Ruotsissa suurta huomiota herättäneestä nöyryytysryöstöstä ”nuorisohoitoon” tuomittu 16-vuotias maahanmuuttajanuori ei suostu pysymään siinä lastensuojelulaitoksessa, johon hänet on sijoitettu, vaan karkailee toistuvasti. Viranomaiset ovat voimattomia. Ruotsidemokraattien kansanedustaja vaatii, että pullamössösuhtautumisen on loputtava ja rikoksista on tultava tuntuva rangaistus.

Suomen Uutiset kertoi pari kuukautta sitten Ruotsissa tapahtuneesta väkivaltaisesta ryöstöstä, jossa ryöstäjät virtsasivat ruotsalaisen uhrinsa kasvoille ja pakottivat uhrin potkimalla avaamaan suunsakin. Tapaus herätti törkeytensä takia jopa suvaitsevaiset ruotsalaiset miettimään, että missä mennään.

Ruotsalaispoliisit korostivat, että kyseessä on laajempikin ilmiö, jossa tärkeintä ei ole rahojen ja arvoesineiden ryöstäminen, vaan uhrin nöyryyttäminen kaikin tavoin. Erityisen araksi asian tekee poliitikkojen kannalta se, että lähes poikkeuksetta näiden nöyryytysryöstöjen uhrit ovat ruotsalaisia ja ryöstäjät maahanmuuttajia.

Kaksi 16-vuotiasta maahanmuuttajanuorta tuomittiin ryöstön takia nuorisohoitoon, eli huostaanotettaviksi ja lastensuojelulaitokseen sijoitettaviksi. Nuorisohoito ei kuitenkaan tunnu toimivan, sillä toinen nuorista on ottanut hatkat laitoksesta jo moneen kertaan, eikä suostu palaamaan, kertoo Aftonbladet. Karkuteillä oleva nuori on jo tuomion saamisen jälkeen ehtinyt syyllistyä uusiin ryöstöihin.

Palavereja pidetty ja pyydetty kiltisti palaamaan

Lastensuojeluviranomaiset ovat jo ottaneet käyttöön kaikki mahdolliset keinot nuoren saamiseksi takaisin laitokseen. Häntä on pyydetty kiltisti palaamaan takaisin ja hänelle on jopa lähetetty junalippu matkaa varten. Viranomaiset ovat pitäneet keskenään palavereja ja keskustelleet asiasta. Mutta poikaa ei huvita tulla takaisin laitokseen.

Asiaa hoitava syyttäjä Mirna Lelic on sitä mieltä, että ongelmalliselle nuorelle pitäisi löytää jokin toinen, vähän paremmin vartioitu sijoituspaikka. Mutta ongelmana on, että suljettu nuorisohoito edellyttäisi, että oikeuden tuomion olisi pitänyt olla yli vuosi vankeutta.

– Käräjäoikeus katsoi, että tuomio vastaa kahdeksan kuukauden vankeutta, joten häntä ei voida tuomita suljettuun nuorisohoitoon. Siksi tämä on vähän pulmallista, syyttäjä Lelic kertoo Aftonbladetille.

Selvät viharikoksen tunnusmerkit

Samtiden-lehden haastattelema ruotsidemokraattien kansanedustaja Katja Nyberg on sitä mieltä, että ”mehua ja pullaa” -politiikan aika on ohi. Suomessa puhuttaisiin kai pullamössölinjasta.

Poliisin työstään virkavapaalla oleva kansanedustaja Nyberg pitää ”hiuksianostattavan” törkeänä, että ruotsalaisnuoreen kohdistuneesta, selviä viharikoksen piirteitä sisältäneestä ryöstöstä tuomittu maahanmuuttajanuori kieltäytyy suorittamasta saamaansa tuomiota.

– Tämä on pilkkaa lainkuuliaisia ruotsalaisia ja etenkin rikoksen uhria kohtaan, kansanedustaja Katja Nyberg sanoo.

Tekijä oli kuulusteluissa kertonut valinneensa ryöstön uhrin nimenomaan sillä perusteella, että tämä on ”ruma ja likainen ruotsalainen”. Uhria oli pahoinpitelyn aikana solvattu hänen ruotsalaisuutensa perusteella.

– On absurdia uskoa, että tämä 16-vuotias katuisi tekoaan, tai toivoa, että huostaanotto saisi hänet luopumaan rikollisuudesta tulevaisuudessa.

Teoilla tulisi olla vakavat seuraukset

Nyberg korostaa, että tuomittu 16-vuotias päätti tarkoituksellisesti ryöstää, pahoinpidellä ja nöyryyttää uhrinsa. Tällaisilla teoilla tulisi olla vakavat seuraukset, eikä tekijällä saisi olla mahdollisuutta sanoa, että häntä ei nyt vain huvita suorittaa rangaistustaan.

– On korkea aika luopua ”mehua ja pullaa” -politiikasta, joka mahdollistaa sen, että rikolliset syyllistyvät kerta toisensa jälkeen uusiin rikoksiin. Meidän on varmistettava, että toisten ihmisten ryöstämisestä ja nöyryyttämisestä tuomitut istuvat lukkojen takana, eikä heitä tarvitse maanitella suorittamaan tuomiotaan lähettämällä heille ilmaisia junalippuja, ruotsidemokraattien kansanedustaja Katja Nyberg sanoo.

SUOMEN UUTISET