Kokoomus, vihreät ja keskusta runnoivat Turussa yli tuhatta työntekijää koskevat huomattavat palkanalennukset ja lomaleikkaukset läpi. Tilanne on verrannollinen valtakunnallisella tasolla käytyyn keskusteluun Postin työntekijöiden palkanalennuksista.

Perussuomalaiset vastustivat kyseessä olevan, Turun kaupungin omistaman Arkea Oy:n työntekijöiden palkkojen ja lomien leikkauksia.

Palkkoja pienennetään noin 15 prosenttia siirtämällä työntekijät uuden työehtosopimuksen piiriin. Samalla lomarahoja leikataan vuodessa yli 400 euroa, lomapäivien määrä putoaa 38:sta 25:en ja esimerkiksi lapsen sairastumiseen liittyviä poissaoloja muuttuu palkallisista palkattomiksi.

Tyly palkanalennus pienipalkkaisimmille

Päätös on herättänyt tyrmistystä työntekijöissä, joilla ei ole neuvotteluasemaa omaan tilanteeseensa. Teknisesti työehtosopimuksen vaihtamisessa on kyse ”työnantajan järjestäytymisestä”, joka on virallisesti ilmoitusasia eikä edellytä pakollisena vaiheena neuvottelemista työntekijäpuolen kanssa.

Arkea-yhtiö tuottaa ruoka-, siivous-, tila- ja talotekniikkapalveluja osana Turku-konsernia. Palkanalennus tulee käytännössä koskemaan mm. pienipalkkaisia siivoojia, ruokapalvelutyöntekijöitä ja kiinteistönhoitajia. Arkealla on 1 050 työntekijää.

Huhtikuusta 2020 alkaen Arkean työntekijät kuuluvat Matkailu- ja ravintolapalvelut ry:n sekä Kiinteistötyönantajat ry:n työehtosopimuksen alaisuuteen. Tähän asti Arkea on noudattanut Avainta ry:n työehtosopimusta.

PS ei hyväksy halpatyövoimaan siirtymistä

Koska Turun kaupunki omistaa yhtiöstä lähes sata prosenttia, asiaa käsiteltiin Turun kaupunginhallituksen konsernijaostossa. Konsernijaosto päätti vain yhden äänen enemmistöllä puoltaa työehtojen muuttamista, sillä kokouksen äänestystulos oli 7–6. Kokoomus, vihreät ja keskusta ratkaisivat, että työehtosopimukset voidaan vaihtaa. Sen sijaan perussuomalaiset, sdp ja vasemmistoliitto vastustivat Arkean ehdotukseen suostumista.

– Perussuomalaiset eivät hyväksy, että julkisen sektorin toimijat alentavat yksipuolisesti palkkoja ja siirtyvät vaivihkaa ulkomaalaisten matalapalkkatyöntekijöiden sekä vuokratyövoiman käyttöön. Tämä on kansantalouden kokonaisedun vastaista, sanoo perussuomalaisten turkulainen kansanedustaja Ville Tavio.

SUOMEN UUTISET