Hiihtoturismi kasvaa Sälenin tuntureilla ja samaa vauhtia kasvaa myös työvoiman tarve. Jostain syystä normaalista työstä ei haluta maksaa normaalia palkkaa, vaan keittiöihin ja rakennuksille haalitaan maassa laittomasti oleskelevaa, puoli-ilmaista orjatyövoimaa ympäri Eurooppaa ja Lähi-Itää. Pimeän työvoiman arjesta kertoo Expressen.

Taalainmaan tunturiseudut houkuttelevat yhä sankemmin joukoin väkeä lomailemaan rinteisiin ja laduille. Työvoimaa tarvitaan niin mökkejä rakentamaan kuin turisteja palvelemaan. Tilanne on erityisen otollinen vilunkiyrittäjille.

– Sälenin seutu kasvaa niin, että natisee liitoksissaan ja se on todellinen ongelma. Sekä rakennusyritykset, että ravintolat käyttävät laitonta työvoimaa, sanoo rajapoliisin päällikkö Ulrica Granberg.

Väärillä papereilla oikeisiin töihin

Laittomat työntekijät tulevat useimmiten Romaniasta, Georgiasta, Valko-Venäjältä, Kazakstanista ja Ukrainasta. Väärennettyjen asiakirjojen avulla heidät voidaan sijoittaa millaisiin rakennusalan töihin hyvänsä.

– Suuret ja tunnetut yritykset luottavat alihankkijoihinsa, jotka sitten maksavat työntekijöilleen runsaan kolmen euron tuntipalkkaa, sanoo rakennusliiton paikallisen osaston puheenjohtaja Kim Söderström.

– Kyseessä on järjestelmällinen huijaus, ihmisiä käytetään hyväksi ja he voivat huonosti. Porukka paiskii töitä ilman suojavarusteita, vailla minkään sortin telineitä ja he ovat kaiken aikaa vaarassa menettää henkensä otteen kirvotessa. Ihan hirvittää katsoa tällaista touhua, Söderström siunailee.

Telttailua ja rötöstelyä

Rakennusliiton Söderström kertoo Expressenissä, että pimeiden työporukoiden oloissa on sanomista työajan ulkopuolellakin. Majoituksena voi olla pelkkä patja työmaan kellarissa tai jopa teltta raikkaassa tunturi-ilmassa. Valittaa ei voi tai tulee kenkää, vailla paikkaa minne mennä.

Ankeat olot johtavat työläisten turhautumiseen ja joskus myös kiusaukseen hakea lisäansioita rikoksen poluilta.

– Mitä he sitten tekevät vapaa-ajallaan? kysyy rajapoliisin Granberg ja vastaa itse esimerkin voimin:

– Helposti ajaudutaan eripuraan, ties mihin turpakäräjiin ja vielä syyllistytään varkauksiin. Erityisesti eteläisellä Taalainmaalla ja Värmlannissa on ollut ongelmana autonosien varastaminen ja salakuljettaminen Ukrainaan.

SUOMEN UUTISET