Viime syksyllä pidettyjen Ruotsin eduskuntavaalien alla Ylen Jälkiviisaat-ohjelmassa annettiin ymmärtää, että Ruotsin autopaloissa olisi kyse ruotsidemokraattien suorittamasta lavastuksesta. Myös Iltalehti esitti epäilyn, että laajassa ja järjestelmällisessä autojen polttamisessa olisi ehkä ”kyse jonkin tahon pyrkimyksistä vaikuttaa Ruotsin vaaleihin”. Nyt on selvinnyt, että vaalivaikuttamiseen syyllistyivätkin Yle ja Iltalehti.

Median huomion kiinnittänyt suuri autopalo tapahtui vuosi sitten Frölundan lähiössä Göteborgissa. Siinä ei sinänsä ole mitään uutta, että maahanmuuttajavaltaisten lähiöiden nuorisojengit polttavat autoja eri puolilla Ruotsia, mutta tällä kertaa toiminta oli poikkeuksellisen tehokasta ja hyvin organisoitua: kymmenkunta naamioitunutta henkilöä hakkasi autoja rikki ja sytytti niitä palamaan. Frölundassa paloi samana yönä noin 70 autoa.

Viisastelijat löysivät ”erikoisia piirteitä”

Tapausta käsiteltiin muun muassa Ylen Jälkiviisaat-ohjelmassa, jossa annettiin ymmärtää, että Ruotsin autopaloissa voisi olla kyse ruotsidemokraattien suorittamasta lavastuksesta. Ylen aamuohjelmassa mukana ollut Iltalehden pääkirjoitustoimittaja Kreeta Karvala vihjasi, että näissä autopaloissa on ”erikoisia piirteitä”, varsinkin ”koska nyt on vaalit tulossa”. Karvala antoi ymmärtää, että ruotsidemokraatit olisivat sytyttäneet autopalot saadakseen turvallisuuskysymykset paremmin esille vaaleissa.

Jälkiviisaiden vakiokasvo Jan Erola heitti lisää löylyä villien salaliittoteorioiden kiukaalle:

– Tulee ihan vääjäämättä mieleen Erdogan ja Marcos ja Adolf Hitler, Erola sanoi.

Jan Erola väitti, että autopaloissa on kyse vallankaappauksesta, joka tehdään provokaatioiden avulla. Erola piti hyvin epäilyttävänä, että autojen sytyttäjät ovat niin hyvin naamioituneita ja tekojen ajoitus on vaaleihin nähden ”niin täydellinen”.

Huoli ruotsidemokraattien kannatuksesta

Kreta Karvala käsitteli autopaloja jo pari päivää aiemmin Iltalehden pääkirjoituksessaan, jossa hän
totesi, että ”autopalojen jälkeen turvallisuusteemat nousivat singahtaen vaaliväittelyjen kärkeen”. Hän mainitsi maahanmuuttajataustaisten nuorten syrjäytymisen aiheuttamat ongelmat ja jengiytymisen, mutta kaikkein eniten Karvala tuntui olevan huolissaan ruotsidemokraattien gallup-nosteesta.

– Jos taas kävisi ilmi, että hyvin koordinoiduissa autopalo-operaatiossa olikin kyse jonkin tahon pyrkimyksistä vaikuttaa Ruotsin vaaleihin, vaatisi se tietysti omat vastatoimensa, Karvala päättää pääkirjoituksensa.

Epäillyt tekijät maahanmuuttajataustaisia

Nyt poliisi on saanut tutkimuksensa päätökseen ja autopaloista on nostettu syyte kuutta nuorta vastaan, kertoo Expressen-lehti. Epäiltyjä tekijöitä on enemmän, mutta poliisi ei ole onnistunut löytämään todisteita useampia vastaan. Syytteeseen asetetut kuusi nuorta ovat 16-21-vuotiaita paikallisen nuorisojengin jäseniä. Heiltä vaaditaan 2,4 miljoonan kruunun vahingonkorvauksia.

Syyttäjän haastehakemuksessa olevat epäiltyjen nimet kuuluvat maahanmuuttajanuorille, joiden juuret ovat eri puolilla maailmaa, ex-Jugoslaviasta Lähi-idän kautta Kaukoitään.

Jälkiviisaat-ohjelmassa Karvala sanoi jäävänsä odottamaan lopullisen tutkinnan tulosta saadakseen tietää, mistä näissä autopaloissa oli oikein kysymys. JSN:n journalistin ohjeiden mukaan ”uutistapahtumia on pyrittävä seuraamaan loppuun saakka”. Jäämme odottamaan, korjaako Karvala virheelliset vihjailunsa ruotsidemokraattien vaalivaikuttamisesta.

SUOMEN UUTISET