Ruotsissa tapahtunut väkivaltainen ryöstö, jossa ryöstäjät virtsasivat ruotsalaisen uhrinsa kasvoille ja pakottivat uhrin potkimalla avaamaan suunsakin on herättänyt paljon keskustelua. Poliitikot ovat etsineet syitä maahanmuuttajanuorten käytökselle muun muassa näköalattomuudesta ja edellisen hallituksen tekemistä veroleikkauksista. Mutta nyt göteborgilainen poliisitarkastaja on päättänyt puhua suunsa puhtaaksi nöyryytysryöstöjen todellisista syistä.

Tukholman lähiössä metrosta noussut 18-vuotias ruotsalaispoika joutui helmikuun alkupuolella kahden mustaihoisen maahanmuuttajan kaappaamaksi. Ryöstäjät sanoivat, että heillä on pistooli ja veitsi. Ruotsalaispoika vietiin McDonaldsiin, jossa hänet pakotettiin ostamaan nälkäisille maahanmuuttajille syötävää. Sen jälkeen ruotsalaispoika kuljetettiin pankkiautomaatille nostamaan rahaa ryöstäjille.

Tilanne päättyi siihen, että ryöstäjät raahasivat ruotsalaispojan kirkkopuistoon, jossa he alkoivat pahoinpidellä häntä nöyryyttävällä tavalla. Ruotsalaista lyötiin ja potkittiin, ja pahoinpitely tallennettiin videolle. Toinen pahoinpitelijöistä virtsasi ruotsalaisen päälle ja filmasi samalla kaiken. Ruotsalaispojan käskettiin avata suunsa, ja kun hän ei suostunut, häntä potkittiin päähän niin kauan, että suostui.

Ruotsalaispoikaa tietenkin haukuttiin ja solvattiin hänen ruotsalaisuutensa takia koko ajan. Lopuksi ryöstäjät pakottivat pojan vielä riisuutumaan, ennen kuin kyllästyivät uhrinsa alistamiseen ja poistuivat paikalta. Mustaihoiset ryöstäjät saatiin ruotsalaispojan antamien tuntomerkkien perusteella kiinni viikkoa myöhemmin. Toista heistä epäillään kolmen muunkin nuoren ryöstämisestä. Poliisin mukaan ryöstäjät ovat vain 16-vuotiaita.

Poliitikot: syynä veroleikkaukset ja näköalattomuus

Tämän tapauksen saama suuri julkisuus on ollut Ruotsia hallitseville poliitikoille vaikea pala, koska laajan keskustelun myötä on käynyt ilmi, että väkivaltaiset ryöstöt, joissa ryöstäjät pyrkivät kaikin tavoin nöyryyttämään uhriaan ovat Ruotsissa laajempikin ilmiö.

Erityisen araksi asian tekee se, että lähes poikkeuksetta näiden nöyryytysryöstöjen uhrit ovat ruotsalaisia ja ryöstäjät maahanmuuttajia. Niinpä poliitikot ovat joutuneet totuuden myöntämisen sijasta keksimään asialle mitä uskomattomampia selityksiä.

Pääministeri Stefan Löfven totesi Svenska Dagbladetin haastattelussa, että rikollisuus ei tunne ”ihonväriä tai uskontoa”, vaan että nuorten tekemät ryöstöt johtuvat edellisen hallituksen tekemistä veroleikkauksista. Koska verotusta alennettiin, ei ollut varaa kouluttaa tarpeeksi poliiseja. Toki pääministeri Löfven myöntää, että myös huonolla kotouttamisella saattaa olla osuutta asiaan.

Vasemmiston kansanedustaja Linda Snecker on sitä mieltä, että nuorisoryöstöjen todellinen syy on ”vuosikymmeniä jatkunut syrjäytyminen, köyhyys ja luokkapolitiikka”. Tämä eriarvoistuminen aiheuttaa Sneckerin mukaan sen, että maahanmuuttajataustaisilla nuorilla ei ole tulevaisuudennäkymiä, joten he sortuvat rikollisuuteen.

Sisäministeri Mikael Damberg (sd) puolestaan selitti television ajankohtaisohjelmassa ryöstöjen johtuvan siitä, että nuoret tuntevat toivottomuutta eivätkä ole löytäneet paikkaansa yhteiskunnassa. Myös heidän vanhempiensa tarjoamissa roolimalleissa voi sisäministerin mukaan olla jotain puutteita.

Göteborgilainen poliisitarkastaja avautuu

Göteborgin poliisissa työskentelevä Anders Karlsson kyllästyi poliitikkojen puheisiin ja päätti itse kertoa GP-lehdelle lähettämässään yleisönosastokirjoituksessa, mistä nöyryytysryöstöissä on kysymys.

– On tosiasia, että nöyryytysryöstöt ovat useimmiten maahanmuuttajapoikien tekemiä, toteaa poliisitarkastaja Karlsson.

– Ja se, että nämä nuoret ovat ajautuneet rikollisiksi johtuu liian suuresta turvapaikanhakijoiden vastaanottamisesta ja kotouttamisen epäonnistumisesta.

Lääkkeiksi poliisitarkastaja suosittelee tiukempaa turvapaikkapolitiikkaa ja ”nuorisoalennusten” ja ”paljousalennusten” poistamista näin vakavista rikoksista.

Nautintoa uhrin nöyryyttämisestä

Poliisitarkastaja kertoo nöyryytysryöstöjen yleistyneen viime vuosina. Enää pelkkä rahojen ja arvoesineiden ryöstäminen ruotsalaisuhreilta ei riitä, vaan maahanmuuttajataustaiset ryöstäjät haluavat nöyryyttää uhriaan mahdollisimman paljon, ja kuvata samalla kaiken videolle.

– Minä ja muut poliisit näimme jo vuosia sitten tämän olevan tulossa, eikä se liity millään tavalla 14 vuotta sitten tehtyihin veronalennuksiin, Karlsson kirjoittaa Löfveniä piikitellen.

Naiivia turvapaikkapolitiikkaa

Poliisitarkastaja kirjoittaa Ruotsin toimineen typerästi turvapaikkapolitiikassa. Nyt huonon politiikan tulokset näkyvät erityisesti seksuaalirikoksissa ja ryöstöissä.

– Me otimme vastaan valtavia pakolaisaaltoja, jotka tungettiin samoihin ongelmalähiöihin, joissa jo olemassa olevat ongelmat kasvoivat, klaanirakenteet vahvistuivat, huumekauppa lisääntyi ja asekauppa yleistyi.

– Meillä on nyt suuria ongelmia rikollisten nuorten miesten, ampumisten ja räjäytysten kanssa, poliisitarkastaja kirjoittaa. Rikokset ovat paljon raaempia kuin ennen.

Poliisi törmää yhä useammin siihen, että rikoksesta epäillyllä maahanmuuttajalla saattaa olla jopa viisitoista eri henkilöllisyyttä Ruotsin rekistereissä. Monet ovat turvallisuuspoliisin tarkkailulistalla terrorismiepäilyjen vuoksi. Ihmiskauppa kukoistaa ja halpatyövoimaa virtaa maahan.

Poliisitarkastaja Karlssonin mielestä ei ole epäilystäkään siitä, että maahanmuuttopolitiikka on ollut liian avointa ja kotouttaminen on todellakin epäonnistunut. Nyt pitäisi pystyä keskustelemaan kiihkottomasti siitä, miten tilanne voidaan korjata.

SUOMEN UUTISET