Maahanmuuton aiheuttamat ongelmat ovat niin suuria, että Ruotsi voi ajautua jopa sisällissotaan, sanoo Scanian entinen toimitusjohtaja. Hän on sitä mieltä, että nykyisenlainen maahanmuutto on lopetettava, koska Ruotsi ei enää kertakaikkiaan kestä sitä.

Riippumaton ruotsalainen kansalaismedia Swebbtv haastatteli lauantaina Scanian entistä toimitusjohtajaa Leif Östlingiä. Pohjois-Ruotsissa Luulajassa syntynyt Östling teki pitkän uran Scaniassa siirtyen sen jälkeen Volkswagenin konsernihallintoon.

Ennen eläkkeelle jäämistään Östling toimi Ruotsin elinkeinoelämän keskusliiton puheenjohtajana.

Yhteiskunnan järjestys alkaa kouluista

Aluksi haastattelija Mikael Willgert ja Östling keskustelevat talousasioista, kuten verotuksesta, ilmastokysymyksistä, sähköautojen akuista ja teollisuuden siirtymisestä Kiinaan. Haastattelun loppupuolella tulee esille, että Volvon toimitusjohtaja Håkan Samuelsson on nostanut puheeksi ruotsalaisen yhteiskunnan turvattomuuden.

Scanian Leif Östling sanoo kaipaavansa enemmän poliiseja kaduille ja lähiöihin ja kovempia rangaistuksia rikoksista. Yhteiskunnassa pitää olla selvät säännöt.

– Jos yhteiskunnassa ei ole järjestystä, se romahtaa, Östling toteaa.

Hänen mukaansa yhteiskunnan järjestyksen on alettava jo kouluista, ja opettajilla on oltava riittävät valtuudet koulurauhan ylläpitämiseen. Östlingin tuntemat maahanmuuttajat laittavat lapsensa yksityiskouluihin, koska ne ovat ainoita, joissa on järjestys. Leif Östling kehuu naapurimaa Suomen koululaitosta ja Pisa-tuloksia.

Sisällissodan vaara ongelmalähiöissä

Keskustelun kääntyessä maahanmuuttoon ja sen seurauksiin, Östling pitää Ruotsin yhteiskunnallisia ongelmia hyvin vakavina. Tilanne on saatava kuriin.

– Jos tämä meno jatkuu, me voimme ajautua hallitsemattomaan tilanteeseen, jossa me joudumme jopa turvautumaan asevoimiin ja maassa syttyy sisällissota näissä ongelmalähiöissä, Östling sanoo.

Östlingin mukaan maahanmuutossakin liika on liikaa.

– Se on ihan yksinkertaista, me olemme ottaneet ulkomailta aivan liikaa väkeä. Lähi-idästä ja Afrikasta tulevat ovat eläneet sellaisessa yhteiskunnassa, jonka me jätimme taaksemme jo sata vuotta sitten.

Tuotantoprosessit ovat monimutkaistuneet

Scanialla työskenteli Lähi-idästä ja Afrikasta tulleita Östlingin toimitusjohtajakaudella, mutta heidän tullessaan töihin tuotantoprosessi oli huomattavasti yksinkertaisempi.

– Se oli helpompi ymmärtää, koska se oli lähempänä heidän kokemuspohjaansa. Nykyään meillä on uskomattoman paljon monimutkaisemmat prosessit. Ja näiden ihmisten on valtavan vaikea sopeutua niihin.

– Meillä oli jonkin verran somaleja töissä Oskarshamnin tehtaalla, Östling kertoo. Heitä oli alussa lähes sata, mutta he eivät oikein tykänneet, kun piti tulla ajoissa töihin. He eivät olleet tottuneita kiinteisiin työaikoihin ja tiimityöhön. Sadasta meillä aloittaneesta vain kymmenen jaksoi jäädä. Muut palasivat työttömyyskorvaukselle.

Östling korostaa, että osaamisvaje on valtava ongelma, jota Ruotsissa aliarvioidaan. Hänen mukaansa osaamisen siirtäminen maahanmuuttajille vaatii vähintään yhden sukupolven ajan, koska Ruotsi on niin uskomattoman monimutkainen yhteiskunta.

Ruotsi ei enää kestä nykyisenlaista maahanmuuttoa

Kun haastattelija kysyy, pitäisikö maahanmuutto pysäyttää, Östling sanoo, että hänen mielestään Ruotsi ei enää kertakaikkiaan kestä ”näiden ihmisryhmien” maahanmuuttoa. Hänen mukaansa Ruotsiin ei kannata ottaa sellaisia ihmisiä, jotka eivät siellä pärjää.

Östling kertoo, että maahanmuutto on asia, josta keskustellaan yhä enemmän yritysjohtajienkin parissa. Monet yritysjohtajat jakavat hänen näkemyksensä, mutta eivät uskalla ilmaista niitä julkisuudessa, koska pelkäävät vahingoittavansa yrityksensä mainetta.

Haastattelu on katseltavissa myös YouTubessa.

SUOMEN UUTISET