Göteborgissa sytytettiin tuleen noin 70 autoa reilu vuosi sitten. Useiden miljoonien kruunujen vahingot aiheuttaneista autopaloista asetettiin syytteeseen kaikkiaan kuusi nuorta miestä. Oikeudenkäynnin lopputulos oli, että viisi epäillyistä vapautettiin. Vain yksi tuomittiin nuorisorangaistukseen. Ei siis ihme, että ruotsalaiset ovat menettäneet täysin toivonsa siihen, että nykyinen demarihallitus pystyisi tekemään mitään maahanmuuttajengien väkivallan suitsemiseksi.

Käräjäoikeudessa esitettiin todisteina DNA-jälkiä, valvontakameroiden nauhoja sekä silminnäkijöiden kertomuksia ja kännykkävideoita. Teosta tuomittu, nyt 17-vuotias nuori mies pystyttiin kiistattomasti yhdistämään autopaloihin, koska hänen vertaan löytyi useista autoista, kertoo Fria Tider -nettilehti. Hän oli ilmeisesti satuttanut kätensä rikkoessaan autojen ikkunoita.

Mies tuomittiin nuorisorangaistukseen törkeästä vahingonteosta. Hän ei siis joudu vankilaan, vaan sosiaaliviranomaisten valvonnan alaiseksi. Nuorukainen tuomittiin myös maksamaan reilut puoli miljoonaa kruunua vahingonkorvauksia, kertoo Ruotsin radio.

”Ne nauravat meille päin naamaa”

Muiden syytettyjen osalta käräjäoikeus ei pitänyt poliisin hankkimia todisteita riittävinä. Todisteina poliisi esitti muun muassa henkilöiden nettihakuhistorioita ja heidän tietokoneistaan löydettyjä kotitekoisten pommien valmistusohjeita. Lähiöpoliisit olivat myös todistaneet tunnistaneensa osan nuorista. Mutta todisteet eivät riittäneet käräjäoikeudelle. Viisi epäiltyä vapautettiin syytteistä.

– Ne nauravat meille kaikki päin naamaa, kommentoi autonsa palossa menettänyt Anna Nyberg tuomiota Ruotsin radiolle.

– Mikään ei estä heitä tekemästä jotain vastaavaa tai vieläkin pahempaa uudestaan, rikoksen uhri toteaa.

Jengirikollisuutta – ei vaalivaikuttamista

Göteborgin autopalot tapahtuivat vuosi sitten syksyllä pidettyjen Ruotsin eduskuntavaalien alla. Suomen Uutiset kertoi, miten Ylen Jälkiviisaat-ohjelmassa annettiin ymmärtää, että Ruotsin autopaloissa olisi kyse ruotsidemokraattien suorittamasta lavastuksesta. Myös Iltalehti esitti epäilyn, että laajassa ja järjestelmällisessä autojen polttamisessa olisi ehkä ”kyse jonkin tahon pyrkimyksistä vaikuttaa Ruotsin vaaleihin”. Nyt on siis selvinnyt, että vaalivaikuttamiseen syyllistyivätkin Yle ja Iltalehti.

Poliisin mukaan autojen polttajiksi epäillyt nuoret kuuluvat paikalliseen rikollisjengiin. Epäiltyjä oli alun perin enemmänkin, mutta poliisi ei onnistunut löytämään todisteita useampia kuin kuutta vastaan. Kaikki epäillyt olivat maahanmuuttajataustaisia.

Ruotsalaiset menettäneet toivonsa

Tämänkään tapauksen valossa ei ole ihme, että ruotsalaiset ovat menettäneet täysin toivonsa siihen, että nykyinen demarihallitus pystyisi tekemään mitään maahanmuuttajengien väkivallan suitsemiseksi.

Expressen-lehti uutisoi pari viikkoa sitten mielipidekyselystä, jossa se tiedusteli ruotsalaisten näkemyksiä jengiväkivaltaan liittyen. Lehden mukaan pääministeri Stefan Löfvenin (sdp) uskottavuus on ennätysmäisen alhaalla lakiin ja järjestykseen liittyvissä kysymyksissä.

Kyselyn tulosten mukaan vain 8 prosenttia ruotsalaisista uskoo poliitikkojen ja poliisin lupaukseen, että jengiväkivalta saadaan kuriin puolen vuoden kuluessa. Sen sijaan peräti 88 prosenttia on sitä mieltä, että jengiväkivallan määrä tulee pysymään nykyisellään tai jopa kasvamaan.

SUOMEN UUTISET