Poliisin alkuviikosta julkistamaan 60 syrjäytyneen alueen listaan sisältyy myös 22 aivan erityisen ongelmallista, pääasiassa maahanmuuttajien asuttamaa lähiötä. Ne esiintyvät uutisissa lähes päivittäin. Ampumiset, huumekauppa ja ääri-islamismi ovat tuttuja ilmiöitä lähiöiden arjesta kertovissa otsikoissa. 10 000 uuden poliisin avulla kehityksen kulku aiotaan SVT:n mukaan nyt muuttaa ja ottaa ongelmalähiöt takaisin osaksi ruotsalaista yhteiskuntaa vuoteen 2024 mennessä.

Poliisin diplomaattisen määritelmän mukaan ongelmalähiö on maantieteellisesti rajattu pienituloisten alue, joita rikolliset enemmän tai vähemmän totaalisesti hallitsevat. Asukkaat eivät tunne eloaan turvalliseksi, mutta toisaalta eivät myöskään uskalla ilmiantaa rikollisia. Näin tilannetta kuvailee nyheter24.se-uutispalvelu. Alueilla vallitsee omertan, vaikenemisen laki.

Ääri-islamistisia varjoyhteiskuntia

Poliisin tiedustelupäällikön mukaan ongelma-alueiden sulkeutuneisuutta lisää se, että ääri-islamistisen uskonnon tulkinnan myötä lähiöihin on syntynyt varjoyhteiskuntia, jotka pyrkivät toimimaan omien lakiensa mukaisesti. Ruotsista lähteneet ISIS-terroristit ovat peräisin juuri täältä. Jengipomot lymyilevät taustalla mutta eivät itse likaa käsiään. He antavat alaikäisten hoitaa likaiset työt eli huumekaupan ja murhaavan väkivallan.

Järjestäytynyt rikollisuus syöpyy yhä tiiviimmin kiinni yhteiskunnan rakenteisiin ja sen kitkeminen on kaiken aikaa vaikeampaa. Kaikista näistä syistä johtuen poliisin on ollut tähän asti lähes mahdotonta suorittaa työtehtäviään valtakunnan 60 kriisipesäkkeessä. Siksi ongelmalähiöt ovat poliisin erityisen aktiivisen toiminnan alueita seuraavan viiden vuoden aikana.

Vastuuta myös asukkaille

Poliisin ja sosiaaliviranomaisten tehostetuista toimista johtuen ongelmalähiöiden tilanne on himpun verran parantunut aivan viime vuosina. Tosin lähtötilannekin on ollut surkea. Nyt toivo laitetaan nuorimpiin ikäluokkiin, joihin vielä pystytään yhteiskunnan keinoin vaikuttamaan. Alueiden asukkaiden itsensäkin on pystyttävä laittamaan rajat nuorisolle ja estettävä heidän luisumisensa rikollisuuteen.

Poliisia on kritisoitu ongelmalähiöiden listan julkaisemisesta, koska se näin lyö lähiöille yhä synkeämmän leiman. Uusien asuntojen ja palvelujen rakentaminen ei kiinnosta sijoittajia ja surkeus kasvaa. Poliisi vastaa kritiikkiin sanomalla, että sen tehtävä on tänään olla enemmän avoin kuin salaperäinen ja suljettu. Poliisi toimii rehellisen tilannekuvan, tosiasioiden perusteella.

Ruotsin pahimmat ongelmalähiöt. Lähde: Ruotsin poliisi

Araby, Växjö

Bergsjön, Göteborg

Husby, Stockholm

Rinkeby/Tensta, Stockholm

Skäggetorp, Linköping

Södra Sofielund, Malmö

Alby, Botkyrka

Biskopsgården, Göteborg

Fittja, Botkyrka

Gottsunda, Uppsala

Hallunda/Norsborg, Botkyrka

Hammarkullen, Göteborg

Hjällbo, Göteborg

Hässleholmen/Hulta, Borås

Karlslund, Landskrona

Lövgärdet, Göteborg

Norrby, Borås

Nydala/Hermodsdal/Lindängen, Malmö

Rosengård, Malmö

Tynnered/Grevegården/Opaltorget, V Frölunda

Vivalla, Örebro

Ronna/Geneta/Lina, Södertälje

Suomen Uutiset