Malmön ruotsidemokraatit vaativat elokuun alussa kouluihin valvontakameroita ja huivikieltoa opiskelurauhan ja tasa-arvon takaamiseksi. Toinen suuri oppositiopuolue kokoomus on nyt vastannut huutoon ja vaatii selvitystä siitä, miten turvataan oppilaiden oikeudet olla lapsia ja miten huivikielto voitaisiin käytännössä toteuttaa Ruotsin koululaitoksessa.

Kokoomuksen puoluehallitus edellyttää Aftonbladetin mukaan, että valtio selvittää mahdollisuudet huivikiellon käyttöönottoon esi- ja peruskouluissa.

Oppilaiden tasa-arvo huolestuttaa

Aloite puoluejohdolle on tullut useammaltakin puolueen paikallisosastolta, jotka ovat huolestuneita Ruotsin koululaitoksen tilasta ja oppilaiden tasa-arvosta.

– Koulun pitää olla paikka, jossa tytöt ja pojat saavat olla oma itsensä, vailla ulkopuolista painostusta. Tämä pitää nyt selvittää pohjamutia myöten, perustelee kokoomuksen varapuheenjohtaja Elisabeth Svantesson.

Hänen mukaansa lasten sukupuolisuuden korostaminen kehon osia peittämällä on ongelmallista, eikä sitä pidä hyväksyä.

Kyse on lasten oikeuksista

Huivikeskustelussa on noussut esiin myös se, pitäisikö kaikki uskonnollisiksi tulkittavat symbolit kieltää oppilaitoksissa.

Kokoomuksen mielestä sitäkin voidaan toki selvittää, mutta nyt on yksinkertaisesti kyse lasten perusoikeuksista, eivätkä ristit ja Daavidin tähdet kuulu tälle asialistalle.

SUOMEN UUTISET