Euroopan komissio ehdottaa Schengen-alueen laajentamista Bulgariaan, Romaniaan ja Kroatiaan. Asiasta on määrä äänestää 8. joulukuuta. Sanna Marinin (Sdp) hallitus kannattaa maiden liittämistä Schengeniin.

– Vapaa liikkuvuus on kaunis ajatus, mutta todellisuus ei aina vastaa mielikuvia, kuten ei tässäkään tapauksessa. Maiden välisten rajatarkastusten poistamisesta hyötyvät varsinkin rikolliset. Vaarana on, että korruptoituneiden maiden sisäiset ongelmat muuttuvat koko Schengen-alueen laajuisiksi, mikäli asiassa edetään idealismi edellä, kuten nykyisellä hallituksellamme on valitettavan usein tapana toimia, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen moittii.

Suomessa kiertelee jo rikollisliigoja

EU-jäsenyys ei automaattisesti anna oikeutta liittyä Schengen-alueeseen, vaan jokaisen vapaan liikkuvuuden alueeseen pyrkivän maan kelpoisuus arvioidaan erikseen. Arviointi käynnistyy maan liittyessä EU:n jäseneksi. Bulgaria ja Romania liittyivät 2007, Kroatia vuonna 2013.

– Bulgaria ja Romania ovat olleet EU:n jäseniä jo 15 vuoden ajan ilman Schengen-alueen jäsenyyttä. On ilmeistä, että mailla ei ole halua tai kykyä korjata ongelmiaan. Rajatarkastuksista huolimatta Suomessakin kiertelee bulgarialaisia ja romanialaisia rikollisliigoja sekä järjestäytyneen rikollisuuden osana toimivia kerjäläisiä. Ilman rajatarkastuksia tilanne pahenisi entisestään. Kummallakaan maalla ei ole mitään asiaa Schengen-alueelle, elleivät ne ensin laita omia sisäisiä ongelmiaan järjestykseen, Antikainen huomauttaa.

Suomalaisten turvallisuus etusijalle

Ehdotus maiden liittämisestä Schengeniin ei ole kerännyt pelkästään kiitoksia, sillä Hollanti suhtautuu asiaan negatiivisesti. Myös Ruotsin nykyinen hallitus on ottanut edellistä hallitusta kriittisemmän kannan esitykseen. Schengen-alueeseen liittyminen vaatii kaikkien jäsenmaiden hyväksynnän, joten yksikin liittymistä vastaan äänestävä maa voi estää Schengen-alueen laajentumisen.

– Perussuomalaiset ovat vastustaneet Romanian ja Bulgarian sisärajatarkastusten poistamista eduskunnan käsittelyissä ja jätimme eriävät mielipiteet valiokunnissa. Suuressa valiokunnassa Perussuomalaisten mukana vain kristilliset olivat valmiita laittamaan suomalaisten turvallisuuden etusijalle, mutta esimerkiksi kokoomus oli tässä(kin) hallituksen takuupuolueena mukana ja äänesti hallituksen mukana Romanian ja Bulgarian sisärajatarkastusten poiston puolesta. On tärkeää muistaa, kuinka EU-jäsenyyden jälkeen romanialaisten ja bulgarialaisten tekemien rikosten määrä on Suomessa moninkertaistunut. Taustalla on lähes aina järjestäytynyt rikollisuus.

– Nyt hallitus ja kokoomus kutsuvat sisärajatarkastusten poiston myötä Romanian ja Bulgarian järjestäytyneet rikollisryhmät kylään ja helpottavat näin rikollisten maahantuloa ja asettavat suomalaisten turvallisuuden vaaraan. Eikö hallitusta ja kokoomusta edes hävetä tällainen jatkuva suomalaisten turvallisuuden heikentäminen ja rikollisten hyysääminen – vai ettekö te vain välitä?Antikainen kysyy.

SUOMEN UUTISET