Ruotsin poliittisessa elämässä on tapahtumassa historiallinen murros, sillä vuoden 2010 valtiopäiviltä alkanut ruotsidemokraattien poliittinen eristys on murtumassa. Tämä on kansan, äänestäjien tahto.

Kokoomuksen kannattajista yhteistyön kannalla ovat käytännössä kaikki ja kristillisdemokraateistakin 85 prosenttia. Myös hallituspuolueissa ollaan nyt valmiita ottamaan lusikka kauniiseen käteen.

– Ensimmäistä kertaa 100 vuoteen näemme näin suuren muutoksen politiikan pelikentällä, sanoo tutkimuspäällikkö Toivo Sjörén Kantar Sifo -tutkimuslaitoksesta.

– Kokoomuksen ja kristillisten kannatus yhteistyölle tuskin voisi olla suurempaa ja sosialidemokraattien sekä vihreiden kannattajistakin kolmannes haluaa yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa.

Enemmistö yhteistyön kannalla

Expressenin tilaamassa mittauksessa kysyttiin kansalaisilta, pitäisikö puolueiden tehdä yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa niissä kysymyksissä, joissa puolueiden näkemys on samansuuntainen. Kaikista vastaajista 61 prosenttia vastasi ”kyllä”, 29 prosenttia ”ei” ja 10 prosenttia oli epätietoisia koko kysymyksen asettelusta.

Miehistä yhteistyöhaluisia oli 71 prosenttia ja kaikista naisistakin enemmistö eli 51 prosenttia. Maantieteelisesti vastattiin niin, että pohjoisessa puolet porukoista kannatti koko puoluekentän yhteistyötä ja läntisessä Ruotsissa 70 prosenttia kaikista vastaajista oli positiivisen, yhteisen tekemisen kannalla.

Hurja kasvu parissa vuodessa

Vuodesta 2017 yhteistyöhalukkuus ruotsidemokraattien kanssa on kasvanut 20 prosenttiyksikköä.

– Kehitys on samankaltaista kuin muissakin Pohjoismaissa. Yhtäältä ruotsidemokraatit ovat itse muuttuneet ja toisaalta muut puolueet ovat lähestyneet sitä, erityisesti maahanmuuttoa ja lakia sekä järjestystä koskevissa kysymyksissä. Myös hyvin sujunut yhteistyö kunnallispolitiikassa vaikuttaa, sanoo tutkimuspäällikkö Sjörén.

– Ruotsidemokraateista on tullut suuri ja mahtava, samalla kun puolue on onnistunut laventamaan kannatuspohjaansa ja avaamaan äänestäjien silmät.

SUOMEN UUTISET