Ruotsidemokraatit sai porvarihallitusta muodostettaessa läpi ehdotuksensa perusteellisesta väestönlaskennasta. Oikeistopuolueiden Tidö-sopimukseen kirjattu hanke tarkoittaa samalla maassa laittomasti asuvien kartoittamista. Enää ei lähetellä kuponkeja, vaan mennään paikan päälle selvittämään asunnoissa majoittujat.

Valtiopäivien lakivaliokunnan ruotsidemokraattisen puheenjohtajan Richard Jomshofin mukaan laskennassa on käytettävä perinteisistä poikkeavia toimenpiteitä. Ruotsalaisovella voi siis pian olla väestötarkastaja, Aftonbladetin mukaan erityisesti ongelmalähiöissä.

– Ongelma on siinä, että maassa asuu valtavan paljon ihmisiä laittomasti. Kuponkien lähettäminen ei nyt riitä, vaan tarvitaan aktiivisia toimenpiteitä, Jomshof sanoo Dagens Nyheterissä.

– Jos joku koputtaa ovelleni ja kysyy, keitä osoitteessa asuu, niin eipä tuo haittaa, jos minulla on puhtaat jauhot pussissani. Voin jopa tarjota kahvit.

Väärinkäytökset lopetettava

Ruotsin edellinen väestönlaskenta on vuodelta 1990 ja sen jälkeen asiat ovat muuttuneet radikaalisti. Kukaan ei tiedä tällä hetkellä maassa laittomasti asuvien henkilöiden määrää ja arviot heittelevät sadoissa tuhansissa.

Väestönlaskentaan on budjetoitu lähemmäs 500 miljoonaa kruunua seuraavan kolmen vuoden aikana.

Pääministeripuolue moderaatit perustelee väestönlaskentaa Twitterissä:

– Ruotsilla on vakavia ongelmia järjestäytyneen rikollisuuden, laajalle levinneen syrjäytymisen ja tukipetosten kanssa. Hallitus on budjetoinut rahaa väestönlaskentaan selvittääkseen Ruotsissa asuvat ja lopettaakseen väärinkäytökset.

Richard Jomshof ilmaisee asian suorasukaisemmin:

– Meidän on löydettävä kaikki laittomasti maassa asuvat ja karkotettava heidät.

SUOMEN UUTISET