

LEHTIKUVA
Kansa haluaa panna pisteen ruotsidemokraattien syrjinnälle
Ruotsin poliittisessa elämässä on tapahtumassa historiallinen murros, sillä vuoden 2010 valtiopäiviltä alkanut ruotsidemokraattien poliittinen eristys on murtumassa. Tämä on kansan, äänestäjien tahto.
Kokoomuksen kannattajista yhteistyön kannalla ovat käytännössä kaikki ja kristillisdemokraateistakin 85 prosenttia. Myös hallituspuolueissa ollaan nyt valmiita ottamaan lusikka kauniiseen käteen.
– Ensimmäistä kertaa 100 vuoteen näemme näin suuren muutoksen politiikan pelikentällä, sanoo tutkimuspäällikkö Toivo Sjörén Kantar Sifo -tutkimuslaitoksesta.
– Kokoomuksen ja kristillisten kannatus yhteistyölle tuskin voisi olla suurempaa ja sosialidemokraattien sekä vihreiden kannattajistakin kolmannes haluaa yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa.
Enemmistö yhteistyön kannalla
Expressenin tilaamassa mittauksessa kysyttiin kansalaisilta, pitäisikö puolueiden tehdä yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa niissä kysymyksissä, joissa puolueiden näkemys on samansuuntainen. Kaikista vastaajista 61 prosenttia vastasi ”kyllä”, 29 prosenttia ”ei” ja 10 prosenttia oli epätietoisia koko kysymyksen asettelusta.
Miehistä yhteistyöhaluisia oli 71 prosenttia ja kaikista naisistakin enemmistö eli 51 prosenttia. Maantieteelisesti vastattiin niin, että pohjoisessa puolet porukoista kannatti koko puoluekentän yhteistyötä ja läntisessä Ruotsissa 70 prosenttia kaikista vastaajista oli positiivisen, yhteisen tekemisen kannalla.
Hurja kasvu parissa vuodessa
Vuodesta 2017 yhteistyöhalukkuus ruotsidemokraattien kanssa on kasvanut 20 prosenttiyksikköä.
– Kehitys on samankaltaista kuin muissakin Pohjoismaissa. Yhtäältä ruotsidemokraatit ovat itse muuttuneet ja toisaalta muut puolueet ovat lähestyneet sitä, erityisesti maahanmuuttoa ja lakia sekä järjestystä koskevissa kysymyksissä. Myös hyvin sujunut yhteistyö kunnallispolitiikassa vaikuttaa, sanoo tutkimuspäällikkö Sjörén.
– Ruotsidemokraateista on tullut suuri ja mahtava, samalla kun puolue on onnistunut laventamaan kannatuspohjaansa ja avaamaan äänestäjien silmät.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Valtamedian vaalivaikuttaminen osoittautui valepropagandaksi – Göteborgin autopalot eivät olleet ruotsidemokraattien sytyttämiä

Ruotsidemokraattien gallupmenestys ei ole sattumaa – Tutkimus: puolueen teemat herättävät luottamusta lähes kaikilla politiikan osa-alueilla

Tuet eivät kasva mutta jakajien määrä lisääntyy – köyhä vie leivän köyhän suusta

Demarit paniikissa, ruotsidemokraatit nousemassa maan suurimmaksi puolueeksi

Ruotsin kokoomuskin haluaa selvityksen huivikiellosta – ruotsidemokraattien esitys otti heti tulta

Ay-liike ruotsidemokraattien taakse – sosialidemokraattien kannatus sukeltaa

Brittilehti: Pommi-iskut ovat nyt osa normaalia ruotsalaista arkea

Ruotsi myy itseään verkossa etujen ihmemaana

Näin ruotsidemokraatit yrittää voittaa herruuden verkossa
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää