Ruotsin muslimeilla on meneillään kuolemanvakava taistelu oikeasta opista. Sekavaa ja vaikeasti todistettavia väitteitä kuhisevaa soppaa kauhovat myös maan hallitus, turvallisuuspalvelu sekä Lähi-Idän uskonnolliset valtiomahdit. Oppiriidan keskipisteessä on Eskilstunan Suuri moskeija.

”Jos salafistit saavat vallan ja aseita, he alkavat tappaa muita muslimeita. Muslimit ovat pian sisällissodassa, ellei turvallisuuspalvelu Säpo puutu asiaan. Syyrian, Libyan, Afganistanin ja Algerian tapahtumat toistuvat täällä”. Näin näkee näreet Eskilstunan moskeijan algerialainen intendentti Aftonbladetin erikoisartikkelissa.

”Kaikki jihadistit ovat salafisteja”

Salafistit ovat jo lähtökohdiltaan totaalisella törmäyskurssilla pohjoismaisen demokratian kanssa. Tasa-arvo ja demokraattiset oikeudet ovat salafistisen ajattelun ulkopuolella. Naisten vapautta ja tiettyjä oikeuksia voidaan rajoittaa, homofobia ja antisemitismi kukoistavat ja osallistumista yhteiskunnallisiin rientoihin sekä kontakteja ei-uskoviin rajoitetaan. Siinäpä päällimmäiset.

”Kaikki salafistit eivät ole jihadisteja mutta kaikki jihadistit ovat salafisteja”, opettaa Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulu. Niin sanottu jumalan sana on ainoa oppi, joka pätee. Elämisen ja olemisen malli on peräisin silloisesta Lähi-idästä 1 400 vuotta sitten. Ja väkivaltaisesti suuntautunut islamismi on kymmenkertaistunut Ruotsissa kymmenen viime vuoden aikana.

”Kuin bolshevikit Venäjällä”

Abd al Haqq Kielan on Eskilstunan moskeijan imaami. Hän hyökkää voimakkaasti Västerosin ja Gävlen imaameita vastaan. Nämä ovat salafisteja, jotka haluavat elää, kuten muslimien ensimmäinen sukupolvi. Ruotsin hallitus on tosin päättänyt karkottaa heidät, mutta toimet jäivät puolitiehen.

-Salafistit ovat todellinen vaara Ruotsille, imaami sanoo.

-Heidän sanomansa on selvä, joko olet heidän puolellaan tai heitä vastaan. Kaikki muut ovat väärässä. Ja koska olet oikea muslimi, sinulla on oikeus tuhota kaikki muut. He ovat kuin bolshevikit aikoinaan Venäjällä.

Bonusta kirkkomoskeijasta

Eskilstunan moskeijan intendentti Abdel Salam (nimi muutettu) väittää, että Qatarista ja Saudi-Arabista peräisin olevat tahot ovat yrittäneet kaapata heidän pyhättönsä, joka on ollut toistuvasti taloudellisissa vaikeuksissa. Rahaa olisi tullut, jos valta annetaan rahoittajalle. Ja rahaa tulee kuin rännistä, jos uusi moskeija perustetaan entiseen kristilliseen kirkkoon.

– Meidän moskeijamme on osa salafistien suunnitelmaa kaapata moskeijoita Euroopassa, Abdel Salam uumoilee.

– Gävlen ja Örebron kautta he haluavat taas kaapata muita Ruotsin moskeijoita. Taktiikkana on iskeä silloin, kun kaapattava moskeija on menossa konkurssiin.

Turvallisuuspoliisi tuimana

Maltilliset miehet Eskilstunan Suuresta moskeijasta näkevät turvallisuuspoliisin väliintulon ainoaksi keinoksi estää mahdollinen muslimien jäsentenvälinen. Molemmat muslimit arvostavat – omasta kokemuksestaan – Säpon toimia asiantunteviksi ja seurantaa kattavaksi.

Myös kovuutta löytyy: Abdel Salam muistelee, että ensitapaamisellaan Säpon kanssa hänet hakattiin näytösluonteisesti ja uhattiin palauttaa makkaran muodossa Ranskaan.

SUOMEN UUTISET