Koronapandemian takia käyttöön otettu rajavalvonta on auttanut myös suitsimaan kansainvälistä rikollisuutta. Pellossa rajavartijoiden haaviin jäi monikansallinen, omaisuusrikoksia tehtaileva ryhmä. Euroopan suljetut rajat ovat vaikuttaneet myös siihen, että Suomen rajalle ei ole tullut turvapaikanhakijoita.

Pellon rajanylityspaikalla pysäytettiin 14.5. illalla Ranskan rekisterissä oleva ajoneuvo rajatarkastusta varten, kertoo Lapin rajavartiosto tiedotteessaan. Ajoneuvolla oli liikkeellä varsin monikansallinen ryhmä, jonka henkilöllisyyksiä ja taustoja tarkasteltaessa selvisi kytkentöjä aikaisempiin rötöstelyihin Etelä-Suomessa sekä etsintäkuulutus. Ryhmä oli pyrkimässä Ruotsista Suomen läpi Norjaan.

– Yksi ulkomaalainen henkilö otettiin kiinni ja kolme palautettiin Ruotsiin. Kiinniotettu toimitettiin poliisille jatkotoimia varten, Lapin rajavartiosto tiedottaa.

Korona vaikeutti rikosliigojen toimintaa

Rajavartiosto arvelee, että tapaus liittyy ns. liiri-ilmiöön eli liikkuviin rikollisryhmiin, joiden toimintatapana on ollut nopea siirtyminen Euroopasta Pohjoismaihin, omaisuusrikokset ja nopea poistuminen alueelta. Normaalioloissa joukkio olisi pystynyt helposti siirtymään Ruotsista Suomen läpi Norjaan kenenkään tarkastamatta tai estämättä.

Suomen Uutiset kertoi kolmisen viikkoa sitten, että Länsi-Uudellamaalla asuntomurtojen määrä on romahtanut lähes kymmenesosaan normaalista. Poliisi arvelee yhdeksi syyksi sitä, että rikolliset eivät pääse maahan. Sama ilmiö on havaittu myös Ruotsissa.

Turvapaikkahakemukset eivät loppuneet

Suomen rajoilla ei ole jätetty lainkaan turvapaikkahakemuksia sen jälkeen, kun rajaliikenteen rajoitukset tulivat voimaan 19.3.2020, kertoo Maahanmuuttovirasto tiedotteessaan.

Siitä huolimatta ensimmäisiä turvapaikkahakemuksia on jätetty 19.3.-30.4. välisenä aikana yhteensä 78. Maahanmuuttoviraston mukaan hakijat ovat pääosin oleskelleet Suomessa jo ennen kuin maahantulon rajoitukset tulivat voimaan, eli he ovat olleet Suomessa esimerkiksi työhön tai opiskeluun liittyvällä oleskeluluvalla tai turistiviisumilla ja havahtuneet sitten huomaamaan tarvitsevansa turvapaikan, kun edellinen lupa meni umpeen.

– Kahdeksan hakijan saapumisajankohtaa ja matkareittiä selvitetään vielä turvapaikkatutkinnassa, kertoo Maahanmuuttovirasto.

Tämä tarkoittanee sitä, että rajavalvonta ei ole ollut aivan aukotonta, vaan nuo kahdeksan henkilöä ovat päässeet livahtamaan rajan yli ja hakeneet sitten myöhemmin turvapaikkaa joltakin poliisiasemalta salatakseen todellisen matkareittinsä Suomeen.

Uusintahakemuksia jo aiemmin hylätyiltä

Uusintahakemuksia sellaisilta turvapaikanhakijoilta, jotka ovat jo saaneet kielteisen päätöksen yhteen tai useampaan turvapaikkahakemukseen jätettiin huhtikuun aikana 99 kappaletta.

Suomen rajavartiolaitos jatkaa sisärajavalvontaa koronavirusepidemian leviämisen hallitsemiseksi. Muut EU-maat ovat pikkuhiljaa avaamassa rajojaan, mikä saattaa johtaa siihen, että Suomenkin rajalle tulee jatkossa enemmän turvapaikanhakijoita läpi Euroopan.

SUOMEN UUTISET