Alamaailmassa häärivät henkilöt ostavat nyt talousvaikeuksiin ajautuneita ravitsemusliikkeitä Tukholmassa. Koronakriisi kun on syönyt ravintoloiden kannattavan liiketoiminnan edellytykset, kertoo Ruotsin yleisradio. Kyse on usein rahanpesusta ja viranomaiset heittelevät konnille keppejä pinnoihin viemällä uudelta yrittäjältä anniskeluoikeudet.

Järjestäytynyt rikollisuus on aiemminkin uinut ravintoloitsijoiden liiveihin pestäkseen pääosin huumekaupalla hankittua harmaata rahaa. Koronakriisin pyörteissä riski kasvaa, kun ravintolat ovat joukolla ajautuneet ylitsekäymättömiin taloudellisiin vaikeuksiin.

– Poliisilla on tiedustelutietoa asiasta ja itse tiedämme aiemmasta kokemuksesta, että ravintoloitsijan ajautuessa taloushankaluuksiin alamaailma on äkkiä paikalla tarjoamassa palveluksiaan, sanoo Tukholman sosiaalijohtaja Jan Jönsson SVT:n uutisissa.

Anniskeluoikeudet pois rikollisilta

Tukholman lupayksikön päällikkö Carina Cutlip kertoo, että kriisiravintoloita on jo joutunut järjestäytyneen rikollisuuden käsiin. Viranomaisilla on keinonsa laittaa kapuloita konnien rattaisiin.

– Pyydämme selvityksiä veroviranomaisilta ja katsomme, keitä ostajayrityksen päättävissä elimissä istuu. Perehdymme yhtiön historiaan, omistajien tuomioihin ja saatamme saada selville, että anniskelulupaa ei uusille omistajille voida myöntää, Cutlip kertoo.

– Jos rahanpesuun pyhitetyssä ravintolassa ei voi voida tarjoilla alkoholia, se ei useimmiten ole kannattavaa uusille omistajille.

SUOMEN UUTISET