Elokuun lopun naismurhat saivat monen demariäänestäjän vihdoinkin toisiin ajatuksiin ja he siirtyivät kansallismielisten kannattajiksi. Näin selitetään ruotsidemokraattien nousua Ruotsin toiseksi suurimmaksi puolueeksi 21,4 prosentin kannatuksella. Sosialidemokraatit ovat enää parin prosenttiyksikön päässä. Syyskuun kannatusmittauksen teki Demoskop ja siitä uutisoi muiden muassa Expressen.

Elokuun lopun naismurhat Malmössä ja Tukholmassa sekä samassa yhteydessä turhautuminen hallituksen kädettömyyteen saivat aikaan joukkopaon sosialidemokraateista.

Malmössä murhattiin päähän ampumalla lastaan sylissään kantava äiti ja Tukholmassa ilmeisen vahingossa 18-vuotias rikollispomon 18-vuotias naisystävä. Suuret määrät äänestäjiä siirtyi muutoksen toivossa ruotsidemokraattien leiriin.

Väkivallan kierre voidaan katkaista

Keskustelu jengiväkivallasta kiihtyi naismurhien jälkeen ja päähallituspuolue sosiaalidemokraatit kutsui kokoon kriisipalaverin, johon pyydettiin kaikki muut valtiopäiväpuolueet paitsi ruotsidemokraatit. Ja kalabaliikki oli valmis.

– Viimeisten kuukausien kehityksen valossa näyttää siltä, että paine sosialidemokraatteja kohtaan on kasvamassa, luonnehtii Demoskopin tutkimuspäällikkö.

Ruotsidemokraattien lehdistöpäällikkö Henrik Gustafssonilla on selkeä näkemys puolueen menestyksen avaintekijöistä:

– Kerta toisensa jälkeen äänestäjille on käynyt selväksi, että me olemme puolue, joka uskaltaa tuoda esiin nykyiset ja tulevat ongelmat. Meillä on keinot siihen, miten autojen polttaminen, käsikranaattien viskely, ryöstöt, kidnappaukset, ampumiset ja murhat saadaan loppumaan.

SUOMEN UUTISET