Ne ihmisryhmät ja verkkomaailman yhteisöt, jotka aikoinaan radikalisoivat väkeä, ovat edelleen olemassa. Ja tänään ne ovat vahvempia kuin koskaan, sanoo Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpon päällikkö.

Säpon päällikkö Klas Fribergin mielestä on lyhytnäköistä keskittyä ainoastaan Isis-palaajien aiheuttamiin ongelmiin ja uhkiin. Pitää nähdä metsä puilta, Ruotsissa on jo nyt tuhansia radikalisoituneita henkilöitä, jotka saattavat olla uhka maan turvallisuudelle, Friberg huomauttaa SVT:n haastattelussa.

Kalifaatti kaatui – ongelmat jäivät

Kalifaatti on kaatunut mutta ongelmat ovat jäljellä. Ääriryhmät hankkivat uusia jäseniä ja kasvavat kaiken aikaa. Ne saavat tukea ja taloudellista apua myös ulkomailta. Turvallisuuspoliisin arvion mukaan maassa on tällä hetkellä jo tuhansia henkilöitä, joilla on yhteiskunnalle vaarallisia, uskonnolla perusteltuja mielipiteitä ja ajatuksia.

Isis-järjestön riveihin lähti Ruotsista 300 henkilöä ja suurin osa heistä Göteborgista. Siksi turvallisuuspoliisin päällikkö kutsui koolle poliisin, Göteborgin kaupungin ja lääninhallituksen yhteisen työyhteenliittymän, jonka tarkoituksena on etsiä keinoja radikalisoitumisen rajoittamiseksi.

– Ei saa syntyä sellaista käsitystä, että pääsemme ongelmista nopein toimin eroon esimerkiksi hoitamalla Isis-palaajat asiallisesti. Koska Ruotsissa aina vain uudet ihmiset radikalisoituvat, Friberg muistuttaa.

Rikollisjengit houkuttelevat

Rikollisjärjestöt ja uskonnolliset ääriliikkeet värväävät väkeä samoista joukoista.

– Yhä useammalla nuorella on ongelmia koulunkäynnin kanssa ja sekä radikaaliryhmien, että rikollisjengien kutsu voi siksi tuntua houkuttelevalta. Erityisesti poikia pitäisi auttaa pysymään koulunpenkillä, sanoo väkivaltaisten ääriliikkeiden vastaisia toimia koordinoiva Zan Jankoviski.

SUOMEN UUTISET