Tukholmassa keskustan kulkijat ihmettelivät tiistai-iltana aseistautuneita miehiä, jotka juoksentelivat vapaana kulmilla, kertoo Aftonbladet. Muutamaa tuntia myöhemmin mahdollisesti samat naamiomiehet ampuivat Tukholman lähellä Vällingbyssärivitalon makuuhuoneen ikkunoihin ja surmasivat 18-vuotiaan naisen.

Päivää aikaisemmin maanantaina nainen käveli kadulla lapsi sylissään Malmössä, kun naamioitunut mies ampui häntä päähän keskellä katua. Nainen kuoli sairaalassa, lapsi on hengissä.

Ruotsin tolkuton ammuskelu on tähän asti ollut pitkälti jäsenten välistä, jossa rikollisjengit ovat taistelleet reviireistä tai milloin mistäkin. Tähän asti konnien läheiset ovat olleet hiljaisen sopimuksen mukaan suojassa luodeilta, kertovat alamaailman edustajat Expressenissä.

Näiden alkuviikon murhien jälkeen hiljaista sopimusta ei ole. Mitä hyvänsä voi tapahtua ja kuka hyvänsä voi joutua asemiesten maalitauluksi.

Mieletöntä tappamista

Tappajat ovat lähes poikkeuksetta nuoria, joskus lähes lapsia. On aivan turha luulla, että näillä syrjäytyneillä ja usein päihde- ja mielenterveysongelmista kärsiville koulupudokkailla olisi jokin suuri suunnitelma, jota he toteuttavat. Siksi sivullisten naisten ampuminen on aivan looginen seuraus Ruotsissa meneillään olevasta kaoottisesta kehityksestä.

Malmön murhan motiivina on arveltu olleen kosto siitä, että surmattu nainen oli vetänyt miesystävänsä pois rikosten maailmasta. Mies oli vuonna 2008 osallistunut arvokuljetusryöstöön Tanskassa ja osa saaliista on edelleen kateissa. Tukholmassa surmatun naisen miesystävä taas on median mukaan keskeinen järjestäytyneen rikollisuuden vaikuttaja ja sitenmahdollisesti pieleen menneen iskun todellinen kohde. Malmön ja Tukholman murhilla saattaa olla yhteinen nimittäjä, joka on Brøndbyn arvokuljetusryöstö.

Todistajat pian harvassa

Naismurhat ovat osa törkeätä kehityskulkua, joka näkyi kirkkaasti tiistaina myös Göteborgin käräjäoikeudessa. Varkauksista syytteessä ollut 17-vuotias nuorukainen kuvasi oikeussalissa todistajia, jotka olivat vielä uskaltautuneet paikalle.

Naispuolinen syyttäjä käski nuorukaista tuhoamaan ottamansa kuvan. Tästä suivaantuneena 17-vuotias sai raivokohtauksen ja sylkäisi päin syyttäjän kasvoja.

– Tällaista ei ole vielä koskaan aikaisemmin tapahtunut minulle ja olen sentään kohdannut kovemman luokan rikollisia kuin tämä 17-vuotias, syyttäjä kommentoi tapahtunutta.

SUOMEN UUTISET