Valtiopäivien enemmistö on viimein valmis kiristämään Ruotsiin suuntautuvan työperäisen maahanmuuton ehtoja. Ruotsiin ei haluta yhtään enempää väkeä elämää veronmaksajien kustannuksella. Maahanmuuttajan pitää kyetä itse elättämään perheensä.

Ruotsidemokraatit määrittelevät tänään poliittisen keskustelun suunnan ja vauhdin naapurimaassa. Tahtipuikko heiluu yhä kiivaammin puolueen nousevien kannatuslukujen tahdissa.

Tiukempia maahanmuuton ehtoja ovat perinteisesti ajaneet ruotsidemokraattien ohella kokoomus ja kristillisdemokraatit. Nyt kelkkaan ovat hypänneet myös keskusta ja jopa liberaalit. On täysin uskomatonta, mutta mahdollista, että porukoissa ovat pian myös sosialidemokraatit.

Maahanmuuttajan elätettävä perheensä

Euroopan unionin ulkopuolelta Ruotsiin töihin tulevan pitää tänään todistaa, että hän ansaitsee tulevassa työssään vähintään 1 230 euroa kuukaudessa. Tulokkaan ei kuitenkaan tarvitse välittää mukanaan muuttavien elättämisestä, sitä varten on olemassa Ruotsin antelias sosiaalitukien järjestelmä.

Tähän on nyt tulossa muutos. Valtiopäivien määräenemmistön ratkaisivat liberaalit, jotka nyt ovat siirtyneet neljän muun maahanmuuttokriittisen puolueen linjalle.

– Maahanmuuttajan mahdollisesti monilukuinen perhe voi tietää suuria kustannuksia Ruotsille ja sellaista tilannetta meidän tulee välttää, taiteilee liberaalien Fredrik Malm Ruotsin yleisradiolle.

Vähemmän turvapaikanhakijoita

Aiemmin syksyllä maahanmuuttokomiteassa on keskusteltu myös koko pakolaisjärjestelmän remontista. Kokoomus ja kristilliset haluaisivat rajoittaa turvapaikanhakijoiden määrän muiden Pohjoismaiden tasolle, se tarkoittaisi 5 000-8 000 turvapaikanhakijaa vuodessa. Demarit pohtivat vielä.

Maahanmuuttoviraston ennusteen mukaan Ruotsiin saapuu 21 000 turvapaikanhakijaa vuonna 2019 ja kunnat ovat todella helisemässä.

Suunta on kuitenkin selvä: puheenjohtaja Jimmie Åkesson uskoo maahanmuuttokomitean linjan tiukentuvan. Matkaa on, sillä ruotsidemokraateilla on nollatoleranssi suhteessaan turvapaikanhakijoiden määrään ja perheenyhdistämisiin. Puolueen mielestä suunta pitäisi olla pikemminkin pois Ruotsista.

SUOMEN UUTISET