Valta on symbolisesti vaihtunut Ruotsin ammattiliittojen keskusjärjestö LO:ssa. Ruotsidemokraattien kannatus järjestön jäsenten keskuudessa on nyt 31 ja sosialidemokraattien enää 30,6 prosenttia. Luvut herättävät hirvitystä demarien keskuudessa ja paine poliittisiin uudistuksiin on kova.

Sosialidemokraattien sisäistä oppositiota johtaa Daniel Suhonen, joka pelkää puolueen valtakunnallisenkin kannatuksen putoavan alle 20 prosentin. Näin käy, jos demarien vetämän maan hallituksen ohjelmaa ei avata.

Lääkkeet mahalaskun pysäyttämiseksi ovat tutut ja yksinkertaiset: kuntien talous on turvattava ja ulkomaisen työvoiman rahtaaminen maahan on lopetettava.

Demarit Saksan tiellä

Vallankumousjohtaja Suhosen mielestä ei ole mitenkään itsestään selvää, että demarien kannatus jäisi alamäen jälkeen edes parinkymmenen prosentin tasolle.

– Pelkään pahoin, että ylivoimaiseksi käynyt halu istua hallituksessa ehdolla millä hyvänsä vie demarit tielle, jota myöten Saksan demarit vaelsivat tuhoon ja 12-14 prosentin kannatustasolle, Suhonen ennustaa.

Suhosen mielestä on erityisen typerää taistella kannatuksen hupenemista vastaan ottamalla sielunviholliseksi ruotsidemokraatit. Ja valtion ylijäämäistä budjettia pitäisi käyttää hyvinvointivaltion ylläpitoon leikkausten sijasta.

– Linjaukset, joita syksyn budjetissa noudatettiin, tulevat johtamaan siihen, että ydinkannattajat sanovat adjö koko työväenliikkeelle, Suhonen lataa.

Ay-liike painostaa hallitusta

LO:n puheenjohtaja Karl-Petter Thorwaldsson on samoilla linjoilla toveri Suhosen kanssa ja vaatii hallitusohjelman ottamista uuteen käsittelyyn.

– Hyvinvointiyhteiskuntaan on satsattava ja huolehdittava siitä, että ilmastonmuutoksen vastaiset toimet eivät tarkoita ainoastaan kalliimpia polttonesteiden hintoja kuluttajille.

– Ja ulkomaalaisen työvoiman tuonnille Ruotsiin on laitettava selkeä stoppi, jotta ay-liikkeen jäseniä ei potkita pellolle Euroopan ulkopuolisen halpatyövoiman tieltä, Thorwaldsson listaa taistelevan työväenliikkeen keskeiset vaatimukset.

SUOMEN UUTISET