Ruotsi päästi vapaalle jalalle kuusi islamistia, jotka neljä eri viranomaistahoa olivat määritelleet uhaksi maan turvallisuudelle. Hallituksen sekoilu on saanut jopa maltillisen imaamin siunailemaan terävän pään tekojen seurauksia. Imaami varoittaa uskonnollisen kiihotuksen ja radikalisoitumisen saavan uutta vauhtia valtakunnassa.

Suomen Uutiset kertoi aiemmin, että hallituksen ja viranomaisten vapauttamat islamistit pääsivät kotimoskeijaan jatkamaan saarnaamistaan. Terävän pään oudot toimet ovat saaneet maltillisen imaamin tunnekuohun valtaan.

– Kaikki mahdolliset keinot on käytetty, henkilöt on pidätetty, heidät on luokiteltu erittäin vaarallisiksi ja päätetty karkottaa. Sitten heidät kuitenkin on pakko laskea vapaaksi. Mitä järkeä tässä on, siunailee Abd al Haqq Kielan.

Abd al Haqq Kielan on Eskilstunan suuren moskeijan imaami ja eräs Ruotsin tunnetuimmista uskontonsa edustajista. Hänellä ei ole sen syvällisempiä yhteyksiä radikaali-islamistien maailmaan, mutta tapasi useampiakin heistä, kun nämä yrittivät kaapata vallan Eskilstunan moskeijassa.

ISIS palaa takaisin

Imaami varoittaa, että islamistien vapauttaminen on nyt erittäin huonosti ajoitettu myös siksi, että terroristijärjestö Isis voi pian ilmestyä samoille apajille.

– Olemme taistelleet tulisesti ääri-ilmiöitä vastaan monta vuotta. Emme kuitenkaan voi laskea mitään yhteiskunnan tuen varaan. Hallitus tekee tempauksen islamistien hillitsemiseksi mutta peruuttaa saman tien, koska kiihkoilijoiden karkottamisella voi olla epämiellyttäviä poliittisia seurauksia. Ja islamistit palaavat levittämään sanomaansa, tuskailee imaami.

”Pöytä on katettu”

Islamistien vapauttaminen voi houkutella lisää väkivaltaisia ääriaineksia Ruotsiin.

– Tavallaan avaamme portit muille saman mielisille. Jos joku on tulossa tänne Eurooppaan, niin Ruotsi voi nyt näyttäytyä hyvinkin kelvollisena vaihtoehtona. Pöytä on ikään kuin katettu, imaami kuvailee.

Riski radikalisoitua on erityisen suuri nuorison piirissä. Imaamin mukaan ääri-islamistit käyttävät surutta hyväkseen osattomiksi ja syrjäytyneiksi itsensä kokevia ihmisiä, jotka asuvat ongelmalähiöissä. Näistä piireistä radikaali islamismi rekrytoi uudet kannattajansa.

SUOMEN UUTISET