

LEHTIKUVA
Pohjoismaiset tutkimukset: Maahanmuutto lisää rikollisuutta
Maahanmuuttajat ja heidän lapsensa ovat vahvasti yliedustettuina pohjoismaisissa rikostilastoissa. Tähän tulokseen on tullut Ruotsin rikosseuraamuslaitos (Brå), joka on sukeltanut syvälle myös oman maansa tilastoihin.
Ulkomaalaisen taustan omaavien henkilöiden osuus tilastoissa on huomattavan suuri, vaikka tilastoja kuinka väänneltäisiin ja lukuun otettaisiin henkilön ikä, sukupuoli tai jokin muu sosioekonominen muuttuja.
Itse asiassa maahanmuuttajien ja heidän jälkeläistensä riski ajautua rikosten poluille on tilastollisesti jopa 2,5 kertainen kantaruotsalaisiin verrattuna.
Yhtä selitystä ei ole
”Tavanomaiset riskitekijät eivät riitä selittämään ulkomaalaistaustaisten yliedustusta”, kirjoittaa Brå. Erityistä on sekin, että ”ulkomailla syntyneet ovat raskaasti yliedustettuina kaikkein vakavimmissa rikoksissa. Erityinen piirre tuloksissa on se, että toisen polven siirtolaisten rikollisuus on suurempaa kuin heidän vanhempansa.
Brå:n omassa tutkimuksessa selviteltiin kahden eri aikakauden tilastoja Ruotsin osalta, vuosia 2002-2006 sekä vuosia 2013-2017. Selvitys tehtiin myös rikoksesta epäillyn sukupuolen ja iän mukaan. Ruotsalaisen taustan omaavien henkilöiden rikollisuus oli pienentynyt ajanjaksojen välillä 51 prosentista 42 prosenttiin.
Enemmistö tekee rikoksista alle puolet
Ruotsin kymmenmiljoonaisesta väestöstä vajaa neljännes on maahanmuuttajia tai heidän jälkikasvuaan. Lukuja voisi halutessaan tulkita niinkin, että runsaat 7,5 miljoonaa henkilöä tekee Ruotsin rikoksista 42 prosenttia ja vajaat 2,5 miljoonaa rötöstelee loput 58 prosenttia.
Ruotsissa on huomattu jo 1970-luvun puolivälistä lähtien, että ulkomaalaistaustaiset henkilöt syyllistyvät useimmin rikoksiin, kuin mitä heidän osuutensa väestöstä antaisi odottaa. Sama tilanne on tutkimusten valossa myös Norjassa, Tanskassa ja Suomessa. Suomessa tämän alan tutkimus on tosin ollut muita Pohjoismaita vähäisempää.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ronkainen: Maahanmuuttoviraston seula vuotaa, turvapaikan saa noin 40 prosenttia hakijoista – ”Viimeistään Turun terrori-iskun olisi pitänyt avata silmät”

Seksuaalirikosten määrä kasvoi kesällä – poliisin tietoon lähes 450 raiskausta touko-elokuun välisenä aikana

Poliisilla vanha tuttu selitys Oulun lapsiraiskauksille: ”Kotouttaminen on epäonnistunut”

Turtiainen: Maahamme ”turvaa” kyselemään ohjatut elintasopakolaiset eivät osoittautuneetkaan moniosaajiksi – ”Ulkomaalaiset rikolliset karkotettava välittömästi”

Perussuomalaiset ei unohda Turun terrori-iskua – moittii kaupungin päättäjiä välinpitämättömyydestä

Imaami tuohtui uskonveljien vapauttamisesta Ruotsissa: ”Pöytä on katettu terroristeille”

Turkki aloitti Isis-vankien kotiutukset

Ruotsi läntisen Euroopan tilastohuippu: Lapset ja nuoret ampuvat toisiaan

Puolueet haluavat rajoittaa maahanmuuttoa Ruotsiin
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.