Ruotsin kokoomuksen puheenjohtaja pyytää anteeksi niiltä, jotka jo aiemmin varoittivat maahanmuuton haitallisista vaikutuksista ja jotka tuolloin vaiennettiin. Hän tunnustaa kiertelemättä, että kokoomuslaisilla on osaltaan vastuu maahanmuuttokriitikoiden haukkumisesta ja hiljentämisestä. Milloin Suomen kokoomus seuraa Ruotsin mallia tässä asiassa?

Pääministeri Stefan Löfven (sd.) oli sunnuntaina haastateltavana SVT2:n Agenda-ohjelmassa. Kun häneltä kysyttiin Ruotsin jengiväkivallan taustasyitä, Löfven vastasi, että ennen Ruotsissa oli eri tyyppistä kuolettavaa väkivaltaa, mutta nyt on ihan toisenlaista, kertoo nettilehti Nyheter Idag.

– Ehkä me emme nähneet sen tulevan, pääministeri Stefan Löfven sanoi TV-haastattelussa.

Monet varoittivat ongelmista etukäteen

Ruotsin kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson on sitä mieltä, että Löfven on aivan väärässä. Kristersson kirjoittaa Facebookissa, että monet varoittivat ongelmista jo etukäteen.

– On täysin väärin sanoa, että tätä kehitystä ei olisi voitu nähdä ennakolta, Kristersson kirjoittaa. Monet varoittivat siitä jo 1990-luvulla.

Kristersson nimeää yhdeksi varoittajaksi Mauricio Rojasin. Rojas on Chilen pakolainen, joka suoritti taloushistorian tohtorin tutkinnon Lundin yliopistossa ja nousi Ruotsin eduskuntaan. Hän on kirjoittanut useita kirjoja maahanmuutosta ja Ruotsin hyvinvointivaltion tuhoutumisesta.

Rakentava kritiikki sivuutettiin

Ruotsin kokoomuksen puheenjohtaja kertoo, että 90-luvulta alkaen monenlaiset äänet ovat kritisoineet liian suuren maahanmuuton mukanaan tuomia ongelmia, kuten syrjäytymistä, sosiaalisia jännitteitä yhteiskunnassa ja vakavaa rikollisuutta. Ja nämä kriitikot ovat hänen mielestään esittäneet rakentavaa kritiikkiä.

– Kehitys on siis ollut mitä suurimmassa määrin ennustettavissa, Kristersson kirjoittaa. Mutta aivan liian monet poliitikot katsoivat liian pitkään tarkoituksella toisaalle.

Löfven ei kanna vastuutaan

Kokoomuksen puoluejohtaja moittii demareiden pääministeri Löfveniä siitä, että tämä ei edes yritä kantaa vastuutaan.

– Lähes kaikki muut näkevät sen, mitä Stefan Löfven ei halua nähdä: on aivan selvää, että jengirikollisuus, ammuskelut ja teloitukset kaduilla ovat vahvasti sidoksissa aivan liian suureen maahanmuuton määrään ja huonoon integraatioon.

– Miten kukaan voisi edes teeskennellä, että näin ei ole? Kristersson kysyy.

Kokoomus pyytää anteeksi vaiennetuilta

Kokoomuksen puoluejohtaja korostaa, että kokoomuksella on kiistämättä oma vastuunsa tässä asiassa. Ongelmiin olisi pitänyt reagoida aikaisemmin ja voimakkaammin.

– Minun puolueeni on ollut mukana haukkumassa ja eristämässä niitä, jotka uskalsivat nostaa ongelmat esille, Ulf Kristersson kirjoittaa. He ansaitsevat minulta ja puolueeltani vilpittömän anteeksipyynnön.

SUOMEN UUTISET