua kokoomuksen kahtiajakautumisesta sekä puolueen eduskuntaryhmässä että äänestäjissä. Kokoomus näyttää ottaneen strategiaksi sen, että puheet pidetään tarvittaessa kovalla tasolla, koskien niin taloutta kuin haittamaahanmuuttoa, mutta eduskunnassa linja myötäilee vihervasemmiston politiikkaa.

Kokoomusleirin sekoilu näkyi myös äänestystä edeltävänä päivänä torstaina eduskunnan kyselytunnilla, kun kokoomuksen ryhmän puheenjohtaja Mykkänen käytännössä veti maton puheenjohtaja Petteri Orpon alta. Tuolloin Orpo vakuutti salissa, että kokoomus olisi lähdössä mukaan perussuomalaisten välikysymykseen katuväkivallasta, katujengeistä ja muista aiheeseen liittyvistä turvallisuusongelmista.

Orpon puheenvuoron jälkeen Mykkänen kuitenkin alkoi yllättäen pakittaa antaen ymmärtää, ettei kokoomus ehkä olekaan mukana välikysymyksessä.

SUOMEN UUTISET